ΤΟΠΙΚΑ

Στο προσκήνιο τα οικονομικά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

στο-προσκήνιο-τα-οικονομικά-του-πανεπ-418575

Χωρίς επιχορήγηση για το 2015, με έργα σταματημένα και ανάγκες να καλύπτονται από ταμειακά διαθέσιμα

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρέθηκαν στο προσκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης της Συγκλήτου του ιδρύματος. Από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι αυτό των κλειστών κρατικών… κανουλών, καθώς μέχρι σήμερα το Π.Θ. δεν έχει λάβει ούτε μία δόση από την τακτική κρατική επιχορήγησή του, αλλά και τα παγωμένα έργα μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, καθώς και οι διαγωνισμοί για εξοπλισμούς που δημιουργούν πρόβλημα στην εγχώρια αγορά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του Πανεπιστημίου έκανε προς τα μέλη της Συγκλήτου, ο Πρύτανης Γιώργος Πετράκος.

Ο κ. Πετράκος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της χρηματοδότησης του ιδρύματος. Ο προϋπολογισμός λειτουργίας για το 2015 ουσιαστικά είναι μόνο στα χαρτιά για το θεσσαλικό ΑΕΙ. Εως και χθες δεν είχε εκταμιευτεί ούτε μία δόση από την τακτική κρατική επιχορήγηση. Το Π.Θ. λειτουργεί για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες του, αντλώντας χρήματα από τα περισσεύματα του προηγούμενου έτους που για πρώτη φορά μεταφέρθηκε στο τρέχον οικονομικό έτος.

Ωστόσο, έχουν παγώσει οι πληρωμές προς προμηθευτές που βρίσκονται στην τοπική αγορά και οι οποίοι μέσω διαγωνισμών ανέλαβαν τον εξοπλισμό του Π.Θ. με είδη, όμως δεν έχουν πληρωθεί «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην εγχώρια αγορά, που περιμένει χρήματα για να κινηθεί», ανέφερε ο αναπληρωτής πρύτανη οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης, Βασίλης Μπουρδάκης.

Μείζον όμως θέμα για το ίδρυμα, αποτελεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που έχει «παγώσει» αφήνοντας στον αέρα, δύο έργα στο Βόλο, το κτίριο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και το κτίριο Ματσάγγου όπου θα στεγαστεί το Οικονομικό τμήμα.

Τα κτιριακά έργα έχουν σταματήσει εδώ και ένα μήνα, καθώς σε κάθε έναν εργολάβο οφείλονται περίπου 250.000 ευρώ. Ο εργολάβος του κτιρίου των ηλεκτρολόγων μάλιστα, είδε ως λογιστικό υπόλοιπο στο λογαριασμό του την τελευταία πληρωμή του, δύο ημέρες πριν την επιβολή του capital control και δεν κατάφερε να κινήσει τα χρήματά του.

Πάντως, μετά και την έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της νέας συμφωνίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπάρχει αισιοδοξία ότι σε μία – δύο εβδομάδες θα απεμπλακούν οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ και προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και θα μπορέσουν να συνεχιστούν τα έργα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου