ΤΟΠΙΚΑ

Εργολάβοι στο …κατώφλι της ΔΕΥΑΜΒ ζητούν να πληρωθούν

εργολάβοι-στο-κατώφλι-της-δευαμβ-ζητ-423028

Για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ και που σταμάτησαν λόγω στάσης πληρωμών

Μετά τις δηλώσεις διακοπής εργασιών από τέσσερις εργολάβους για ισάριθμα έργα αποχέτευσης, γίνεται το επόμενο βήμα: εργολάβοι ζητούν τα χρήματα για τις εργασίες που εκτέλεσαν από τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ, δεδομένου ότι από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται τα έργα ισχύει… στάση πληρωμών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, εξετάστηκε η ένσταση που κατέθεσε ο εργολάβος του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Ιωλκού. Ο εργολάβος ζήτησε από τη ΔΕΥΑΜΒ να πληρωθεί για τις εργασίες που εκτέλεσε αλλά δεν πληρώθηκε μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ.

Οπως είναι γνωστό, στα τέλη Ιουνίου τέσσερις εργολάβοι σε Αγριά, Ιωλκό και Αγιο Στέφανο υπέβαλλαν δηλώσεις διακοπής εργασιών και σταμάτησαν τα έργα. Διεκδικούν συνολικά ποσό ύψους 1.816.000 ευρώ για εργασίες που έχουν εκτελέσει αλλά δεν έχουν πληρωθεί μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ και δεν συνεχίζουν τα έργα αν προηγουμένως δεν πληρωθούν.

Μαζί με τα χρηματοδοτούμενα έργα, στον αέρα είναι και τα συνοδά έργα με πόρους της ΔΕΥΑΜΒ ύψους 3.655.495 ευρώ για τις διακλαδώσεις των αποχετευτικών δικτύων.

Στον αέρα, είναι τέσσερα έργα: το αποχετευτικό στην Αγριά για το οποίο υπάρχουν δύο απλήρωτοι λογαριασμοί ύψους 279.000 και 155.000 ευρώ από τον Απρίλιο, η σύνδεση του αποχετευτικού της Αγριάς με το Βιολογικό για το οποίο υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί ύψους 212.000 και 466.000 ευρώ επίσης από τον Απρίλιο, το δίκτυο ακαθάρτων Ιωλκού για το οποίο δεν έχουν πληρωθεί τρεις λογαριασμοί ύψους 290.000, 173.000 και 135.000 ευρώ και το δίκτυο ακαθάρτων του Αγίου Στεφάνου όπου επίσης υπάρχουν οφειλές μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ ύψους 106.000 ευρώ.

Ο εργολάβος του αποχετευτικού δικτύου Ιωλκού ζήτησε να πληρωθεί αυτά που του οφείλονται.

Το διοικητικό συμβούλιο όμως της ΔΕΥΑΜΒ, απέρριψε το αίτημα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιο Παπαευσταθίου, οι λογαριασμοί έχουν εγκριθεί και έχουν αποσταλεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Και μπορεί το έργο να εκτελείται για λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ, «είναι όμως χρηματοδοτούμενο και ότι οι εργολάβοι γνωρίζουν τους νόμους βάσει των οποίων λειτουργούν τα έργα του ΕΣΠΑ».

Πάντως, ο ανάδοχος υποστήριξε ότι οι εργασίες δεν διακόπηκαν με δική του υπαιτιότητα κι ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να του καταβάλλει τα χρήματα που αντιστοιχούν στο έργο που εκτέλεσε.

Σε κάθε περίπτωση το διοικητικό συμβούλιο, επικαλέστηκε και την τραπεζική αργία και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και απέρριψε ομόφωνα το αίτημα.

Διαγωνισμοί στον αέρα

Η κρίσιμη οικονομική κατάσταση της χώρας και η τραπεζική αργία, αφήνει στον αέρα έργα της ΔΕΥΑΜΒ. Χθες αναβλήθηκαν τρεις διαγωνισμοί που επρόκειτο να προκηρυχθούν, καθώς οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν δεν μπορούν να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές λόγω των κλειστών τραπεζών.

Σε… καθυστέρηση και η διπλή εργολαβία για την αντιμετώπιση βλαβών και τον εκσυγχρονισμό και ενεργειακή αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού, συνολικού ύψους 790.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΥΑΜΒ προκήρυξε διπλή εργολαβία για την αντιμετώπιση των βλαβών στο Βιολογικό αλλά και τον εκσυγχρονισμό και ενεργειακή αναβάθμιση του αντλιοστασίου διάθεσης, με στόχο τη θωράκιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και με φόντο τα προβλήματα που προέκυψαν με τις βλάβες στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων. Ωστόσοι οι διαδικασίες «πάγωσαν» από τη στιγμή που ίσχυσε η τραπεζική αργία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου