ΤΟΠΙΚΑ

Πρόβα… για κομποστοποίηση

πρόβα-για-κομποστοποίηση-483203

Με ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό και σφραγισμένες προσφορές ο ανάδοχος που θα αναλάβει την πιλοτική λειτουργία του συστήματος

Από… crash test θα περάσει το σύστημα της κομποστοποίησης που επέλεξε ο Δήμος Βόλου ως λύση για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Κ. Γανωτής, προκηρύσσει ανοιχτό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την ανάδειξη του αναδόχου που θα θέσει σε λειτουργία κινητή πιλοτική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στις 150.000 ευρώ και ο διαγωνισμός θα γίνει την Τρίτη 23 Ιουνίου.

Οπως είναι γνωστό, στο ΧΥΤΑ, καταλήγουν κάθε χρόνο περίπου 100.000 τόνοι απορριμμάτων.

Ο Δήμος Βόλου για κάθε τόνο απορριμμάτων που απορρίπτει στο ΧΥΤΑ πληρώνει περίπου 11 ευρώ. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 το ποσό τριπλασιάζεται. Για κάθε τόνο θα πληρώνει 35 ευρώ αν δεν έχει αναπτύξει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Υπάρχει επίσης και η ευρωπαϊκή επιταγή, βάσει της οποίας, ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής θα πρέπει να μειωθεί σε ποσοστό 20%.

Η λύση που επιλέχθηκε για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι αυτή της κομποστοποίησης. Με τη συγκεκριμένο μέθοδο, τα σκουπίδια θα μετατρέπονται σε κομπόστ ή RDF ή και τα δύο μαζί και το υπόλειμμα που θα πηγαίνει στο ΧΥΤΑ θα είναι μόλις 15%.

Η λύση εμφανίζεται και φθηνή, αφού η κατασκευή της μονάδας αναμένεται να είναι εντός του budget των 22 εκ. ευρώ περίπου και επιπλέον θα μπορέσει να αποφέρει έσοδα στα ταμεία δεδομένου ότι υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς του RDF που είναι στη μορφή πέλλετ.

Πριν οι υπηρεσίες συντάξουν τη μελέτη που απαιτείται, θα γίνει δοκιμή του συστήματος. Εταιρείες που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν πιλοτικά για διάστημα τριών έως τεσσάρων μηνών αντίστοιχη μονάδα στο ΧΥΤΑ για να διαπιστωθεί το αποτέλεσμα που θα υπάρχει, μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, καταθέτοντας τις προσφορές τους.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου