ΤΟΠΙΚΑ

Υποψήφιοι πανελληνίων βάζουν στην άκρη τα όνειρά τους

υποψήφιοι-πανελληνίων-βάζουν-στην-άκ-428775

Εγινε κανόνας η επιλογή σχολών κοντά στο σπίτι για να γλιτώσουν τα έξοδα δεύτερου νοικοκυριού

Μελέτησαν σκληρά, έδωσαν το δικό τους αγώνα, βίωσαν την αγωνία μέχρι τα αποτελέσματα των πανελληνίων. Και παρά τις φετινές αντιξοότητες, πολλοί ήταν εκείνοι που κατάφεραν να συγκεντρώσουν βαθμολογίες – εισιτήριο για τις σχολές της προτίμησής τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Προτίμηση όμως, που αυτή την περίοδο, της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων πρέπει να περάσει μέσα από… οικονομικά φίλτρα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εως τις 17 Ιουλίου οι υποψήφιοι της Μαγνησίας καλούνται να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν τις επιλογές στα μηχανογραφικά τους δελτία, με τις σχολές που θέλουν να δηλώσουν για τη συνέχιση των σπουδών τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η υπόθεση όμως συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, εξελίσσεται σε… σταυρόλεξο για τους υποψηφίους. Από τη μία έχουν τα «θέλω» τους και από την άλλη την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους, που ουσιαστικά τους επιβάλλει σπουδές κατ’ οίκον.

Διευθυντές λυκείων που αυτή την περίοδο βρίσκονται στα σχολεία για να δίνουν στους υποψήφιους τους κωδικούς πρόσβασης, αλλά και να τους συμβουλεύουν ή να τους βοηθούν στην κατάθεση του μηχανογραφικού τους. Αφουγκράζονται όμως και τον προβληματισμό τους ποια σχολή να επιλέξουν προκειμένου να μην επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειές τους.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της κρίσης, οι υποψήφιοι επιλέγουν σχολές στο Βόλο ή σε πόλεις που να είναι κοντά στον τόπο διαμονής τους», ανέφερε η διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Βόλου, Καίτη Γαρυφάλλου.

«Υποψήφιοι από το σχολείο μας λόγω της οικονομικής κρίσης δίνουν προτεραιότητα σε σχολές άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως οι στρατιωτικές», ανέφερε ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Σ. Σαβελίδης.

«Είναι ένα φαινόμενο που έγινε κανόνας πλέον. Υποψήφιοι αν και έχουν πετύχει υψηλές βαθμολογίες, βάζουν σε προτεραιότητα σχολές που απαιτούν μικρότερη βαθμολογία, βρίσκονται όμως στην πόλη που μένουν», ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστών Ιδιωτών Εκπαιδευτικών Νομού Μαγνησίας, Ιωάννα Βεδουρά.

Οπως προκύπτει από τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες σε σχολεία και φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, τα οικονομικά κριτήρια υπερισχύουν τελικώς των ονείρων των υποψηφίων φοιτητών. Αφήνουν στην άκρη τα όνειρά τους και επιλέγουν το αναγκαίο κακό των σπουδών κατ’ οίκον. Και είναι πλέον η μεγάλη πλειοψηφία. Κοιτούν ποιες σχολές είναι κοντά στο σπίτι τους και θα τους ενδιέφερε να τις παρακολουθήσουν και τις βάζουν στην κορυφή των επιλογών τους, αν και η πρώτη τους επιλογή είναι άλλη. Θέλουν φιλολογία; Βάζουν παιδαγωγικό. Θέλουν συγκεκριμένη πολυτεχνική σχολή την οποία «πιάνουν» με τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει; Υποχωρούν επιλέγοντας μια άλλη πολυτεχνική σχολή για να μη φύγουν μακριά από το σπίτι τους και αναγκάσουν τις οικογένειές τους να συντηρούν και δεύτερο σπίτι. «Λιγοστεύουν τα παιδιά που κάνουν πραγματικά αυτό που θέλουν. Υπάρχουν μέχρι και υποψήφιοι που ενώ περνούν σε άλλες σχολές, επιλέγουν να ξαναπεράσουν τη δοκιμασία των πανελληνίων με στόχο να συγκεντρώσουν τα μόρια για τις σχολές που εδρεύουν στην πόλη τους. Η τάση των τελευταίων πέντε ετών της κρίσης, έγινε κανόνας», ανέφερε η κ. Βεδουρά.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία, εκτός από κάθε Πέμπτη, θα ανοίξουν για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων την Τρίτη 14 Ιουλίου και την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Στις 17 εκπνέει και η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των μηχανογραφικών των μαθητών.

Το επόμενο βήμα που θα κρίνει και την είσοδο των υποψηφίων στις σχολές της προτίμησής τους θα είναι η ανακοίνωση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου