ΤΟΠΙΚΑ

Στους 4.732 οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου Βολου

στους-4-732-οι-ωφελούμενοι-του-κοινωνικού-423098

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο – Ανάμεσά τους 1.471 παιδιά – Ολοένα και πιο μεγάλη η ζήτηση για δωρεάν τρόφιμα

Στο κατώφλι του Κοινωνικού Παντοπωλείου Βόλου, φθάνουν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι Βολιώτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν ακόμη και τα στοιχειώδη στις οικογένειές τους. Η κίνηση από νέους δυνητικά δικαιούχους είναι αυξητική. Μπαίνουν, ρωτάνε τι χρειάζεται για να βγάλουν κάρτα. Ζητούν και λίγο ψωμί από την κατάψυξη ή καμιά φρυγανιά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Βόλου, σήμερα εξυπηρετούνται περίπου 600 οικογένειες, που είναι κάτοχοι της κάρτας διάρκειας έξι μηνών η οποία ανανεώνεται. Οι αιτήσεις όμως στη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών πέφτουν «βροχή». Ολο και περισσότεροι καταφεύγουν στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν την κάρτα μέσω της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα μία φορά το μήνα να προμηθευτούν τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και είδη καθαριότητας και κάποιες φορές ακόμη και παιχνίδια ή ρούχα και παπούτσια. Η λίστα αναμονής γίνεται όλο και πιο μεγάλη…

«Τους τελευταίους μήνες, συνεχώς έρχονται νέα άτομα. Οι αιτήσεις που εκκρεμούν στη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών, απ’ όπου βγαίνουν οι κάρτες των ωφελούμενων είναι δεκάδες», αναφέρει υπάλληλος του κοινωνικού παντοπωλείου, που κάθε Τρίτη και Πέμπτη, εξυπηρετεί τουλάχιστον 42 οικογένειες, προσφέροντάς τους σακούλες με τα απαραίτητα τρόφιμα: αλεύρι, λάδι, μακαρόνια, μανέστρα, όσπρια, φρέσκο γάλα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, εξυπηρετήθηκαν 4.732 άτομα. Ανάμεσά τους 1.471 παιδιά.

Για να μπορέσει όμως κάποιος να βγάλει κάρτα, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια:

  • άγαμος χωρίς παιδιά 2.400 ευρώ (ετήσιο εισόδημα)
  • ζευγάρι χωρίς παιδιά 3.600 ευρώ
  • ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί 4.200 ευρώ
  • ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά 4.800 ευρώ
  • ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά 5.400 ευρώ
  • ζευγάρι με τέσσερα ανήλικα παιδιά 6.000 ευρώ
  • ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί 4.800 ευρώ
  • ζευγάρι με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο παιδί 5.400 ευρώ
  • ζευγάρι με δύο ενήλικα παιδιά 6.000ευρώ
  • ζευγάρι με δύο ανήλικα και ένα ενήλικο παιδί 6.000 ευρώ
  • μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο 3.600 ευρώ
  • μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά 4.200 ευρώ
  • μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ενήλικα παιδιά 4.800 ευρώ.

Αυξήθηκαν οι δωρητές

Παράλληλα με την αύξηση των αναγκών για είδη στα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αυξήθηκαν και οι δωρητές. Υπάρχουν 15 φούρνοι που προσφέρουν ψωμί, καφεκοπτεία, ζαχαροπλαστεία και άνθρωποι από τη λαχαναγορά που προσφέρουν φρούτα και λαχανικά. Ανάμεσα στους τροφοδότες του Κοινωνικού Παντοπωλείου, η ΕΒΟΛ, η ΕΨΑ, οι Μύλοι Λούλη, η Coca Cola 3Ε. Επίσης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προσφέρει τομάτες και πιπεριές από το αγρόκτημά του. Αλλά και μεμονωμένοι πολίτες ειδοποιούν κάθε φορά τους υπαλλήλους του Κοινωνικού Παντοπωλείου και διαθέτουν σημαντικά ποσά για να αγοράσουν είδη που λείπουν από τα ράφια.

Μαγειρεμένο φαγητό

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι υπάλληλοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου, δεν γεμίσουν απλώς σακούλες με τα απαραίτητα για να δώσουν στους δικαιούχους.

Μαγειρεύουν επιπλέον 25 – 30 μερίδες φαγητού κάθε Τρίτη και κάθε Πέμπτη. «Υπάρχουν δικαιούχοι καρτών που έρχονταν και ζητούσαν μόνο κονσέρβες. Καταλάβαμε ότι δεν είχαν καν ρεύμα στο σπίτι για να μαγειρέψουν. Τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων έρχονται και παίρνουν έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό. Οπως και άνθρωποι που έχουν ανάγκη και έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου», αναφέρει υπάλληλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου