ΤΟΠΙΚΑ

Πιο ψηλά ο πήχης για το «Αριστοτέλειο»

πιο-ψηλά-ο-πήχης-για-το-αριστοτέλειο-418554

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στις επιστήμες ακόμη και για εκπαιδευτικούς

Ακόμη πιο ψηλά μπαίνει από τη νέα σχολική χρονιά ο πήχης για το «Αριστοτέλειο» Κέντρο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Επιστημών στο Βόλο που λειτούργησε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο την εκπαίδευση μαθητών στον τομέα των επιστημών. Η δημιουργία του τρίτου –μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη- πόλου στον τομέα των επιστημών επιτεύχθηκε φέτος και από τη νέα σχολική χρονιά, στόχος είναι η επέκταση του προγράμματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο διαχειριστής του κέντρου, Νικ. Μακρής, έκανε λόγο για το κλείσιμο μιας επιτυχημένης χρονιάς στο «Αριστοτέλειο», όπου στις επιστήμες μυήθηκαν 84 μαθητές της ε’ και στ’ τάξης.

Σε εβδομαδιαία βάση υλοποιήθηκαν μέσα από δίωρες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, τέσσερα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα επιστημών:

  • «Από τον Αρίσταρχο στον Κοπέρνικο: Ανακαλύπτοντας το διάστημα», που σχετίζεται με τη φυσική και το διάστημα.
  • «Καλή σας μέρα κύριε Higgs», μέσω του οποίου επιχειρείται προσέγγιση του πειράματος Cern.
  • «Μαθαίνοντας παρέα… με το θείο Ιούλιο (Βερν)», που στόχο έχει την εμπλοκή μαθητών στη φύση των επιστημών και στην επιστημονική έρευνα και
  • «Διασκεδαστικά μαθηματικά», μια προσέγγιση μαθηματικών μέσα από παράλληλες δράσεις λογοτεχνίας.

Παράλληλα, η συνεργασία του Αριστοτελείου με το ιδιωτικό δημοτικό σχολείο «Αγιος Ιωσήφ» έχει ήδη αποδώσει καρπούς μέσα από την εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος επιστημών με τίτλο «Ταξίδι στη μαγεία της επιστήμης», που απευθύνθηκε σε 48 μαθητές της ε’ και στ’ τάξης του δημοτικού.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρή φέτος, ο πήχης μπαίνει ακόμη πιο ψηλά. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τις επιστήμες θα επεκταθούν προκειμένου να καλύπτουν ηλικιακές ομάδες μαθητών από την α’ τάξη του δημοτικού έως τη γ’ Γυμνασίου. Στόχος είναι δε η αύξηση του μαθητικού δυναμικού -σε τουλάχιστον 200- που θα έχει την ευκαιρία να μυηθεί στις επιστήμες.

Στο μαγευτικό κόσμο των επιστημών όμως θα έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν και γονείς αλλά και πολίτες, μέσα από τα λεγόμενα science café που θα αναπτυχθούν.

Το «Αριστοτέλειο» προχωρά ακόμη ένα βήμα παραπέρα, στοχεύοντας στην πραγματοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης εν ενεργεία εκπαιδευτικών προκειμένου να κάνουν πιο ελκυστικό το μάθημα στο σχολείο που έχει να κάνει με τα μαθηματικά, τη φυσική κ.ο.κ. «Ηδη υπάρχουν αιτήματα από Πανεπιστήμια του Μιλάνου της Ιταλίας και του Λέιντεν της Ολλανδίας προκειμένου να συμμετέχουν στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με επίκεντρο τις επιστήμες.

Μάλιστα το Αριστοτέλειο, τον περασμένο Απρίλιο, επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών μονάδων που θα αναλάβουν να εκπονήσουν προγράμματα με επίκεντρο τις επιστήμες.

«Υπάρχει σαφής στροφή της εκπαίδευσης σε επίπεδο Ευρώπης την τελευταία πενταετία προς τις επιστήμες, δεδομένης και της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού», σχολίασε ο κ. Μακρής.

Χρηματοδότηση από το ίδρυμα Νιάρχου

Η πρωτοπόρος δουλειά που γίνεται στο «Αριστοτέλειο» που λειτουργεί ως «κυψέλη» μύησης μαθητών στον κόσμο των επιστημών, δεν πέρασε απαρατήρητη από το ίδρυμα Νιάρχου. Ηδη ο κ. Μακρής είναι σε επαφή με το ίδρυμα που προσφέρεται να δώσει χορηγία στο «Αριστοτελείο» για την αγορά εξοπλισμού.

Ηδη το κέντρο έχει περάσει από τέσσερις αξιολογήσεις και βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Μέσα από την επιχορήγησή του θα μπορέσει να αναπτύξει τέσσερα απολύτως σύγχρονα εργαστήρια επιστημών, που θα ακουμπούν ακόμη και στους τομείς της ρομποτικής και νανοτεχνολογίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου