ΤΟΠΙΚΑ

Ξηλώνονται 21 περίπτερα από Ιάσονος, Δημητριάδος, Γρ. Λαμπράκη

ξηλώνονται-21-περίπτερα-από-ιάσονος-δημ-479301

Τα 9 άμεσα καθώς είναι κλειστά, τα 12 έως τέλος του έτους

Κύβος ερρίφθη στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου. Εως τέλος του 2015 θα ξηλωθούν συνολικά 21 περίπτερα που βρίσκονται εγκατεστημένα σε πεζοδρόμια κατά μήκος των οδών Ιάσονος, Δημητριάδος και Γρηγορίου Λαμπράκη και δεν αφήνουν αρκετό πλάτος διέλευσης σε πεζούς, κινητικά ανάπηρους και μητέρες με καροτσάκια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Θανάση Σταυρίδη, άμεσα πρόκειται να απομακρυνθούν τα 9 από το σύνολο των 21 περιπτέρων που έχουν καταγραφεί. Πρόκειται για κλειστά περίπτερα, τα οποία θα ξηλωθούν αμέσως μόλις η απόφαση επικυρωθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Για τα υπόλοιπα 12 η υπηρεσία δίνει χρονικό περιθώριο σε ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές, να τα απομακρύνουν έως τέλος του χρόνου και να δραστηριοποιηθούν σε σημεία όπου δεν παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών και δεν δημιουργούν κινδύνους στην ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

«Τα περίπτερα απομακρύνονται για λόγους επικινδυνότητας», ανέφερε ο κ. Σταυρίδης, εξηγώντας ότι για να τα προσπεράσουν οι πεζοί αναγκάζονται να κατεβαίνουν σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα, μετά την πρόταση της δημοτικής συμβούλου των Δρόμων Συνεργασίας, Φωτεινής Κοκκινάκη, προκειμένου να προταθούν από την υπηρεσία 12 θέσεις για τα περίπτερα που αναγκαστικά θα… μετακομίσουν έως τέλος του έτους.

Την απόφαση αναμένεται να επικυρώσει στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στη 1:30 το μεσημέρι. Παράλληλα, θα αποφασίσει για το ξήλωμα πέντε περιπτέρων από το σύνολο των περίπου 40 που είναι κλειστά στο Δήμο Βόλου και τα οποία βρίσκονται:

  • Στη συμβολή των οδών Αναπαύσεως και Στρ. Ιωάννου στη Ν. Ιωνία που παραμένει κλειστό από τότε που απεβίωσε ο δικαιούχος.
  • Στη συμβολή των οδών Ε. Βενιζέλου και Σαγγαρίου που επίσης παραμένει κλειστό από τότε που παραιτήθηκε ο δικαιούχος.
  • Στη συμβολή των οδών Μαιάνδρου και Ελλησπόντου που παραμένει κλειστό από τότε που απεβίωσε ο δικαιούχος.
  • Στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Μαγνησίας που είναι επίσης κλειστό μετά την παραίτηση του δικαιούχου.
  • Στην Πορταριά μετά το θάνατο του δικαιούχου.

Επόμενο βήμα θα είναι η απομάκρυνση των περιπτέρων που δεν αφήνουν ικανό πλάτος κυκλοφορίας στα πεζοδρόμια στις οδούς Ιωλκού και κ. Καρτάλη από την Ιάσονος έως και την Αναλήψεως.

Εικονοστάσια

Ζήτημα απομάκρυνσης των εικονοστασίων από τα πεζοδρόμια, τέθηκε εξάλλου, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας.

Αφορμή αποτέλεσε αίτημα πολίτη να τοποθετήσει εικονοστάσι σε πεζοδρόμιο επί της Γρηγορίου Λαμπράκη.

«Εχουμε γεμίσει αυθαίρετα εικονοστάσια στα πεζοδρόμια. Αυτή είναι ίσως σπάνια φορά που πολίτης καταθέτει αίτημα στην υπηρεσία. Είναι όμως λάθος η λογική με τα εικονοστάσια στους δρόμους. Καταλαβαίνουμε τον ανθρώπινο πόνο, όμως μπορούμε να τιμήσουμε αλλιώς τους νεκρούς μας», άνοιξε τη συζήτηση ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ, Τάσος Σαλίων.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις το συναίσθημα υπερνικά τη λογική. Ισως θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο σφαιρικά. Να γίνει μία καταγραφή ποια εικονοστάσια παρεμποδίζουν την πρόσβαση», ανέφερε ο κ. Σταυρίδης.

«Θα πρέπει να ξηλωθούν και τα παλιά. Οχι μόνο να απαγορευτεί η τοποθέτηση νέων. Δεν γίνεται να απομακρύνουμε τα περίπτερα και να γεμίσουμε τα πεζοδρόμια εικονοστάσια», επέμεινε ο κ. Σαλλίων.

Γραμμή Νο 9

Τέλος, στη συνεδρίαση, άναψε πράσινο φως για την επέκταση και τροποποίηση του δρομολογίου της γραμμής Νο 9 του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, προκειμένου να εξυπηρετείται η πρόσβαση στο νέο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

Τα λεωφορεία της γραμμής θα φθάνουν μέχρι το νέο αστυνομικό μέγαρο, ωστόσο θα ακολουθούν το δρομολόγιο μέσω Παρασκευοπούλου, αντί για Μελίνας Μερκούρη.

Η συγκεκριμένη αλλαγή, προκάλεσε την αντίδραση της κ. Κοκκινάκη, η οποία σημείωσε ότι αποκλείεται συγκοινωνιακά ένα μεγάλο και πυκνοδομημένο κομμάτι εξαιτίας της λαϊκής αγοράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου