ΤΟΠΙΚΑ

Ακατάλληλο το νερό σε Άγιο Λαυρέντιο και Άνω Λεχώνια

ακατάλληλο-το-νερό-σε-άγιο-λαυρέντιο-κ-431835

Σφραγίζονται σήμερα οι κοινόχρηστες βρύσες, ενώ θα εγκατασταθεί σύστημα χλωρίωσης

Ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση το νερό σε Αγιο Λαυρέντιο και Ανω Λεχώνια, όπως προκύπτει μέσα από τις αναλύσεις δειγμάτων της ΔΕΥΑΜΒ. Στο δίκτυο ύδρευσης διαπιστώθηκε μικροβιακή επιβάρυνση και απαγορεύεται η χρήση του νερού για πόση, μαγείρεμα και πλύσιμο φαγητών. Μάλιστα σήμερα πρόκειται να σφραγιστούν και οι κοινόχρηστες βρύσες των δύο τοπικών κοινοτήτων και άμεσα θα εγκατασταθούν χλωριωτές για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το νερό, η ποιότητα του οποίου θα παρακολουθείται συνεχώς με νέες δειγματοληψίες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του μικροβιολογικού ελέγχου του Ιουλίου στη δημοτική ενότητα Αρτέμιδος, το νερό είναι επιβαρυμένο μικροβιακά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην τοπική κοινότητα του Αγίου Λαυρεντίου, απ’ όπου πριν από ένα χρόνο περίπου, είχε «ξηλωθεί» το σύστημα χλωρίωσης. Βάσει των αναλύσεων των δειγμάτων νερού που λήφθηκαν από το δίκτυο ύδρευσης του Αγίου Λαυρεντίου, το νερό είναι επιβαρυμένο με 16 ολικά κολοβακτηροειδή, 9 e-coli και 8 εντερόκοκκους.

«Προχωρήσαμε σε καθαρισμό της δεξαμενής, το πρόβλημα όμως δεν είναι η δεξαμενή αλλά το δίκτυο», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου. Όπως ανέφερε σήμερα, συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει σε σφράγισμα της κοινόχρηστης βρύσης και άμεσα θα εγκατασταθεί και χλωριωτής.

Αντίστοιχα, στην τοπική κοινότητα Ανω Λεχωνία, εντοπίστηκε μία αποικία ολικών κολοβακτηροειδών και μία αποικία εντερόκοκκων ανά 100ml.

Και σε αυτή την περίπτωση το νερό κρίθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. «Ο καθαρισμός της δεξαμενής στα Ανω Λεχώνια είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο», σχολίασε ο κ. Παπαευσταθίου, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει επίσης να σφραγιστούν οι κοινόχρηστες βρύσες και άμεσα να εγκατασταθεί χλωριωτής.

Για το διπλό πρόβλημα με το πόσιμο νερό, η ΔΕΥΑΜΒ έχει ήδη ενημερώσει τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ενώ πρόκειται να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να μην μπει σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΥΑΜΒ, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ΔΕΥΑΜΒ έχοντας ήδη ενημερώσει εγγράφως τις συναρμόδιες Αρχές, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και έχοντας αναρτήσει τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΜΒ (www.deyamv.gr), απαγορεύει στους καταναλωτές την χρήση και κατανάλωση στις άνω Τοπικές Κοινότητες, του νερού που προορίζεται για την ανθρώπινη κατανάλωση και ειδικότερα για πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής (πλύσιμο λαχανικών, φρούτων κλπ).

Αντιθέτως το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ατομική καθαριότητα.

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις κοινόχρηστες βρύσες οι οποίες θα σφραγιστούν άμεσα.

Η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει άμεσα σε όλα τα αναγκαία μέτρα που ορίζει η κείμενη νομοθεσία, για την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν μέχρι εξάλειψης του προβλήματος και η ενημέρωση των πολιτών θα είναι συνεχής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου