ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαιδευτικό υλικό διά χειρός φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

εκπαιδευτικό-υλικό-διά-χειρός-φοιτητ-498309

Δημιούργησαν ψηφιακό υλικό και προτείνουν τρόπους μαθήματος για εν ενεργεία και μελλοντικούς δασκάλους

Ενα πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία των μελλοντικών εκπαιδευτικών αλλά και των δασκάλων που ήδη βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας, δημιουργούν φοιτητές που συμμετέχουν στο Εργαστήριο Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικού Λογισμικού του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εχουν αναπτύξει ένα σύγχρονο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και προτείνουν σχέδιο μαθήματος, οδηγίες δηλαδή πώς να χρησιμοποιείται το λογισμικό και γενικότερα πώς να γίνεται το μάθημα στην τάξη, εντάσσοντας στη διδασκαλία τα ψηφιακά υλικά που έχουν δημιουργήσει. Ηδη έχει ολοκληρωθεί μια σειρά ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που αφορά σε ενότητες μαθημάτων που διδάσκονται στο δημοτικό σχολείο, όπως η Φυσική και η Γεωγραφία.

Συνολικά 17 φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο εργαστήριο βάζουν την υπογραφή τους στο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο σύμφωνα με το Διευθυντή του Εργαστηρίου, Τάκη Πολίτη, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο τόσο για τους τελειόφοιτους που μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης όσο και για αποφοίτους στα πρώτα τους βήματα στην εκπαίδευση αλλά και για εν ενεργεία εκπαιδευτικούς.

Πολύ σύντομα μάλιστα μέσω του εργαστηρίου θα παρέχεται και διαδικτυακή δυνατότητα αναζήτησης του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, που συγκεντρώνουν, καταγράφουν, αξιοποιούν και διαμορφώνουν οι αυριανοί δάσκαλοι.

Σύμφωνα με τον τεταρτοετή φοιτητή του ΠΤΔΕ, Αλέξανδρο Αναστασιάδη, έχουν καταγραφεί εκπαιδευτικές ιστοσελίδες για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, έχει δημιουργηθεί ένας κατάλογος και γίνεται αξιολόγησή τους.

Εκτός από τις ιστοσελίδες, γίνεται αξιολόγηση και παλαιότερων εργασιών, οι οποίες, όπως σημείωσε η τεταρτοετής φοιτήτρια Αργυρώ Στρογγυλού θα αναρτηθούν σε διαδικτυακό τόπο προκειμένου να βοηθηθούν είτε φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων είτε εκπαιδευτικοί.

Σημειώνεται ότι όλη η δουλειά γίνεται σε καθαρά εθελοντική βάση από τους φοιτητές. «Το εργαστήριο κινείται μακριά από ερευνητικά προγράμματα που είναι επιδοτούμενα και κατευθύνουν την έρευνα. Οι φοιτητές εδώ δίνουν χρόνο από το χρόνο τους χωρίς καμία υλική απολαβή», σημείωσε ο κ. Πολίτης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μέσω του εργαστηρίου επιχειρείται μια κριτική προσέγγιση της χρήσης των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να μην γίνεται κατάχρηση για το σύνολο των μαθημάτων, αλλά για τις ενότητες για τις οποίες οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στο μάθημα.

Η ομάδα των φοιτητών του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικού λογισμικού αποτελείται από τους: Αλεξάνδρα Γκέκα, Ασπασία Αρμέντζιου, Ολγα Τασούλα, Νίκη Ζάχου, Αριστέα Κατσιάνη, Βασιλική Γουργιώτη, Μαρία Χατζή, Μαρίνα Ρίκου, Τάσο Παρασκευόπουλο, Αλέξανδρο Αναστασιάδη, Αργυρώ Στρογγυλού, Μαρίνα Παπαβασιλείου, Ευαγγελία Κωτούλα, Στέλλα Ζαφείρη, Ελλη Κοασμάνου, Ελενα Ασημακοπούλου και Αντωνία Μάρκου.

Μέλη του εργαστηρίου είναι επίσης οι κ.κ. Βασίλης Κόλλιας – επίκουρος καθηγητής ΠΤΔΕ και Λεγαντής Γιαννέλος – μέλος ΕΔΙΠ του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου