ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλαδικές εξετάσεις: Αυλαία με δυσκολίες

πανελλαδικές-εξετάσεις-αυλαία-με-δυσ-492586

Δύσκολα τα θέματα της Φυσικής που αναμένεται να σηματοδοτήσει πτώση των βάσεων – Νέα επεισόδια κρίσης σε εξεταστικά της Μαγνησίας

Εκλεισε η αυλαία των πανελλαδικών χθες για το μεγαλύτερο αριθμό των υποψηφίων της Μαγνησίας. Η ολοκλήρωση των εξετάσεων χαρακτηρίστηκε από τα δύσκολα θέματα της Φυσικής στα οποία εξετάστηκαν οι διαγωνιζόμενοι. Ο βαθμός δυσκολίας μάλιστα ήταν μεγαλύτερος σε σχέση και με την περσινή χρονιά και δεν αποκλείεται η Φυσική να ρίξει τις βάσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συγκεκριμένα, πολύ δύσκολα χαρακτηρίστηκαν τα θέματα στη Φυσική Κατεύθυνσης, τα οποία ήταν για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές. Βατά τα θέματα στην Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπαιδευτικών τα θέματα στη Φυσική Κατεύθυνσης ήταν πολύ απαιτητικά για άριστα διαβασμένους μαθητές.

Συγκεκριμένα το Θέμα Α’ ήταν βατό, το Θέμα Β’ για άριστα διαβασμένους, το Θέμα Γ’ απαιτητικό και το Θέμα Δ’ για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές με άριστη γνώση της μηχανικής του στερεού σώματος (μεγάλη προσοχή στην εκφώνηση).

Τα θέματα στην Ιστορία Κατεύθυνσης χαρακτηρίζονται βατά και μπορούσαν να απαντηθούν από την πλειονότητα των μαθητών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειαζόταν να δοθεί στην ανάλυση των πηγών.

Επιτυχίες

Τα θέματα της Φυσικής στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι χάρισαν διπλή επιτυχία στο Σπουδαστήριο Θετικών Επιστημών Ζάχος Ζαχαρός και στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Το θέμα Β3 ήταν στα θέματα S.O.S. που είχαν δημοσιευτεί στις 29 Μαρτίου. Επίσης, το θέμα Δ είχε δημοσιευτεί ως πιθανό προς εξέταση την Κυριακή 10 Μαΐου.

Μάθημα επιλογής

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν για όλους τους υποψηφίους των ΓΕΛ την Τρίτη 2/6 με Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Μάθημα Επιλογής όλων των κατευθύνσεων.

Τη σκυτάλη θα πάρουν την Τετάρτη 3 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στα μαθήματα Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Στοιχεία Μηχανών, Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ, Στοιχεία Ανατομίας – Φυσιολογίας ΙΙ, Βοηθητικά Μηχανήματα ΙΙ.

Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις μετά τις 20 Αυγούστου.

Νέες κρίσεις πανικού

Επιπλέον δύο περιστατικά κρίσεων πανικού υποψηφίων κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, έρχονται να προστεθούν στη μακροσκελή φέτος λίστα των επεισοδίων στα εξεταστικά κέντρα της Μαγνησίας. Συνολικά 11 επεισόδια με υποψηφίους έχουν σημειωθεί φέτος στα εξεταστικά κέντρα του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, δείγμα του αυξημένου στρες που βιώνουν οι μαθητές όχι μόνο για τις εξετάσεις αλλά και για να μην επιβαρύνουν με νέα έξοδα τις οικογένειές τους, δεδομένης της οικονομικής κρίσης.

Οι νέες κρίσεις πανικού σημειώθηκαν στο 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου και στο 1ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της εξέτασης, στο 3ο ΓΕΛ Βόλου, μαθητής που προέρχεται από ιδιωτικό λύκειο, αισθάνθηκε αδιαθεσία και διέκοψε την εξέταση.

Καθηγητές του σχολείου, ανέλαβαν να μεταφέρουν με ΙΧΕ αυτοκίνητο το μαθητή στο Νοσοκομείο, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να λάβει ιατρική γνωμάτευση, με βάση την οποία θα μπορέσει να συμμετέχει στην επαναληπτική εξέταση.

Την ίδια ώρα, ένα ακόμη περιστατικό σημειωνόταν στο 1ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας. Μία μαθήτρια αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε μέσα στην αίθουσα της εξέτασης.

Συνολικά από τους 1.477 υποψηφίους εξετάστηκαν οι 1.434. Ιστορία έδωσαν 549 υποψήφιοι από τους 572, Φυσική έδωσαν από τη θετική κατεύθυνση 198, από την τεχνολογική Ι 165 από τους 168 και από την τεχνολογική ΙΙ 522 από τους 539.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου