ΤΟΠΙΚΑ

Επιχείρηση καθαρισμού «μαμούθ» στην πρώην Υπερτοπική Αγορά Βόλου

επιχείρηση-καθαρισμού-μαμούθ-στην-477205

Η έκταση πνίγεται κάτω από τόνους σκουπιδιών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή εργασίες της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Βόλου για την αποκατάσταση του απέραντου σκουπιδότοπου στον οποίο μετατράπηκε έκταση 42.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου στην περιοχή της Νεάπολης. Ανάμεσα στα σκουπίδια είχε θαφτεί προ ετών το όνειρο της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία υπερτοπικής αγοράς. Κάτω από εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών εγκαταλείφθηκε και η δραστηριότητα της εταιρείας ΙΑΣΩΝ Α.Ε. που είχε συσταθεί για την προώθηση της υπερτοπικής αγοράς.

Η εταιρεία ΙΑΣΩΝ Α.Ε. είχε ιδρυθεί το 2004. Σε αυτή συμμετείχαν ως μέτοχοι το Επιμελητήριο Μαγνησίας (45%), ο Δήμος Βόλου (20%), η Περιφέρεια Θεσσαλίας (20%) και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου (15%). Στόχος η αξιοποίηση της έκτασης 42.000 τ.μ. που είχε παραχωρηθεί από τα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην εταιρεία για τη δημιουργία υπερτοπικής αγοράς μέσω της οποίας τα τοπικά προϊόντα θα ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο.

Η αγορά δεν λειτούργησε ποτέ. Πέρα από τις συνεχείς αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου, καμία άλλη δραστηριότητα δεν έφερε τους φορείς πιο κοντά στην επιτυχία του αρχικού στόχου.

Αντιθέτως, η έκταση μετατράπηκε σε απέραντο σκουπιδότοπο. Μάλιστα, μετά την άρση της παραχώρησης του ακινήτου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προ διετίας, η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο. Κάθε λογής σκουπίδια και μπάζα ήταν οι… ένοικοι της έκτασης, με καταστηματάρχες της γύρω περιοχής να φοβούνται ακόμη και για την εκδήλωση πυρκαγιάς που ενδεχομένως να έβαζε σε κίνδυνο τις περιουσίες τους.

«Η έκταση έχει ρημάξει. Αγνωστοι μπήκαν μέσα, ξήλωσαν τις πόρτες, μέχρι και τις σκεπές από το κτίριο που υπάρχει», παρατήρησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Καντόλας.

Συνεργεία της υπηρεσίας καθαριότητας, έχουν ξεκινήσει επιχείρηση «μαμούθ» για την απαλλαγή της έκτασης από τα σκουπίδια.

Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από την περασμένη Παρασκευή. Οπως σημείωσε ο κ. Καντόλας, έχουν επιστρατευτεί έξι φορτηγά, δύο τσάπες και δύο φορτωτές για τον καθαρισμό της έκτασης που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Καθημερινά απομακρύνονται περίπου 48 έως 50 φορτηγά με απορρίμματα. Μέχρι στιγμής δηλαδή έχουν απομακρυνθεί περισσότεροι από 2.000 τόνοι απορριμμάτων.

Αξιοποίηση

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, γκρέιντερ θα στρώσει την έκταση και στη συνέχεια θα βγει εργολαβία για την περίφραξη του χώρου.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να διεκδικήσει την παραχώρηση της έκτασης προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δήμου Βόλου.

«Θα κάνουμε αίτημα ως Δήμος για την παραχώρηση της έκτασης. Σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν και οι τοπικοί Βουλευτές. Στη συγκεκριμένη έκταση και ειδικότερα στο στεγασμένο χώρο μπορούν να μπουν όλα τα αυτοκίνητα του Δήμου και στην υπόλοιπη έκταση να χωροθετηθούν άλλες δομές. Προσωπικά θα καταθέσω πρόταση στο Δήμαρχο και ο ίδιος θα αποφασίσει», ανέφερε ο κ. Καντόλας.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου