ΤΟΠΙΚΑ

Αναφορές ενόψει μετεγγραφών συντάσσουν τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

αναφορές-ενόψει-μετεγγραφών-συντάσσ-420774

Εως 11 Σεπτεμβρίου τα τμήματα πρέπει να τεκμηριώσουν πόσους φοιτητές μπορούν να υποδεχθούν

Αναλυτικές αναφορές καλούνται να συντάξουν το επόμενο διάστημα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφορικά με τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να υποδεχθούν. Τα στοιχεία, που θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένα, θα ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας για τη διαδικασία των μετεγγραφών. Πάντως αγκάθι για το Π.Θ. δεν είναι οι μετεγγραφές αλλά ο αριθμός των εισακτέων που κάνει το ίδρυμα να «ασφυκτιά».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θανάση Σφουγγάρη, το τοπίο για τις μετεγγραφές είναι ακόμη θολό. Προχθές, η διοίκηση του πανεπιστημίου παρέλαβε το νέο Νόμο και κοινοποίησε σε όλα τα τμήματα του ιδρύματος εγκύκλιο βάσει της οποίας, τα ΑΕΙ θα πρέπει έως 1η Μαρτίου κάθε χρόνο να συντάσσουν εκθέσεις με τις δυνατότητες που έχουν για την υποδοχή φοιτητών που θα προκύπτουν και από μετεγγραφές.

Κατ’ εξαίρεση για φέτος η έκθεση αυτή θα πρέπει να έχει συνταχθεί έως 11 Σεπτεμβρίου. Τα τμήματα θα αναφέρονται στον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να υποδεχθούν και να το τεκμηριώνουν με βάση τις υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τα οικονομικά δεδομένα.

Οπως σημείωσε ο κ. Σφουγγάρης, οι μετεγγραφές δεν συνιστούν πρόβλημα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, όσοι έφευγαν τόσοι έρχονταν περίπου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αγκάθι αποτελεί ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Υπουργείο Παιδείας, φαίνεται να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά απέναντι στα τμήματα, που μέσα από τις προτάσεις τους «φωνάζουν» ότι δεν αντέχουν τον αριθμό των φοιτητών που κάθε χρόνο είναι πάνω από τις αντικειμενικές τους δυνατότητες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016, το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την είσοδο 2.510 φοιτητών. Οι πρωτοετείς που θα εισαχθούν στα τμήματα του Θεσσαλικού ΑΕΙ μπορεί να είναι λιγότεροι κατά 300 περίπου σε σχέση με πέρυσι και πάλι όμως ο αριθμός τους είναι δυσανάλογος του αριθμού των καθηγητών αλλά και των υποδομών του ιδρύματος. Για το 2014 – 2015 εισήχθησαν στο ίδρυμα 2.800 φοιτητές, ενώ το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014 εισήχθησαν 2.070.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε προτείνει για το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016 την εισαγωγή 1.475 φοιτητών!

«Ολα τα τμήματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Και δεν θα ήταν βάρος οι μετεγγραφές αν οι φοιτητές που εισάγονται ήταν αυτοί που ζητούν τα τμήματα κι όχι 1.000 -και πλέον- παραπάνω», σημείωσε ο κ. Σφουγγάρης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου