ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζει για 3η χρονιά εθελοντικά το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου

συνεχίζει-για-3η-χρονιά-εθελοντικά-το-κ-482824

Φέτος στο κοινωνικό φροντιστήριο φοίτησαν 160 μαθητές, αρκετοί εκ των οποίων πήραν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις

Τη δική τους αγωνία μαζί με τους υποψηφίους που περιμένουν πλέον τις βαθμολογίες τους στις πανελλήνιες εξετάσεις, περνούν αυτό το διάστημα, οι καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Βόλου. Εχουν τα δικά τους παιδιά, τα οποία προετοίμασαν για τη μεγάλη «μάχη» της εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, παρέχοντάς τους μέσα από την εθελοντική προσφορά τους τη δυνατότητα να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σήμερα, 50 καθηγητές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αδιόριστοι, ορισμένοι διορισμένοι και ένας συνταξιούχος, προσφέρουν σε εθελοντική βάση τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου, που λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια. Μέσω της συγκεκριμένης δομής αλληλεγγύης, μαθητές που αδυνατούν εξαιτίας των χαμηλών οικογενειακών εισοδημάτων τους να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα σε κάποιο κέντρο μέσης εκπαίδευσης, έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συνυποψηφίους τους μέσα από το Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό και ενεργό μέλος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Κωνσταντίνο Παρίσση, η πρωτοβουλία ξεκίνησε για να καλύψει μία κοινωνική ανάγκη: αυτή της παροχής ίσων ευκαιριών στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για οικονομικά αδύναμους μαθητές.

Και από τον αριθμό των μαθητών που στελέχωσαν τα τμήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, φάνηκε πόσο μεγάλη ήταν αυτή η ανάγκη. Περί τους 130 μαθητές όλων των κατευθύνσεων στελέχωσαν την πρώτη χρονιά τα τμήματα του κοινωνικού φροντιστηρίου. Φέτος, δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λειτουργίας του θεσμού, φοίτησαν 160 μαθητές αρκετοί από τους οποίους είναι υποψήφιοι και στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια ομάδα εκπαιδευτικών που με αγάπη στο συνάνθρωπο ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποφάσισαν να προσφέρουν σε εθελοντική βάση τις γνώσεις τους στους μαθητές που δεν είχαν πρόσβαση στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Σιγά – σιγά, το εθελοντικό κίνημα άρχισε να δυναμώνει και πλέον το φροντιστήριο αριθμεί 50 εθελοντές καθηγητές όλων των ειδικοτήτων: φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς, βιολόγους, χημικούς και οικονομολόγους.

Πρόκειται μάλιστα για καθηγητές, η εθελοντική προσφορά των οποίων δεν γνωρίζει ωράρια. Κάνουν μαθήματα ακόμη και δέκα ώρες την εβδομάδα, σε καθημερινή βάση, χωρίς να περιμένουν ούτε ευρώ αμοιβής. Η αμοιβή τους είναι η ηθική ικανοποίηση να βλέπουν τους μαθητές τους να προοδεύουν.

Αρχικά τα μαθήματα γίνονταν στο Στέκι Αλληλεγγύης, από φέτος τα Χριστούγεννα όμως και μετά, ο Δήμος Βόλου, παραχώρησε στο φροντιστήριο το κτίριο όπου στεγαζόταν ο παιδικός σταθμός Αρίων στη Χιλιαδού. «Πρόκειται για ένα πολύ λειτουργικό κτίριο, με έξι μεγάλες αίθουσες που μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τα μαθήματα όλων των κατευθύνσεων», περιγράφει ο κ. Παρίσσης. Μάλιστα αυτή την περίοδο επιχειρείται να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη για κάθε μία κατεύθυνση ξεχωριστά.

Τα μαθήματα που γίνονται αφορούν σε μαθητές από την α’ έως τη γ’ λυκείου. Γίνεται προετοιμασία ανά κατεύθυνση, ενώ πλέον έχουν συσταθεί και μεταλυκειακά τμήματα, για υποψηφίους που θέλουν να επαναλάβουν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Οπως όμως κάθε προσπάθεια, έτσι και το Κοινωνικό Φροντιστήριο, έχει ανάγκη στήριξης. Αυτή την περίοδο, οι καθηγητές που στελεχώνουν το κέντρο απευθύνουν έκκληση σε καθηγητές μαθηματικών να στελεχώσουν το φροντιστήριο και παράλληλα σε εκδοτικούς οίκους να παρέχουν βιβλία και βοηθήματα.

Εγγραφές

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου, ετοιμάζεται να λειτουργήσει για 3η συνεχόμενη χρονιά. Αυτή την περίοδο εγκαινιάζει την περίοδο εγγραφών για το σχολικό έτος 2015-2016. Στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κρίσης, καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, δίνουν την ευκαιρία σε παιδιά που ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα να προετοιμαστούν για της τρεις τάξεις του Λυκείου και να διεκδικήσουν μία θέση στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Οι εγγραφές για φέτος πραγματοποιούνται καθημερινά από 8-30 Ιουνίου από 11.00-13.00 και Δευτέρα και Τετάρτη από 18.00-20.00 στο Άσυλο (ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ 74).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974726609 & 6974537652 (διαθέσιμα ώρες εγγραφών).

Παρακαλούνται καθηγητές όλων των ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται να διδάξουν εθελοντικά να προσέλθουν στο χώρο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στο εγχείρημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου