ΤΟΠΙΚΑ

Κενά στα πρόστιμα για ποδήλατα

κενά-στα-πρόστιμα-για-ποδήλατα-421019

«Μπορούμε να το ψηφίσουμε ως μέτρο φόβου. Οντως θέλει λίγο δούλεμα», παραδέχθηκε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Δημ. Πέγιος

Κενά σημεία εντοπίζονται στο μέτρο επιβολής προστίμου 10 ευρώ για τα ποδήλατα που θα σταθμεύουν εκτός προκαθορισμένων θέσεων. Σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Βόλου, τα ποδήλατα που δεν θα σταθμεύουν στις ειδικές θέσεις που θα δημιουργηθούν σε πέντε κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά οι ιδιοκτήτες τους θα συνεχίσουν να τα δένουν πάνω σε δέντρα, πινακίδες και κολωνάκια, θα απομακρύνονται, θα φυλάσσονται σε αποθήκη και για να τα πάρουν οι κάτοχοί τους θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο 10 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου, έθεσε θέμα διαδικασίας ταυτοποίησης των ιδιοκτητών, αλλά και νομιμότητας ως προς την επιβολή προστίμου στα ποδήλατα.

«Υπάρχει όντως ένα τυπικό πρόβλημα για την ταυτοποίηση. Θα δούμε πώς θα γίνεται», παραδέχθηκε ο Πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής, Δημ. Πέγιος.

«Εχει κανείς σας ποδήλατο; Αν κάποιος δεν βρει θέση και το δέσει κάπου αλλού, θα το μαζεύετε;», ρώτησε η κ. Οικονόμου.

«Οι δημοτικοί υπάλληλοι θα ελέγχουν αν οι θέσεις θα είναι γεμάτες, πριν απομακρύνουν τα ποδήλατα», απάντησε ο κ. Πέγιος.

«Κι αν οι θέσεις αδειάσουν αργότερα; Καταλαβαίνετε ότι ο Δήμος Βόλου μπορεί να μπει σε περιπέτειες. Πολίτες μπορεί να προσφύγουν κατά του Δήμου. Στέκει όλο αυτό νομικά;», συνέχισε η κ. Οικονόμου, ζητώντας επίμονα την άποψη των υπηρεσιακών παραγόντων που αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι η επιβολή προστίμου θα γίνει βάσει του ΚΟΚ.

«Μπορούμε να το ψηφίσουμε ως μέτρο φόβου. Οντως θέλει λίγο δούλεμα», παραδέχθηκε ο κ. Πέγιος.

Μόνο η πλειοψηφία ψήφισε θετικά τα πρόστιμα για τα ποδήλατα (αρνητικά ψήφισε η παράταξη του κ. Πατσιαντά και του κ. Νάνου), ενώ ομόφωνα ψηφίστηκε το πρόστιμο 50 ευρώ για τα μοτοποδήλατα που δεν θα σταθμεύουν στις προκαθορισμένες θέσεις αλλά πάνω σε πεζοδρόμια και πλατείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφασης της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου αποφασίστηκε και προτάθηκε χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων στα σημεία:

  • Γκλαβάνη (μεταξύ Ερμού και Κονταράτου)
  • Αγ. Νικολάου με Ερμού
  • Κονταράτου με Ογλ
  • Γκλαβάνη και Αγ.Νικολάου (έναντι Τραπέζης Ελλάδος)
  • Τ. Οικονομάκη με Κουμουνδούρου

και μοτοποδηλάτων στα σημεία:

  • Γκλαβάνη (από 28ης Οκτωβρίου έως Τ. Οικονομάκη)
  • Ερμού (από Μηλίνης έως Ογλ)
  • Κουμουνδούρου (από Τ.Οικονομάκη έως Γαλλίας)
  • Ογλ (Ιάσονος – Δημητριάδος, πλην θέσεων ΑΜΕΑ)
  • Μαυροκορδάτου (Ιάσονος – Δημητριάδος, πλην θέσεων ΑΜΕΑ).

Επίσης, αποφασίστηκε και προτάθηκε χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης μοτό και ποδηλάτων στην Πλατεία Ελευθερίας, επί της οδού Αντωνοπούλου.

Ψάχνουν τα… ποδήλατα

Ερευνα για τον εντοπισμό των 48 ποδηλάτων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας που αποκτήθηκαν το 2009 στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ποδήλατο Τρόπος να Ζεις», βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΛΑΣ, Απόστολο Νάνο.

Ο κ. Νάνος έθεσε το ζήτημα με αφορμή τα πρόστιμα για τα ποδήλατα, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν ξέρει πού πήγαν τελικώς τα 48 ποδήλατα που παραχωρούνταν δωρεάν προς χρήση στους πολίτες – κατόχους καρτών. Μετά από ανώνυμη καταγγελία ξεκίνησε έρευνα από τις δικαστικές αρχές για τον εντοπισμό των ποδηλάτων. Κλήθηκαν να καταθέσουν στελέχη της πρώην ΝΑΜ αλλά και πολίτες που είχαν κάνει χρήση των ποδηλάτων. «Εως σήμερα κανείς δεν γνωρίζει την τύχη τους», ανέφερε ο κ. Νάνος. Σημειώνεται ότι ορισμένα από τα ποδήλατα θα δίνονταν ως δωρεά στο Δήμο Βόλου και φορείς, ωστόσο δεν έγινε καμία αποδοχή δωρεάς και τα ποδήλατα… αγνοούνται.

Επί 1 χρόνο αναθέσεις

Στο μεταξύ, ζήτημα νομιμότητας για τις συνεχόμενες επί ένα χρόνο αναθέσεις για τη μίσθωση μηχανημάτων από το Δήμο Βόλου, έθεσε στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου.

Οπως αποκαλύφθηκε επί 1 χρόνο δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός και δεν δόθηκαν εξηγήσεις επ’ αυτού. Από τον Απρίλιο του 2014 οπότε και ο διαγωνισμός είχε κριθεί άγονος, ο Δήμος νοικιάζει μηχανήματα για τις ανάγκες του (αποχιονισμό, καλαθοφόρα κ.τ.λ.), προχωρώντας διαρκώς σε απευθείας αναθέσεις, καθ’ υπέρβαση του ορίου που υπάρχει.

Η κ. Οικονόμου επέστησε την προσοχή στη δημοτική αρχή.

* Το απόγευμα, πάντως, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου το θέμα αποσύρθηκε, ώστε η εισήγηση να επιστρέψει πιο τεκμηριωμένη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου