ΤΟΠΙΚΑ

«Θα λάμψει η αλήθεια για την ΕΡΓΗΛ» ~ Ανοίγει ξανά ο φάκελος

θα-λάμψει-η-αλήθεια-για-την-εργηλ-αν-479274

Επιβεβαίωση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ από το Δήμαρχο Βόλου, Αχ. Μπέο σε συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΥΑΜΒ για την υπόθεση – «σκάνδαλο»

Το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, επιβεβαίωσε χθες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΔΕΥΑΜΒ, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Με απόφαση στις 4 Μαΐου 2015, ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας δεν αποδέχεται την πρόταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, να μπει ο φάκελος της ΕΡΓΗΛ στο αρχείο και δίνει εντολή να ανοίξει ξανά η υπόθεση και να ακολουθήσει νέος γύρος προανάκρισης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Μπέο, η απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας να εξεταστεί η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο να εξεταστεί η ουσία της. «Ολα τα δικαστήρια που έχασε η ΔΕΥΑΜΒ, με αποτέλεσμα η ΕΡΓΗΛ να διεκδικεί συνολικά από τα ταμεία της επιχείρησης ποσό 9 εκ. ευρώ περίπου, χάθηκαν για τυπικούς λόγους. Πλέον η εξέταση της υπόθεσης μπαίνει στην ουσία της. Αρχίζει να φαίνεται ένα φως στο σκοτεινό τούνελ, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια που περιμένει όλος ο Βόλος και να αποδοθούν ευθύνες», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Ο φάκελος ανοίγει ξανά με βάση μήνυση που είχε καταθέσει στα τέλη Δεκεμβρίου, ο κ. Μπέος. Με τη μήνυση στρέφεται κατά έξι στελεχών της ΕΡΓΗΛ και κατά παντός συνυπαιτίου, ζητώντας την ποινική τους δίωξη για το αδίκημα της από κοινού απάτης κατ’ εξακολούθηση.

Στη μήνυση γίνεται λόγος για παραπλάνηση της ΔΕΥΑΜΒ αλλά και του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας από την εταιρεία, η οποία φέρεται να «προσκόμισε ψευδή στοιχεία για τις εργασίες που έγιναν στο δίκτυο ύδρευσης, με σκοπό να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, προκαλώντας αντίστοιχη ζημία στην περιουσία της ΔΕΥΑΜΒ και στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η οποία ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 5.296.654,83 ευρώ». Βάσει των ψευδών στοιχείων, όπως αναφέρεται στη μήνυση, το δικαστήριο επιδίκασε ποσό ύψους 4.028.026,46 ευρώ που αφορούσε σε εργασίες που δεν έγιναν.

«Ολα τα στοιχεία θα βγουν πλέον στην επιφάνεια. Θα γίνει προανάκριση για την ουσία της υπόθεσης σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Μπέος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Εισαγγελίας ως ένα ευχάριστο νέο μετά από πολύμηνο αγώνα.

«Πιστεύω ότι πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους από τις 4 Μαΐου και μετά. Στις 25 Μαΐου, τους χάλασε η σούπα, όταν ο λαός του Βόλου αποφάσισε να δώσει αλλού την τύχη της πόλης», άφησε αιχμές ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο ίδιος μίλησε για καραμπινάτες παραβάσεις του ποινικού κώδικα που δεν είχαν ληφθεί υπόψη και για την έναρξη ενός νέου κύκλου ανακρίσεων, ενώ υποστήριξε ότι «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή μετά και από την πραγματογνωμοσύνη που παρέδωσε το ΤΕΕ». «Υπάρχουν εγκληματικές ποινικές παραλείψεις και από υπηρεσιακούς και από πολιτικούς παράγοντες», ανέφερε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ δίνει αγώνα για μια υπόθεση φαινομενικά χαμένη και ότι «θα πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της».

Χαιρέτισε την πρόταση της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας και αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου. «Δεν θέλω να σχολιάσω τους λόγους για τους οποίους η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, πρότεινε να μπει η υπόθεση στο αρχείο. Υπάρχουν όμως δικαστές με ήθος, ακεραιότητα, αξία και δικαστική συνείδηση που επιβεβαιώνουν ότι όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια. Η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας προφανώς στηρίχθηκε στη μήνυση και σε καταγγελίες που έγιναν. Κάτι είδε που δεν είδε ο Εισαγγελέας Βόλου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος.

Π. Σκοτινιώτης: Θα λάμψει η αλήθεια για την ΕΡΓΗΛ

Με αφορμή την παραγγελία του κ. Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας να συνεχιστεί η ποινική διερεύνηση του «σκανδάλου ΕΡΓΗΛ», ο τέως δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, Πάνος Σκοτινιώτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η παραγγελία του κ. Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας να συνεχιστεί η ποινική διερεύνηση του «σκανδάλου ΕΡΓΗΛ» ενδυναμώνει την αισιοδοξία ότι θα λάμψει τελικά η αλήθεια, θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη όσοι τυχόν ευθύνονται και η ΔΕΥΑΜΒ θα απαλλαγεί από μια μεγάλη «θηλιά στο λαιμό» της. Υπενθυμίζουμε ότι η ποινική διαδικασία κινήθηκε με βάση τη μηνυτήρια αναφορά και τη συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά που είχαμε υποβάλει με απόφαση του προηγουμένου Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ και στη συνέχεια με τη μήνυση που υποβλήθηκε με απόφαση του παρόντος Δ.Σ. της Επιχείρησης.

Είναι σημαντικό για την πορεία της υπόθεσης ότι η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ έχει πλέον αποδεχθεί, μετά τις αρχικές παλινωδίες, ότι δεν είναι η ΔΕΥΑΜΒ αυτή που οφείλει στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ οφείλει στη ΔΕΥΑΜΒ, όπως αυτό τεκμηριώνεται από τα πορίσματα των δύο προβλεπόμενων από το νόμο Επιτροπών, τις οποίες συγκροτήσαμε με απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης. Οι Επιτροπές αυτές μπόρεσαν να αποκαλύψουν, με την πιστοποίηση μάλιστα και της ΕΒΕΤΑΜ, το «μυστικό» που κρυβόταν κάτω από τη γη, ότι δηλαδή ο ανάδοχος του έργου είχε πληρωθεί χρήματα για έργο πολλαπλάσιο από αυτό που πράγματι εκτέλεσε. Με μεγάλο ενδιαφέρον, τώρα, περιμένουμε και την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ.

Το συμπέρασμα είναι ότι ενώ όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, στις 16.6.2011, η υπόθεση αυτή, η πιο σοβαρή από τις πάμπολλες που είχαμε «κληρονομήσει», φαινόταν χαμένη και οι συνέπειες για τη ΔΕΥΑΜΒ προδιαγράφονταν ολέθριες, σήμερα είμαστε πλέον στο σημείο όπου η ΔΕΥΑΜΒ διαθέτει δυνατά όπλα που της επιτρέπουν να υπερασπιστεί όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντά της, τα οποία είναι και συμφέροντα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Θέση μας, η οποία διατυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια και στη (συμπληρωματική) μηνυτήρια αναφορά μας, είναι ότι επιβάλλεται να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες κάθε εμπλεκομένου προσώπου, είτε της αναδόχου εταιρείας, είτε του τεχνικού συμβούλου του έργου, είτε των αρμοδίων οργάνων της ΔΕΥΑΜΒ.

Αντιμετωπίζοντας την αμαρτωλή αυτή υπόθεση, η οποία αποτελεί πραγματικό δυναμίτη στα θεμέλια της ΔΕΥΑΜΒ, με το επιβαλλόμενο αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Επιχείρηση, την πόλη και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, διατηρώντας φυσικά τις απόψεις μας ως προς τους χειρισμούς, ότι αυτό που απαιτείται, είναι ένα συμπαγές μέτωπο για την τελική δικαίωση της ΔΕΥΑΜΒ. Η πρωτοβουλία είναι προφανές ότι ανήκει πρωτίστως στη δημοτική αρχή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου