ΤΟΠΙΚΑ

Στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού πρώην διαθέσιμοι που επαναπροσλήφθηκαν

στα-πρόθυρα-νευρικού-κλονισμού-πρώην-423133

Τυχόν ανάκληση των επαναπροσλήψεων «διαθέσιμων» ζωντανεύει τον εφιάλτη για 87 άτομα στη Μαγνησία

Στα πρόθυρα… νευρικού κλονισμού βρίσκονται το τελευταίο τριήμερο 87 άτομα στη Μαγνησία, που προ ημερών επέστρεψαν στις θέσεις εργασίας τους, μετά από δύο χρόνια «διαθεσιμότητας – κινητικότητας» που σε κάποιες περιπτώσεις κατέληξε στην απόλυση. Συνολικά 22 διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 38 εκπαιδευτικοί επαγγελματικής εκπαίδευσης και 26 σχολικοί φύλακες, βλέπουν να ξαναζωντανεύει ο εφιάλτης…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το επώδυνο νέο μνημόνιο για την Ελλάδα, βάζει σε αναμμένα κάρβουνα επαγγελματίες που μόλις επέστρεψαν στις θέσεις τους. Κι αυτό γιατί προβλέπει μεταξύ άλλων την ανάκληση των επαναπροσλήψεων των διαθέσιμων ή απολυμένων βάσει του προηγούμενου Μνημονίου δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι από τους δανειστές εκλαμβάνονται ως μονομερείς ενέργειες.

Σχολικοί φύλακες

Για την αποφυγή της ανάκλησης των επαναπροσλήψεων, θα πρέπει να υπάρξουν αντίβαρα. Σε κάθε περίπτωση όμως, 87 δημόσιοι υπάλληλοι στη Μαγνησία, περιμένουν με… κομμένη την ανάσα τι θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Λίγο μετά το Πάσχα, 27 σχολικοί φύλακες επέστρεφαν στα σχολεία του Δήμου Βόλου, μετά από δύο χρόνια. Είχαν απολυθεί κέρδισαν όμως στα δικαστήρια και λίγο αργότερα ήρθε και η επίσημη τοποθέτησή τους από το Υπουργείο.

Ο αγώνας των σχολικών φυλάκων δεν ήταν αναίμακτος. Κατά τη διάρκεια του δίχρονου αγώνα τους, έχασαν δύο συναδέλφους τους που έφυγαν ξαφνικά από τη ζωή. Ολοι είπαν ότι ήταν το αποτέλεσμα της ψυχοφθόρου διαδικασίας που βίωσαν επί δύο χρόνια, χωρίς δουλειά και χωρίς να δικαιούνται ταμείο ανεργίας.

Καθηγητές

Στις 4 Ιουνίου, τις διαπιστωτικές πράξεις επαναπρόσληψής τους υπέγραφαν και 38 καθηγητές επαγγελματικής εκπαίδευσης, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά την κατάργηση 46 τομέων και ειδικοτήτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι καθηγητές πήγαν στα σχολεία που τοποθετήθηκαν, παρουσιάστηκαν και ήδη άρχισαν οι εγγραφές μαθητών στους τομείς που επαναλειτουργούν. Η είδηση περί ανάκλησης των επαναπροσλήψεων, βρήκε τους καθηγητές σε αγωνία. Οι προσωπικοί λογαριασμοί στο Facebook πήραν… φωτιά, από μηνύματα καθηγητών που δήλωναν ότι «δεν μπορούν να ξαναζήσουν τον ίδιο εφιάλτη για δύο χρόνια». Αλλοι μιλούσαν για σκωτσέζικο ντους και άλλοι δήλωσαν ότι έχασαν τον ύπνο τους. Πάντως, η καθηγήτρια εφαρμοσμένων τεχνών, Αγγελική Καμπούρη, εκτιμά με μια πιο ήρεμη ανάγνωση ότι δεν θα ανακληθούν οι προσλήψεις των καθηγητών. «Πιστεύω ότι ίσως να γίνουν λιγότερες προσλήψεις. Δεν υπάρχει βάση για να απολυθούμε. Ημασταν ούτως ή άλλως σε κινητικότητα και κάπου θα μας προσλάμβαναν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διοικητικοί υπάλληλοι

Τη δική τους αγωνία βιώνουν και 22 διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που υπέγραψαν τις διαπιστωτικές πράξεις και επέστρεψαν στα πόστα τους στις 9 Ιουλίου. «Επί δύο χρόνια αγωνιζόμασταν. Δεν πρέπει να περνάει καν από το μυαλό μας ότι θα ξαναζήσουμε το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση… ζεσταίνουμε μηχανές, με την ελπίδα ότι δεν θα πάρει πίσω η Κυβέρνηση το Νόμο», ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εμμη Αβραμίδου.

Στο πλευρό τους για μία ακόμη φορά, οι διοικητικοί έχουν την πρυτανεία του ιδρύματος. Ο αναπληρωτής Πρύτανη, Αθαν. Σφουγγάρης επεσήμανε ότι το τοπίο είναι προς το παρών θολό και επικαλέστηκε μελέτη του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας, βάσει της οποίας ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τις ανάγκες του ιδρύματος, κάτι που σημαίνει ότι δεν χωρούν… εκπτώσεις σε προσωπικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου