ΤΟΠΙΚΑ

Αμφισβητούν τις μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ

αμφισβητούν-τις-μετρήσεις-της-δευαμβ-424925

Ζητούν νέες δειγματοληψίες παρουσία μέλους του τοπικού συμβουλίου Α. Λεχωνίων και χαρακτηρίζουν την απαγόρευση πόσης του νερού παρορμητική

Σε δική τους δειγματοληψία προχωρούν οι κάτοικοι των Ανω Λεχωνίων, αμφισβητώντας ευθέως το αποτέλεσμα των αναλύσεων των δειγμάτων νερού από τη ΔΕΥΑΜΒ, βάσει του οποίου το πόσιμο νερό κρίθηκε ακατάλληλο με αποτέλεσμα να σφραγιστούν οι κοινόχρηστες βρύσες και να απαγορευτεί η χρήση του από τους κατοίκους μέχρι να τοποθετηθεί σύστημα χλωρίωσης και να ξαναγίνουν δειγματοληψίες και αναλύσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως είναι γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα, η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε στο σφράγισμα των κοινόχρηστων βρυσών στα Ανω Λεχώνια, όπου μετά από δειγματοληψίες, διαπιστώθηκε μία αποικία ολικών κολοβακτηροειδών και μία αποικία εντερόκοκκων ανά 100ml.

Το νερό κρίθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και εκτός από τις κοινόχρηστες βρύσες που σφραγίστηκαν εκδόθηκαν οδηγίες προς τους πολίτες για την αποφυγή της πόσης αλλά και χρήσης του νερού για μαγείρεμα ή πλύσιμο φαγώσιμων.

Τα αποτελέσματα αμφισβήτησαν ευθέως και από την πρώτη στιγμή τα μέλη του τοπικού συμβουλίου, θεωρώντας ότι οι τιμές είναι οριακές και ότι η απόφαση για μη χρήση του νερού ήταν παρορμητική.

Χθες, συνεδρίασε εκτάκτως το τοπικό συμβούλιο Ανω Λεχωνίων. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νίκος Νομικός αμφισβήτησε τον τρόπο δειγματοληψίας και κατ’ επέκταση το αποτέλεσμα των αναλύσεων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η πολύ σοβαρή απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ για απαγόρευση της χρήσης του νερού είναι παρορμητική.

Οπως αποφασίστηκε, το τοπικό συμβούλιο θα αναθέσει με δικά του έξοδα σε διαπιστευμένο εργαστήριο τη διενέργεια νέας δειγματοληψίας και μάλιστα σήμερα, προκειμένου τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να συγκριθούν με αυτά της ΔΕΥΑΜΒ. Μάλιστα ζητά από τη ΔΕΥΑΜΒ να μην προβεί σε καμία ενέργεια χλωρίωσης του νερού διότι οι τιμές που βρέθηκαν είναι οριακές.

Σε κάθε περίπτωση το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει εγγράφως από τη ΔΕΥΑΜΒ, κάθε φορά που θα γίνεται καθαρισμός της δεξαμενής ή δειγματοληψία για ανάλυση του πόσιμου νερού να καλείται να είναι παρών ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωπος που θα ορίζεται από αυτόν. Επίσης θα ζητηθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ να προβεί σε νέα δειγματοληψία από τρία σημεία: πηγές, είσοδος νερού στη δεξαμενή, δίκτυο.

Η κίνηση πολιτών

Ιδιαίτερα αιχμηρή για την απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ να απαγορεύσει την κατανάλωση του νερού στα Ανω Λεχώνια, είναι και η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό. «Κίνδυνος: Ξέφυγε από τον Παγασητικό ένα κολοβακτηρίδιο και βρέθηκε στα Λεχώνια», αναφέρει η κίνηση υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση είναι γελοία και ανυπόστατη επιστημονικά.

«Η ΔΕΥΑΜΒ με τη στάση αυτή πανικοβάλλει και οδηγεί τους κατοίκους, που προμηθεύονταν νερό από τις τοπικές βρύσες, στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού. Αλήθεια, έχουν ελεγχθεί τα εμφιαλωμένα νερά κατά πόσο τηρούν τα υγειονομικά απαιτούμενα, π.χ βαρέα μέταλλα, θερμοκρασία έκθεσης, ημερομηνίες, τρόπος και τόπος παραγωγής, μεταφοράς κλπ; Θυμίζουμε ότι ο ΕΦΕΤ έχει αποσύρει ολόκληρες παρτίδες νερού ως μη ασφαλείς.

Το λιγότερο που έχουμε να πούμε για αυτή τη περίπτωση είναι ότι το να στρέφεις τον κόσμο από το πηγαίο εξαιρετικό νερό στο να αγοράζει από τα super market (μέρες που ζούμε) εμφιαλωμένα νερά, είναι εγκληματικό.

Αραγε μετά από αυτά τα μηδαμινά «ευρήματα», γιατί παρουσιάζεται τέτοιο ενδιαφέρον από μεριάς ΔΕΥΑΜΒ; Μήπως υπάρχουν άλλες βλέψεις; Γιατί επιμένει στη μόνιμη χλωρίωση;

Το νερό είναι πηγή ζωής και δε θα επιτρέψουμε να δηλητηριαστεί (χλωρίωση)», αναφέρει μεταξύ άλλων η Κίνηση Πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου