ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» οι κοινωνικές δομές του Δήμου Βόλου

στον-αέρα-οι-κοινωνικές-δομές-του-δή-427263

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεδομένου ότι τα περισσότερα προγράμματα χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ

Τα έργα υποδομών που βρίσκονταν σε εξέλιξη μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σταμάτησαν στο Βόλο, λόγω στάσης πληρωμών των εργολάβων και για όσα ακόμη έργα προετοιμάζεται ο Δήμος να καταθέσει προτάσεις για χρηματοδότηση μέσω ΣΕΣ, δεν είναι τα μοναδικά που είναι στην κυριολεξία στον «αέρα» εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας – εταίρων και δεν συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Παρενέργειες θα υπάρχουν και για τις κοινωνικές δομές του Δήμου, πολλές εκ των οποίων οφείλουν την ύπαρξή τους σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Πρόκειται για δομές – αποκούμπι για το δημότη που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και που αν εκλείψουν θα προκαλέσουν μεγάλο κοινωνικό πλήγμα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η πρώτη και σημαντικότερη παρενέργεια αφορά στους παιδικούς σταθμούς τόσο του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου όσο και της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ. Κι αυτό γιατί θέσεις για νήπια στους παιδικούς σταθμούς επιδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ΕΣΠΑ, το κόστος φοίτησης στους παιδικούς σταθμούς θα μεταφερθεί στις πλάτες των γονέων, με τους υπεύθυνους λειτουργίας των παιδικών σταθμών να εκφράζουν την ανησυχία τους αν οι γονείς θα είναι σε θέση να καταβάλλουν τα δίδακτρα και πότε για να συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών.

Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ανάγκες, που επίσης οι θέσεις τους χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ.

Χθες, βγήκε η πρόσκληση από την ΕΕΤΑΑ προς τους φορείς προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα των δομών τους και στη συνέχεια θα βγει η πρόσκληση για αιτήσεις από τους γονείς. Η τελική όμως χρηματοδότηση των προγραμμάτων των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κεντρική σκηνή.

Αυτή την περίοδο άλλες χρονιές, οι διαδικασίες είχαν προχωρήσει. Σήμερα, οι διαδικασίες ακολουθούν πιο βραδείς ρυθμούς.

Ζωή έως τέλος του 2015

Μέσα από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται επίσης και οι δομές Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν πάρει παράταση έως τέλος του 2015. Η συνέχιση όμως της χρηματοδότησής τους μετά την παράταση είναι επίσης στον αέρα.

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας, συνοδείας και οικιακής βοήθειας.

Αντίστοιχα τα ΚΗΦΗ αποτελούν εξειδικευμένα κέντρα υποστήριξης ηλικιωμένων με σκοπό τη φροντίδα και την ημερήσια φιλοξενία όσων δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε άτομα με κινητικά προβλήματα προσφέρει εξάλλου το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας.

Το επισιτιστικό

Το επισιτιστικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες πολίτες της Μαγνησίας που δεν μπορούν να διασφαλίσουν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους ούτε καν τα απαραίτητα για το προς το ζην.

Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το οποίο επίσης τα πάντα είναι ρευστά αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, εξαρτώνται περίπου 12.000 άτομα. Τόσοι είναι οι δυνητικά δικαιούχοι που έχουν υπολογιστεί από καταγραφή από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, που αναμένονται να καταθέσουν αιτήσεις.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι οι αιτήσεις θα γίνονται τελικώς δεκτές από τις 15 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου. Από Δευτέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν και οι 22 υπάλληλοι του Δήμου Βόλου, σε κάθε δημοτική ενότητα που θα αναλαμβάνουν να καταθέτουν τις αιτήσεις για λογαριασμό των ενδιαφερόμενων. Σε Βόλο, Ν. Ιωνία και Αισωνία θα οριστούν 14 υπάλληλοι, σε Αγριά- Αρτέμιδα 2 υπάλληλοι, σε Πορταριά – Μακρινίτσα 2 υπάλληλοι, ισάριθμοι στη Νέα Αγχίαλοι και επιπλέον 2 στην Ιωλκό. Οι αιτήσεις δεν θα κατατίθενται μέσω ΚΕΠ όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή βασικών αγαθών σε οικονομικά αδύναμους πολίτες. Αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να αποσταλεί στο Βόλο η πρώτη παρτίδα τροφίμων, νωπά και μακράς διαρκείας και ειδών καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής. Το πρόγραμμα αφορά στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 (ποσό 30 εκ. ευρώ) και το 2016 (ποσό 105 εκ. ευρώ).

Τα τρόφιμα και είδη καθαριότητας -αν το πρόγραμμα εξελιχθεί ομαλά- θα έρχονται ανά μήνα και θα υπάρξει μέριμνα και για τους αστέγους, προκειμένου κανένας δυνητικά δικαιούχος να μην μείνει εκτός προγράμματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου