ΤΟΠΙΚΑ

Αχιλλέας Μπέος για Δήμο Βόλου: Χρόνος ζωής έως 30 Αυγούστου (βίντεο)

αχιλλέας-μπέος-για-δήμο-βόλου-χρόνος-ζ-426932

Εάν δεν επικυρωθεί η συμφωνία – Σήμερα 57 έργα έχουν σταματήσει και οι υπηρεσίες λειτουργούν βάσει προγράμματος… λιτότητας

«Εως 30 Αυγούστου η λειτουργία του Δήμου είναι διασφαλισμένη. Μετά το μαγαζί κλείνει. Σε περίπτωση κραχ, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε για όσο αντέξουμε». Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος, εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης την οποία βιώνει η χώρα. Αναφέρθηκε στη διασφάλιση της μισθοδοσίας και για το μήνα Αύγουστο, η οποία όπως είπε θα είναι η τελευταία αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, σε περισσότερα από 57 έργα που σταμάτησαν ή δεν ξεκίνησαν ποτέ, εκ των οποίων τα 27 αφορούν σε σχολικά κτίρια και σε μέτρα που έχουν ληφθεί με τη μείωση των εν κινήσει υπηρεσιακών οχημάτων για να διασφαλιστεί για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα η αποκομιδή των απορριμμάτων και η επέμβαση σε βλάβες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αφησε αιχμές για δύο μέτρα και σταθμά που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την κανονική καταβολή της μισθοδοσίας στους δημοτικούς υπαλλήλους την ίδια ώρα που τα προνοιακά επιδόματα δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, ενώ επέκρινε την ωμή παρέμβαση Σόιμπλε στο εσωτερικό της χώρας, τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα και την πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Βουλευτή Μαγνησίας, Κώστα Δελημήτρου για τη διαφοροποίησή του σε ό,τι αφορά το πακέτο των μέτρων. «Πώς να υπάρξει ανάκαμψη στη χώρα όταν υπάρχουν άνθρωποι σαν το Δελημήτρο; Εδώ είναι που κολλά το «Πού πάς ρε Δελημήτρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος.

Εκτός προγραμματισμού

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, δήλωσε ότι ο Δήμος έχει βγει εκτός προγραμματισμού εξαιτίας των εξελίξεων στην κεντρική σκηνή της χώρας. «Εκεί που είχαμε μπει σε ρυθμό, ξαφνικά τις τελευταίες 20 – 25 ημέρες βρεθήκαμε στο κενό. Με συμφωνία ο Δήμος μπορεί να βρει τους ρυθμούς του και πάλι», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας της κατάστασης, θα φανεί ασυνεπής απέναντι σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, σε ό,τι αφορά την ανακατασκευή 27 σχολείων μέσα στο καλοκαίρι. «Τα χρήματα για τις συντηρήσεις είναι δεσμευμένα, ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έκδοση εγγυητικών από τις τράπεζες για να αναλάβουν οι εργολάβοι τα έργα αλλά και με τις ελλείψεις υλικών», είπε. «Δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να φανώ ασυνεπής στις δεσμεύσεις», τόνισε, πρόσθεσε όμως ότι θα γίνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες επισκευές και παρεμβάσεις στα ειδικά σχολεία.

Επιπλέον 20 έργα τουλάχιστον, όπως τα έργα αποχέτευσης σε Αγριά, Αγιο Στέφανο και Ιωλκό, παιδικές χαρές και πλατείες έχουν παγώσει εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Αλλα 10 προγραμματισμένα έργα που -όπως ανέφερε ο κ. Μπέος- επρόκειτο να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, επίσης αναβλήθηκαν.

«Οσο αντέξουμε»

Οπως ανέφερε ο Δήμαρχος έως 30 Αυγούστου η λειτουργία του Δήμου είναι εξασφαλισμένη. «Μετά, όσο αντέξουμε», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι οι δεξαμενές των καυσίμων είναι γεμάτες και κλειδωμένες για να διασφαλιστεί η αποκομιδή των απορριμμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μάλιστα αναφέρθηκε και στη μείωση των εν κινήσει υπηρεσιακών οχημάτων, προκειμένου να γίνεται εξοικονόμηση πετρελαίου. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουν και αντιδήμαρχοι που έχουν παραδώσει τα υπηρεσιακά οχήματα και μετακινούνται με ιδιόκτητα μέσα ακόμη και για δουλειές του Δήμου.

Υπάρχει δε διασφαλισμένο αποθεματικό 20.000 ευρώ για την προμήθεια καυσίμων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τελευταίες μισθοδοσίες

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, στις 10 Ιουλίου, πληρώθηκαν οι δημοτικοί υπάλληλοι του Βόλου, χωρίς όμως να έχουν έρθει τα χρήματα από τους ΚΑΠ. Η επόμενη όμως μισθοδοσία θα είναι η τελευταία αν δεν υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο κ. Μπέος μάλιστα μίλησε για «προνόμια» των δημοσίων υπαλλήλων να λαμβάνουν κανονικά τους μισθούς τους όταν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι έχουν έξι μήνες απλήρωτοι. «Γιατί να έχουν αυτό το προνόμιο; Πρόκειται για άδικη μεταχείριση, μία περίεργη νοοτροπία του Δημοσίου. Γνωρίζετε ότι αυτοί που συνδικαλίζονται έχουν επιπλέον άδεια επτά ημέρες;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προνοιακά επιδόματα

Σε αντίθεση με τους δημοτικούς υπαλλήλους που όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος πληρώθηκαν κανονικά τους μισθούς τους, τα προνοιακά επιδόματα δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους δικαιούχους. Οπως είναι γνωστό, οι 2.704 δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από τα χρήματα που αντιστοιχούν το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου και που συνολικά ανέρχονται στο 1,9 εκ. ευρώ.

Ο κ. Μπέος επεσήμανε ότι πριν από τρεις μήνες είχε υπογράψει για να πληρωθούν τα προνοιακά επιδόματα από τα δημοτικά ταμεία μέχρι να πιστωθεί το ποσό και ότι για την παρούσα συγκυρία θα έχει σύσκεψη με στόχο να βρεθεί τρόπος καταβολής τους στους δικαιούχους. «Προσωπική μου επιθυμία είναι να εκταμιευτούν αύριο», σημείωσε.

Δημοτικά θερμοκήπια;

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και της ενδεχόμενης έκρηξης της ζήτησης που αναμένεται το επόμενο διάστημα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ο Δήμος Βόλου, προσανατολίζεται στη δημιουργία δημοτικών αγροτικών, κτηνοτροφικών μονάδων και ιχθυοκαλλιεργειών.

«Αυτή την εβδομάδα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρης Σαββάκης, πρόκειται να επισκεφθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εξετάσουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδων, αγροτικών κτηνοτροφικών και ιχθυοκαλλιεργειών στις οποίες μπορεί να επέμβει ο Δήμος για να δώσει λύση. Στόχος μας να δώσουμε λύσεις με παραγωγικό τρόπο κι όχι με λόγια, συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία», επεσήμανε.

«Ανάσα»

Μοναδική ανάσα αισιοδοξίας εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων για τη χώρα, ο κ. Μπέος χαρακτήρισε το παζάρι του Βόλου, που κινείται ανέλπιστα καλά. «Δεν περίμενα τέτοια επιτυχία. Ηταν όπως φαίνεται μια πετυχημένη προσπάθεια που κάναμε. Τονώθηκε η απασχόληση αλλά και η διάθεση των πολιτών», ανέφερε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ανάσα» για την πόλη και την τοπική οικονομία αναμένεται να αποτελέσει η φιλοξενία του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ σε δέκα περίπου ημέρες. Στην πόλη θα έρθουν 16 χώρες, περισσότεροι από 4.000 επισκέπτες, που αναμένεται να τονώσουν για 15 ημέρες την τοπική αγορά. «Πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση την οποία είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε. Απομένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες και η τελετή έναρξης που προγραμματίζεται θα είναι αντάξια της πόλης», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Αχιλλέας Μπέος κατά Σόιμπλε, Κυβέρνησης και Δελημήτρου

Από το βήμα της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά Σόιμπλε, ΣΥΡΙΖΑ και Κώστα Δελημήτρου.

Οπως ανέφερε είναι λυπηρό «να βλέπουμε ένα γερμανικό γουρούνι ή μαϊμού, με το όνομα Σόιμπλε να υποδεικνύει ποια κυβέρνηση ή ποιον πρωθυπουργό θα έχουμε ως χώρα. Αυτό είναι θέμα των πολιτών. Δεν μπορούν να φορούν το μανδύα του εξυγιαντή και να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας», είπε ο κ. Μπέος.

Αιχμηρός όμως ήταν και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. «Με το δημοψήφισμα, οι Ελληνες ψήφισαν όχι στη λιτότητα. Οι Ελληνες θα πρέπει να στείλουν μήνυμα σε όλους αυτούς τους γελοίους που χόρευαν την προηγούμενη Κυριακή. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι όχι 83, 183 δισ. να μας δώσει η Ευρώπη, δεν θα γίνει τίποτα αν δεν υπάρξει πολιτική για ανάκαμψη. Το βάρος δεν μπορεί να σηκώσει ο ιδιωτικός τομέας. Η χώρα θα συνεχίσει να είναι στην εντατική και να κρατιέται εν ζωή με ασπιρίνες. Προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων που δεν προσφέρουν τίποτα για ψηφοθηρικούς λόγους θα πρέπει να σταματήσουν. Εγώ δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ αλλά στηρίζω την Κυβέρνηση της πατρίδας μου. Ωστόσο σήμερα, κινδυνεύουν -με όσα γίνονται- να σβήσουν όλα τα προηγούμενα εγκλήματα από το χάρτη. Τα μέτρα είναι επώδυνα. Οι κυβερνώντες όμως θα πρέπει να βρουν τρόπο για ανάκαμψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε δε αλλαγή νοοτροπίας για να υπάρξει ανάκαμψη και επιτέθηκε εναντίον του Βουλευτή Μαγνησίας, Κώστα Δελημήτρου. «Πώς όμως να υπάρξει ανάκαμψη όταν υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Δελημήτρος; Εδώ είναι που κολλάει το «πού πας ρε Δελημήτρο;». Κομματόσκυλα που δεν έχουν δουλέψει ούτε μία ημέρα. Που χόρευαν λες και πάντρευαν την αδερφή τους. Ζητούμενο είναι να ανακάμψει η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μπέος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου