ΤΟΠΙΚΑ

Ο Δήμος Βόλου εξετάζει την κατεδάφιση του Δημοτικού Θεάτρου

ο-δήμος-βόλου-εξετάζει-την-κατεδάφιση-430644

Τεχνική εταιρεία αναλαμβάνει να προτείνει αν συμφέρει η αποκατάσταση ή η δημιουργία κτιρίου από την αρχή με τις ίδιες διαστάσεις

Αλλαγή ρότας από το Δήμο Βόλου για το Δημοτικό Θέατρο της πόλης που ρημάζει από το 2008, οπότε και τέθηκε θέμα στατικότητας του κτιρίου. Εκτός από τη δυνατότητα ανακατασκευής του κτιρίου, στο τραπέζι μπαίνει και το ενδεχόμενο κατεδάφισης και κατασκευής νέου κτιρίου στην ίδια θέση και με τις ίδιες διαστάσεις. Τη λύση καλείται να βρει προς το συμφέρον της πόλης, τεχνική εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει τον τεχνικό έλεγχο του κτιρίου με απευθείας ανάθεση ύψους 18.450 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως για να ξανά – ανοίξει το «σπίτι του πολιτισμού» είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε., δεδομένου ότι το έργο ανακατασκευής του δημοτικού θεάτρου Βόλου, εντάσσεται στη λίστα των 11 παρεμβάσεων αστικών αναπλάσεων που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το ζήτημα της κατεδάφισης του δημοτικού θεάτρου Βόλου, είχε ανοίξει μέσα από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο τεχνικός κόσμος του νομού. Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Δημήτρης Φιλιππιτζής, είχε υποστηρίξει δημοσίως ότι: «ένας ιδιώτης δεν θα επένδυε ούτε ένα ευρώ σε αυτό το κτίριο», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα κτίριο με λειτουργικά και στατικά προβλήματα που επιπλέον δεν έχει καμία αρχιτεκτονική αξία. Μάλιστα τη θέση του αυτή μετέφερε και στη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Η θέση του κ. Φιλιππιτζή είχε προκαλέσει την αντίδραση του πολιτικού μηχανικού Κων. Χατζούλη, ο οποίος με ανοιχτή επιστολή του είχε υποστηρίξει ότι το θέατρο έκλεισε ελαφρά τη καρδία. Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζούλης είχε υποστηρίξει ότι δεν τίθεται θέμα στατικής ανεπάρκειας του κτιρίου, παρά μόνο αν αυτή εξεταστεί με βάση τα σημερινά δεδομένα. «Το κτίριο νομοτελειακά διαθέτει την ίδια στατική επάρκεια με κάθε άλλο κτίριο που κατασκευάσθηκε την ίδια χρονική περίοδο και τίποτε λιγότερο, δεν θεωρείται κατεδαφιστέο, δεν χρήζει στατικής ενισχύσεως», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του.

Το… γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει τεχνική εταιρεία που θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα κληθεί να μελετήσει και τις δύο πτυχές: της ανακατασκευής και της κατεδάφισης και ανέγερσης νέου κτιρίου.

Ο Δήμος Βόλου προχωρά σε απευθείας ανάθεση σε τεχνική εταιρεία του τεχνικού ελέγχου, της αποτίμησης της κατάστασης και της κατάθεσης προτάσεων αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου. Σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου, Αχ. Μπέου, που αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, θα γίνει σύναψη σύμβασης με τεχνική εταιρεία προϋπολογισμού 18.450 ευρώ.

Η απόφαση υπογράφτηκε στις 8 Ιουλίου και μέσα από την έρευνα που θα γίνει θα αποτιμηθεί η κατάσταση του κτιρίου και οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Η τεχνική εταιρεία θα προχωρήσει σε επιτόπια έρευνα, θα εξετάσει τη γεωτεχνική μελέτη και τους ισχύοντες κανονισμούς, προκειμένου να προτείνει την καλύτερη οικονομοτεχνική λύση αποκατάστασης του κτιρίου.

Συγκεκριμένα:

  • Θα εκτιμηθεί η υπάρχουσα στατική μελέτη αποτίμησης και ενίσχυσης του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου και η δυνατότητα εφαρμογής της
  • Θα διερευνηθεί η δυνατότητα ενίσχυσης – επανασχεδιασμού του φέροντος οργανισμού του κτιρίου με μεταλλικά στοιχεία
  • Θα εκτιμηθεί η δυνατότητα αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου τοπικά. Οι επεμβάσεις αποκατάστασης θα έχουν ως στόχο την επαναφορά του κτιρίου στην αρχική μορφή σχεδιασμού, χωρίς επιπλέον ενισχύσεις
  • Θα κοστολογηθεί η κατεδάφιση του κτιρίου και η ανακατασκευή του στην ίδια θέση, με τις ίδιες διαστάσεις όγκου και εμβαδού
  • Θα γίνει ηλεκτρονική σχεδίαση του υπάρχοντος κτιρίου με αποτύπωση του φέροντος οργανισμού, όπως θα προτείνεται στην στατική μελέτη.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, έκλεισε τις πόρτες του το 2008, όταν στο πλαίσιο εργολαβίας για την αποκατάσταση των κουφωμάτων διαπιστώθηκαν φθορές στα θεμέλια και τις κολώνες του κτιρίου. Αμεσα κινήθηκαν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας. Οι τεχνικές υπηρεσίες έκριναν το κτίριο ακατάλληλο και το έκλεισαν. Ακολούθησε το 2010 νέα μελέτη για την αποκατάσταση της στατικότητας του κτιρίου, βάσει της οποίας, οι εργασίες προϋπολογίζονται σε 11 εκατομμύρια ευρώ. Τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο παρουσίασης των έργων αστικών αναπλάσεων, ο Δήμαρχος είχε προϋπολογίσει τις εργασίες ανακατασκευής στο μισό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου