ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυση για την κλοπή του χλωριωτή&συνέχιση της χλωρίωσης μετά τον καθαρισμό των δεξαμενών

μήνυση-για-την-κλοπή-του-χλωριωτήσυν-492615

Για στοχευμένες παραστάσεις με το νερό διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατ’ αγνώστων για την κλοπή του συστήματος χλωρίωσης από την πηγή Μάνα της Πορταριάς, θα προχωρήσει η ΔΕΥΑΜΒ, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της επιχείρησης και Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, η χλωρίωση στο δίκτυο δεν θα σταματήσει ούτε μετά τον καθαρισμό των δεξαμενών. «Το δίκτυο είναι μολυσμένο και παγκοσμίως γίνεται χλωρίωση. Οποιος θέλει να πίνει πηγαίο νερό χωρίς χλώριο να πηγαίνει στην πηγή με το παγούρι του. Με τη δημόσια υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε», είπε ο κ. Μπέος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με νομικές ενέργειες κατά όσων έσπασαν το λουκέτο της δεξαμενής και αφαίρεσαν το σύστημα χλωρίωσης από τη δεξαμενή της Πορταριάς, στα μέσα περίπου Μαΐου, με αποτέλεσμα το νερό που διαπιστώθηκε ότι είναι επιβαρυμένο με μικροβιακό φορτίο να μην χλωριώνεται, θα κινηθεί η ΔΕΥΑΜΒ.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Η μηνυτήρια αναφορά θα καταφέρεται κατά αγνώστων που έκλεψαν το σύστημα χλωρίωσης στο διάστημα μεταξύ 16 και 18 Μαΐου. «Εγινε αυτοψία, κατάθεση στην αστυνομία και πλέον προχωρούμε σε μηνύσεις», είπε ο κ. Μπέος.

Η απόφαση προκάλεσε την έκρηξη του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης Κώστα Γαργάλα, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες δεν λύνονται με μηνύσεις. Οπως ανέφερε το πρόβλημα εντοπίζεται στις δεξαμενές που δεν έχουν καθαριστεί. «Ερχεστε σε ευθεία αντιπαράθεση με το κοινό αίσθημα. Φροντίστε για τις εγκαταστάσεις και βάλτε χλωριωτές όταν πρέπει. Εμείς δεν ψηφίζουμε τη μήνυση», ανέφερε ο κ. Γαργάλας.

Ακολούθησε κόντρα σε υψηλούς τόνους μεταξύ Δημάρχου και Κ. Γαργάλα. Ο Δήμαρχος αφαίρεσε το λόγο από τον κ. Γαργάλα. «Είστε εκτός θέματος», είπε και ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης ξέσπασε μιλώντας για «Χούντα». «Ντροπή σας. Δεν με αφήνετε να μιλήσω και να ψηφίσω. Δεν είναι μαγαζί σας η ΔΕΥΑΜΒ», φώναζε.

Θα παραμείνουν οι χλωριωτές

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Βόλου, δήλωσε όσον αφορά τις δεξαμενές της Πορταριάς, ότι στην επιτόπια επίσκεψη σε δύο από αυτές διαπίστωσε ότι όντως δεν έχουν καθαριστεί, κάτι που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι ακόμη και οι δεξαμενές να καθαριστούν η χλωρίωση θα συνεχιστεί. «Το δίκτυο είναι κατά 99% μολυσμένο. Αρα επιβαρύνεται και το νερό που μπαίνει εκεί μέχρι να φθάσει στα σπίτια των πολιτών. Οταν το νερό μπαίνει σε δίκτυο, πρέπει να χλωριώνεται. Οποιος θέλει πηγαίο νερό χωρίς χλώριο να πηγαίνει με το παγούρι του στην πηγή και να παίρνει. Με τη δημόσια υγεία δεν παίζουμε», διεμήνυσε ο Δήμαρχος.

Παρών ήταν ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πορταριάς, Νίκος Ρηγώνης.

Διάβασε έγγραφη δήλωση των πολιτών της Πορταριάς, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δίνονται… παραστάσεις διαχρονικά με το νερό της πηγής Μάνας, με στόχο τη χλωρίωσή του.

«Πρωτεργάτες αυτής της παράστασης ήταν προηγούμενες δημοτικές αρχές. Η δημιουργία και αντιμετώπιση του προβλήματος γινόταν σε καθαρά πολιτική- ψηφοθηρική βάση. Κατά καιρούς έβαζαν φωτιές με τα νερά για δύο – τρεις μέρες και μετά τις έσβηναν οι ίδιοι με πολιτική παρέμβαση. Από 1η Σεπτεμβρίου 2014 δεν έγινε καμία δειγματοληψία. Ξαφνικά μετά από επτά μήνες ανακαλύπτεται επιβάρυνση του νερού με μικροβιακό φορτίο και προβαίνει σε χλωρίωση. Το 2011 επί δημαρχίας Σκοτινιώτη ανάλογη παράσταση και χλωρίωση είχε γίνει παραμονές εορτών. Τυχαίο; Φέτος, γίνεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ενόψει Πρωτομαγιάς. Τυχαίο; Τώρα δυστυχώς συνεχίζεται ενόψει Αγίου Πνεύματος. Μοναδικά θύματα είναι οι κάτοικοι της Πορταριάς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ρηγώνης, ζητώντας να σταματήσει η χλωρίωση.

«Η χλωρίωση δεν μπορεί να σταματήσει. Αν υπογράψετε όλοι οι κάτοικοι ένα έγγραφο ότι δεν θα έχουμε καμία ποινική ευθύνη για τη μη χλωρίωση του νερού, τότε θα φέρουμε θέμα», απάντησε ο κ. Μπέος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου