ΤΟΠΙΚΑ

Καταστήματα εστίασης διώχνουν προσωπικό λόγω αναδουλειάς

καταστήματα-εστίασης-διώχνουν-προσω-430600

«Αφεντικά» βάζουν προσωπική εργασία και έχουν υπαλλήλους με τετράωρη απασχόληση

Μετά τη θεαματική πτώση των τζίρων στην εστίαση, εξαιτίας της τραπεζικής αργίας και της παροχής ρευστού με… σταγονόμετρο, επιχειρήσεις εστίασης του νομού, προχωρούν στο επόμενο βήμα για να επιβιώσουν: είτε διώχνουν εποχικό προσωπικό, είτε απασχολούν το μόνιμο με μειωμένο ωράριο, κατά κανόνα τετράωρα και οι ιδιοκτήτες βάζουν προσωπική εργασία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Διώχνουμε προσωπικό. Δεν συμφέρει να πληρώνουμε μεροκάματο για μία παρέα. Ούτε καν το μεροκάματο δεν βγαίνει σε βάρδιες της ημέρας», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, από τότε που έκλεισαν οι τράπεζες, η κίνηση μειώθηκε αισθητά κι ακόμη περισσότερο οι τζίροι. «Τα πρωινά και μεσημέρια οι τζίροι είναι έως 70% κάτω και 50% κάτω τα βράδια», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι για να βγουν έστω κάποια έξοδα των επιχειρήσεων οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε περικοπές μεροκάματων και προσωπικού.

Την τραγική καθημερινότητα που βιώνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, ο κ. Γρηγορίου, μετέφερε ως Πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, τόσο στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου όσο και στο Δήμο Βόλου. «Η τραπεζική αργία ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Μαγαζιά απειλούνται με λουκέτα. Ηδη από τα νέα καταστήματα που ανοίγουν τα μισά αναγκάζονται να κλείσουν και μάλιστα με χρέη», υποστήριξε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε και το αίτημα για μείωση των τελών κατάληψης χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά 30%. Ο κ. Γρηγορίου υπέβαλλε το αίτημα και στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και στο Δήμο Βόλου. «Είναι θέμα επιβίωσης η μείωση των τελών. Οι επιχειρήσεις είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στην καταβολή υπέρμετρων τελών σε σχέση με τα έσοδα που έχουν πλέον. Το αίτημα είναι δίκαιο και είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί έστω και από το 2016», ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχο αίτημα είχε απορριφθεί και για τα τέλη του 2014 και για τα τέλη του 2015. «Πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», υπογράμμισε σε όλους τους τόνους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου