ΤΟΠΙΚΑ

Η εστίαση καταγγέλλει την κυβέρνηση: «Μας εξαπάτησαν!»

η-εστίαση-καταγγέλλει-την-κυβέρνηση-428737

Τα μέτρα – φωτιά «καίνε» τους επαγγελματίες της εστίασης που βάζουν τους βουλευτές της Μαγνησίας προ των ευθυνών τους

Εξαπάτηση από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης στη Μαγνησία, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πρόταση μέτρων θα σημάνει λουκέτο για εκατοντάδες επιχειρήσεις. «Μας εξαπάτησαν. Αλλα υποσχέθηκαν και άλλα κάνουν», ξέσπασε χθες ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου, με την ανάγνωση του πακέτου των νέων μέτρων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση η φορολογία στην εστίαση ανέρχεται στο 23%, η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών ανεβαίνει από το 26% στο 28%, ενώ ο φόρος στον τουρισμό σκαρφαλώνει στο 13%. «Πρόκειται για εξοντωτικά μέτρα, που έρχονται να βάλουν ταφόπλακα στα καταστήματα εστίασης», ανέφερε ο Πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Γιάννης Γρηγορίου.

Ηδη τις τελευταίες ημέρες, οι επαγγελματίες της εστίασης διαμαρτύρονται για την πτώση της κίνησης και τη βουτιά στους τζίρους που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 80%.

Για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες, αρκετοί έχουν προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού που απασχολούν ή σε απασχόληση εργαζομένων με 4ωρα, βάζοντας οι ίδιοι προσωπική εργασία για να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους.

Η ανακοίνωση της ελληνικής πρότασης όμως αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κλάδο. «Με μηδενική ρευστότητα, με τους πολίτες εξοντωμένους οικονομικά, με τις επιχειρήσεις να φυτοζωούν έρχονται νέα δυσβάστακτα μέτρα. Εάν τα μέτρα ψηφιστούν, μας κλείνουν την επομένη. Ηδη όσοι κλείνουν τα μαγαζιά τους, οι μισοί είναι άρρωστοι και οι άλλοι μισοί καλούνται να πληρώνουν χρέη για χρόνια», υποστήριξε ο κ. Γρηγορίου.

Ο ίδιος έθεσε τους Βουλευτές του νομού προ των ευθυνών τους. «Εχουμε φθάσει κάτω από το μηδέν. Μας εξαπάτησαν. Να πάρουν θέση τώρα οι Βουλευτές του νομού: ποιοι θα ψηφίσουν τα μέτρα για να ξέρουμε ποιους θα κυνηγήσουμε. Πάντως αν ψηφίσουν τα μέτρα να μην τολμήσουν να βγουν στους δρόμους να κυκλοφορήσουν», είπε ο ίδιος.

Προανήγγειλε δε δυναμικές αντιδράσεις, με απεργία και κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου