ΤΟΠΙΚΑ

Αγωγή για το φιλέτο της Ν. Αγχιάλου καταθέτει ο Δήμος Βόλου

αγωγή-για-το-φιλέτο-της-ν-αγχιάλου-κατα-489433

Ετοιμος ο φάκελος της υπόθεσης εναντίον της Κτηματικής που άρπαξε έκταση 250 στρεμμάτων

Την περιουσία του μετά από τέσσερα χρόνια αναμονής, θα διεκδικήσει ο Δήμος Βόλου. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση του «φιλέτου» 250 στρεμμάτων στην παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου, που ιδιοποιήθηκε η Κτηματική Υπηρεσία με μια απλή διοικητική πράξη το 2011.

Ο φάκελος της υπόθεσης φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου και σήμερα, το θέμα εισάγεται προς συζήτηση στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Βόλου, που συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι. Ο Δήμος σύμφωνα με την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας θα ασκήσει αγωγή για τη διόρθωση της ανακριβούς εγγραφής στα βιβλία του κτηματολογικού γραφείου Αλμυρού.

Το θέμα είχε αναδείξει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με συνεχή ρεπορτάζ. Συνολικά 250 στρέμματα γης τέθηκαν υπό αμφισβήτηση. Η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου που είχε αγοραστεί το 1930 από την τότε Κοινότητα, έναντι ποσού 45.100 δραχμών, ξαφνικά με μια απλή διοικητική πράξη μπαίνει στο… Ε9 της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Ο κίνδυνος οριστικής απώλειας της καλύτερης ίσως έκτασης που διαθέτει η Ν. Αγχίαλος, ανακαλύφθηκε τυχαία. Επίσκεψη της πρώην αντιδημάρχου Ν. Αγχιάλου και τοπογράφου – μηχανικού, Ευαγγελίας Κρίκου στην υπηρεσία του Κτηματολογίου, αποκάλυψε ότι η έκταση των 100 στρεμμάτων άλλαξε ιδιοκτήτη.

Η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου, που γίνεται μήλο της έριδος μεταξύ Δήμου και Κτηματικής Υπηρεσίας, είναι έκτασης 100,44 στρεμμάτων. Ξεκινά λίγο μετά τις ξενοδοχειακές μονάδες, περιλαμβάνει το παραλιακό πάρκο, δύο δημοτικά κτίρια, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το χώρο όπου κάθε χρόνο διεξάγεται η Γιορτή Κρασιού, καθώς και το παλιό camping.

Η Κτηματική φέρεται να παρακάμπτει τους τίτλους ιδιοκτησίας και 80 χρόνια μετά την αγορά της έκτασης επικαλείται απόφαση καθορισμού του αιγιαλού το 1989 και εντάσσει το παραλιακό μέτωπο στο «Ε9» της.

Το περασμένο καλοκαίρι οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τα δύο δημοτικά κτίρια, ένα αναψυκτήριο και μία ταβέρνα επί του παραλιακού μετώπου, κλήθηκαν να πληρώσουν στην Κτηματική αντί στα δημοτικά ταμεία!

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η έκταση που κινδυνεύει να χαθεί στην κυριολεξία μέσα από τα χέρια του Δήμου Βόλου. Πάνω στην παραλιακή ζώνη, υπάρχει και ένας υδροβιότοπος, ο οποίος χωρίζεται από την υπόλοιπη έκταση από το Λαχανόρεμα. Με απόφαση Νομάρχη το 1975 η συγκεκριμένη έκταση είχε παραχωρηθεί στην Αγχίαλο. Πρόκειται για την υπ’ αριθμό 49758 απόφαση στις 22/12/1975. Νοτιοδυτικά του υδροβιότοπου υπάρχουν και ιδιοκτησίες ιδιωτών που κατακρεουργούνται.

Το θέμα είχε πάρει έκταση με ερώτηση που είχε καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, ο δημοτικός σύμβουλος της «Δύναμη Βόλου», Θεολόγος Διαμαντένιας.

Με την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, είχε δώσει ρητή εντολή στη νομική υπηρεσία να ολοκληρωθεί η αγωγή και να γίνει προσφυγή κατά του Κτηματολογικού πίνακα.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου