ΤΟΠΙΚΑ

150 αιτήσεις για 85 θέσεις διευθυντών

150-αιτήσεις-για-85-θέσεις-διευθυντών-500176

Κατατέθηκαν έως και χθες το μεσημέρι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Διπλάσιος αριθμός αιτήσεων σε σχέση με τις προσφερόμενες θέσεις διευθυντών στα δημοτικά σχολεία του νομού, κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Οπως είναι γνωστό, φέτος για πρώτη φορά, μετά την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας θα εκλεγούν από τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, ολοκληρώθηκε η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς που διεκδικούν θέση διευθυντή στα δημοτικά σχολεία.

Περί τους 150 εκπαιδευτικούς κατέθεσαν αιτήσεις για να βάλουν υποψηφιότητα για τη θέση του διευθυντή. Σημειώνεται ότι στη Μαγνησία 85 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ζητούν» Διευθυντή. Πρόκειται για 74 δημοτικά σχολεία στην α’ περιοχή, έξι στη β’ περιοχή και πέντε ειδικά σχολεία.

Για τη Δευτεροβάθμια οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 28 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως και τις 3 Ιουνίου. Ηδη το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών που σπεύδουν στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αναζητώντας πληροφορίες είναι μεγάλο.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι εκπαιδευτικοί το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να καταθέτουν αίτηση να γίνουν διευθυντές στη σχολική μονάδα της περιοχής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να θέσουν υποψηφιότητα (σε έως 2 σχολικές μονάδες) είναι η 10ετής εκπαιδευτική και 8ετής διδακτική προϋπηρεσία.

Η διαδικασία προσομοιάζει με κάθε εκλογική διαδικασία. Οι υποψήφιοι διευθυντές θα έχουν δικαίωμα ακόμη και… προεκλογικής εκστρατείας στα σχολεία. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αυτοπαρουσίαση των υποψηφίων στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα κληθούν να τους «σταυρώσουν» στο ψηφοδέλτιο.

Σε κάθε σχολείο θα στηθούν κάλπες, θα οριστούν εφορευτικές επιτροπές και θα υπάρχουν ψηφοδέλτια.

Η τροπολογία προβλέπει ότι σύλλογοι διδασκόντων στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας σύντομα θα ψηφίζουν τους διευθυντές. Μέσω της ψηφοφορίας εκτιμώνται στοιχεία που έχουν αναδειχθεί στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής, όπως η προσωπικότητα, το ήθος, η εντιμότητα, το αίσθημα δικαιοσύνης, η δημοκρατική συμπεριφορά, η επαγγελματική ανάπτυξη και συνέπεια καθώς και οι ικανότητες του υποψηφίου. Στις ικανότητες του υποψηφίου περιλαμβάνονται ενδεικτικώς: η ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας, η ικανότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και επίλυσης προβλημάτων ιδίως διδακτικών, διοικητικών, οργανωτικών και λειτουργικών, καθώς και η ικανότητα δημιουργία κατάλληλου παιδαγωγικού περιβάλλοντος έμπνευσης των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου