ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός για παιδικούς σταθμούς

προβληματισμός-για-παιδικούς-σταθμο-432393

Πέρυσι από το σύνολο των 650 παιδιών τα μισά φοίτησαν σε παιδικούς σταθμούς με επιδότηση από το ΕΣΠΑ

Εκδηλη η ανησυχία για τον τρόπο λειτουργίας των 12 παιδικών σταθμών του Δήμου Βόλου από το νέο σχολικό έτος. Η απουσία συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ -μέσω του οποίου επιδοτούνται τα δίδακτρα στους παιδικούς σταθμούς- στον αέρα και το οικονομικό βάρος αναμένεται να μετακυλήσει στους γονείς που είναι αμφίβολο αν θα έχουν χρήματα για να πληρώσουν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Γιώργος Βλιώρας, έχει ήδη μεταφέρει τον προβληματισμό του στο Δήμαρχο, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της λειτουργίας των παιδικών σταθμών.

Οπως επισημαίνει ήδη τα δίδακτρα που έχουν ανακοινωθεί, καλύπτουν οριακά τη λειτουργία των 12 παιδικών σταθμών του Δήμου. Σημειώνεται ότι για μισθωτούς, τα δίδακτρα κυμαίνονται από 40 ευρώ (για εισοδήματα από 9.000 έως 12.000 ευρώ) και φθάνουν -κλιμακωτά ανάλογα με το εισόδημα- στα 160 ευρώ το μήνα (για εισοδήματα από 30.000 ευρώ και άνω). Για ελεύθερους επαγγελματίες τα δίδακτρα κυμαίνονται από 105 ευρώ (για εισοδήματα έως 24.000 ευρώ) και φθάνουν τα 160 ευρώ (για οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ). Επίσης η χρήση σχολικού λεωφορείου ολόκληρου κοστίζει 70 ευρώ και μισό 45 ευρώ.

Οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν στα τέλη Ιουνίου. Τέλος Ιουνίου περίμενε και η διοίκηση του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ προκειμένου να καθοριστούν οι θέσεις που επιδοτούνται και άρα οι γονείς δεν καταβάλλουν δίδακτρα.

Πέρυσι από το σύνολο των 650 παιδιών που φοίτησαν σε 11 παιδικούς σταθμούς -φέτος τίθεται σε λειτουργία ένας ακόμη σταθμός- σχεδόν τα μισά δεν κατέβαλλαν δίδακτρα, καθώς επιδοτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ.

«Από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει ΕΣΠΑ, το οικονομικό βάρος θα κυλήσει στους γονείς. Και το ερώτημα που γεννάται είναι ένα: οι γονείς με όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί θα έχουν χρήματα για να καταβάλλουν τα δίδακτρα; Ή θα εισπράττουμε στα χαρτιά;», εξέφρασε τον προβληματισμό του ο κ. Βλιώρας, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Βόλου έχει μια σειρά εξόδων να καλύψει για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου