ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επιχείρηση… σκούπα για εγκαταλελειμμένα οχήματα

επιχείρηση-σκούπα-για-εγκαταλελειμ-424971

Περίπου 150 τα νέα οχήματα που βρίσκονται εγκαταλειμμένα στους δρόμους

Επιχείρηση… σκούπα για την απαλλαγή των δρόμων από αυτοκίνητα που έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους, ξεκινά ο Δήμος Βόλου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Δημήτρη Καντόλα, θα προκηρυχθεί εργολαβία για την περισυλλογή, εκποίηση και ανακύκλωση των εγκαταλειμμένων οχημάτων. Εχουν εντοπιστεί περίπου 100 – 150 εγκαταλελειμμένα οχήματα στο Δήμο Βόλου, τα οποία θα απομακρυνθούν και αν δεν τα αναζητήσουν οι ιδιοκτήτες τους, θα πάνε για σκραπ.

Οπως ανέφερε ο κ. Καντόλας, σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης θελήσει να πάρει πίσω το αυτοκίνητο που εγκατέλειψε θα καλείται να πληρώνει από 90 έως 100 ευρώ.

«Δυστυχώς κάθε μέρα βρίσκουμε και νέα αυτοκίνητα που εγκαταλείπονται στους δρόμους. Οι ιδιοκτήτες τους παραδίδουν πινακίδες κυκλοφορίας προκειμένου να απαλλαχθούν από τα τέλη, ωστόσο, αντί να τα ακινητοποιούν σε φυλασσόμενους χώρους, τα αφήνουν στους δρόμους», σημείωσε ο ίδιος.

Οπως είναι γνωστό η διαδικασία για την απόσυρση ενός εγκαταλελειμμένου οχήματος είναι χρονοβόρα. Μετά τον εντοπισμό και την επικόλληση της ειδικής σήμανσης σε εμφανές σημείο του οχήματος, σε διάστημα 15 ημερών, η αρμόδια Υπηρεσία υποχρεούται να ενημερώσει την Ασφάλεια για τη διενέργεια έρευνας προς εξακρίβωση περιπτώσεων κλοπής, υπεξαίρεσης, κατάσχεσης ή εμπλοκής σε εγκληματική πράξη. Αν πρόκειται για οχήματα με πινακίδες, υποχρεούται επιπλέον να αναζητήσει μέσω του αρχείου του Υπουργείου Μεταφορών τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών και να τους ενημερώσει, όπως και την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Σε 45 ή 90 μέρες (ανάλογα με το πού είναι σταθμευμένο το όχημα) από την ειδική σήμανση των οχημάτων, εάν δεν γίνει η απομάκρυνσή τους από τους ιδιοκτήτες, τα οχήματα περιέρχονται στην κατοχή του Δήμου, απομακρύνονται με γερανό και μετακινούνται στις εγκαταστάσεις του εναλλακτικού συστήματος διαχείρισης, όπου και παραμένουν για 10 μέρες από τη μέρα μεταφοράς τους, πριν ξεκινήσει η προβλεπόμενη για τα Ο.Τ.Κ.Ζ. (Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής) διαδικασία για την επεξεργασία, αξιοποίηση, τεμαχισμό και διάθεσή τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου