ΤΟΠΙΚΑ

Κομποστοποίηση επέλεξε ο Βόλος ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

κομποστοποίηση-επέλεξε-ο-βόλος-για-τη-503322

Διαγωνισμός για τη δοκιμή του συστήματος πριν γίνει η μελέτη και η εγκατάσταση της Μονάδας

Στη λύση της κομποστοποίησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει καταλήξει ο Δήμος Βόλου. Μέσω της συγκεκριμένης πρότασης το υπόλειμμα που θα καταλήγει στο ΧΥΤΑ θα περιορίζεται στο 15% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων και το υπόλοιπο θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως κομπόστ ή RDF. Μάλιστα την ερχόμενη Παρασκευή, πρόκειται να βγει διαγωνισμός για τη δοκιμή της αποδοτικότητας του συστήματος, πριν συνταχθεί η μελέτη και γίνει ο τελικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εως τέλος του χρόνου, ο Δήμος Βόλου καλείται να δώσει αγώνα δρόμου, προκειμένου να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση της Μονάδας, με στόχο να μειωθεί το τελικό υπόλειμμα που καταλήγει στο χώρο υγειονομικής ταφής με άμεσο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό όφελος. Από 1ης Ιανουαρίου 2016, οπότε και κάθε τόνος που απορρίπτεται στους ΧΥΤΑ θα κοστίζει 35 ευρώ, συνιστά οικονομική απειλή για τα δημοτικά ταμεία.

Ο διάλογος για την ανακύκλωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων έχει ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα. Εταιρείες κολοσσοί παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων και ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων, πριν η δημοτική ομάδα καταλήξει στη λύση.

Σύμφωνα με τα σενάρια για τη διαχείριση των απορριμμάτων που παρουσίασαν μελετητές στο Δήμο Βόλου τα διαθέσιμα συστήματα, βάσει των διεθνών στάνταρ είναι πέντε:

Καύση: Η λύση της καύσης των απορριμμάτων εντάσσεται στον κατάλογο της πεντάδας των δοκιμασμένων συστημάτων. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι μέσα από την καύση μπορεί να παραχθεί ενέργεια, ενώ το υπόλειμμα είναι μόλις 5% έως 10%. Πρόκειται όμως για μια ακριβή, κοστίζει σχεδόν 80 εκ. ευρώ, επένδυση, που λειτουργεί με πολύπλοκη τεχνολογία και επιπλέον εκλύει φοβερούς ρύπους, συμβάλλοντας στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου.

Πυρόλυση plasma: Θεωρείται ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε επίπεδο διαχείρισης απορριμμάτων. Από το συγκεκριμένο σύστημα δεν εκλύονται αέρια στην ατμόσφαιρα και το υπόλειμμα των απορριμμάτων είναι μόλις 5%. Η επένδυση όμως ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ.

Απλή ξήρανση: Είναι ένα από τα συστήματα που σχεδόν δεν εφαρμόζονται. Κι αυτό γιατί το τελικό προϊόν δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Το δε κόστος; Υπολογίζεται περίπου στα 38 εκ. ευρώ.

Αναερόβια χώνευση για παραγωγή βιοαερίου: Σε αναερόβιες δεξαμενές καταλήγουν τα απορρίμματα, προκειμένου να δημιουργηθεί μεθάνιο, το οποίο καίγεται και παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Το σύστημα όμως αφήνει πολλά υγρά απόβλητα. Απαιτεί μάλιστα τριπλάσιες σε έκταση εγκαταστάσεις για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων. Επιπλέον ο τελικός πολτός θα πρέπει να κομποστοποιηθεί. Στο κόστος της εγκατάστασης των 42 εκ. ευρώ θα πρέπει να υπολογιστεί ότι το 30% έως 35% της παραγόμενης ενέργειας το χρειάζεται η ίδια η εγκατάσταση για να λειτουργήσει.

Αερόβια χώνευση ή αλλιώς κομποστοποίηση: Θεωρείται ένα απλό σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει και μόνος του ένας Δήμος με το προσωπικό που διαθέτει. Το λειτουργικό του κόστος είναι μικρό, ενώ τα υγρά απόβλητα μπορούν να «σηκώσουν» οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού. Από το συνολικό όγκο των 120.000 κυβικών απορριμμάτων, μετά το διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων, απομένουν 80.000 κυβικά. Μετά την αερόβια χώνευση το τελικό προϊόν είναι 30.000 κυβικά κομπόστ.

Τα δεδομένα και η απειλή

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, Κώστα Γανωτή, στο ΧΥΤΑ, καταλήγουν κάθε χρόνο περίπου 100.000 τόνοι απορριμμάτων.

Ο Δήμος Βόλου για κάθε τόνο απορριμμάτων που απορρίπτει στο ΧΥΤΑ πληρώνει περίπου 11 ευρώ. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 το ποσό τριπλασιάζεται. Για κάθε τόνο θα πληρώνει 35 ευρώ αν δεν έχει αναπτύξει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Υπάρχει επίσης και η ευρωπαϊκή επιταγή, βάσει της οποίας, ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής θα πρέπει να μειωθεί σε ποσοστό 20%.

Υπενθυμίζεται δε, ότι μόλις πρόσφατα διατέθηκε κονδύλι 700.000 ευρώ για την επέκταση του ΧΥΤΑ, ο οποίος διαφορετικά είχε μόλις 5 χρόνια ζωής.

Η λύση

Ο Κ. Γανωτής αναφέρει ότι η λύση που επιλέχθηκε είναι αυτή της κομποστοποίησης. «Βάσει της γραμμής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των οδηγιών της Ε.Ε. καταλήξαμε στη συγκεκριμένη πρόταση ως την καλύτερη», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη συγκεκριμένο μέθοδο, τα σκουπίδια θα μετατρέπονται σε κομπόστ ή RDF ή και τα δύο μαζί και το υπόλειμμα που θα πηγαίνει στο ΧΥΤΑ θα είναι μόλις 15%.

Η λύση εμφανίζεται και φθηνή, αφού η κατασκευή της μονάδας αναμένεται να είναι εντός του budget των 22 εκ. ευρώ περίπου και επιπλέον θα μπορέσει να αποφέρει έσοδα στα ταμεία δεδομένου ότι υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς του RDF που είναι στη μορφή πέλλετ.

Ο χώρος για την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, έχει βρεθεί: στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ. Η μορφή που θα πάρει θα είναι αυτή της κομποστοποίησης και απομένει η μελέτη.

Δοκιμή

Πριν οι υπηρεσίες συντάξουν τη μελέτη που απαιτείται, θα γίνει δοκιμή του συστήματος. Οπως εξηγεί ο κ. Γανωτής, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή, πρόκειται να βγει διαγωνισμός, προκειμένου εταιρείες που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν πιλοτικά για διάστημα τριών έως τεσσάρων μηνών αντίστοιχη μονάδα στο ΧΥΤΑ για να διαπιστωθεί το αποτέλεσμα που θα υπάρχει.

«Με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν θα συντάξουμε και τη μελέτη», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ. Στη συνέχεια θα γίνει διαγωνισμός για την εγκατάσταση της τελικής μονάδας που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 31/12/2015, προκειμένου ο Δήμος να μην επιβαρυνθεί με το ποσό των 35 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων.

Για τη μελέτη έχει ήδη συσταθεί επιτροπή από τεχνικούς υπαλλήλους, το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Στ. Διαμαντίδη, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Θαν. Σταυρίδη και τον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ, Κ. Γανωτή. Δεν αποκλείεται στην ομάδα να προσχωρήσει και εξωτερικός συνεργάτης για να υποστηρίξει τις υπηρεσίες εάν και εφόσον το χρειαστούν.

Εκτακτη συνεδρίαση

Στο μεταξύ, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, Νίκος Κανελλής, με επιστολή που κοινοποίησε μόλις την περασμένη Παρασκευή, στον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, ζητά την έκτακτη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του αναφέρει:

«Ο Δήμος Βόλου έχει από καιρό συγκροτήσει ομάδα εργασίας με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για τη διαχείριση των απορριμμάτων με πρόεδρο τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Βόλου κ. Στυλιανού Διαμαντίδη. Σύμφωνα με την απάντηση του Αντιδημάρχου κ. Σταυρίδησε ερώτηση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου η ομάδα εργασίας έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο συνεδριάσεις και προτείνει την πρόσληψη εξωτερικού συνεργάτη για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης.

Επιπλέον αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου μετέβη στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας για να επισκεφτεί εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων εκεί.

Ως εκ τούτου θεωρώ απολύτως αναγκαία την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του συνόλου του Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, με μοναδικό θέμα την ενημέρωσή όλων των μελών του Δ.Σ. σχετικά με την εκπόνηση μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και συγκεκριμένα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της μελέτης, τις μεθόδους διαχείρισης του Μπουργκάς, τις διαφορετικές δυνατότητες μεθόδων διαχείρισης και για τον προσανατολισμό τόσο του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας όσο και της δημοτικής αρχής του Δήμου Βόλου».

Νίκος Κανελλής: «Η κομποστοποίηση είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου»

«Η δημοτική αρχή του κ. Μπέου όχι μόνο δεν έχει ανοίξει το δημόσιο διάλογο για το κεφαλαιώδες θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά ως τώρα έχει κινηθεί με άκρα μυστικότητα… Αντίθετα, από την πλευρά μας παρουσιάσαμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο (12/2/15) όσο και σε δημόσια εκδήλωση με επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις(18/2/15). Επίσης, ο κ. Μπέος φοβήθηκε να πάρει μέρος σε ένα δημόσιο debate στα τοπικά ΜΜΕ όπως τον είχαμε προκαλέσει μέσα στο Δ.Σ. (12/2/2015). Και αυτό παρότι έχουμε καταθέσει επανειλημμένα γραπτές ερωτήσεις (Δημοτικό Συμβούλιο 6/11/2014, ΣΥΔΙΣΑ, 22/5/2015) ζητώντας ενημέρωση.

Αυτή η μυστικοπάθεια κρατήθηκε προφανώς για να αποφευχθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις στην επικίνδυνη λύση της παραγωγής RDF, την οποία όπως φαίνεται επιλέγουν οι κκ. Μπέος και Γανωτής. Ο κόσμος λοιπόν πρέπει να είναι ενήμερος ότι το RDF είναι μια μορφή επεξεργασμένου σκουπιδιού που στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην καύση (πιθανά στην ΑΓΕΤ όπως είχε πει ο κ. Μπέος μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο). Για την υγεία του κόσμου και το περιβάλλον όμως η καύση αποτελεί κίνδυνο – θάνατο! Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι εφόσον επιλέγεται η παραγωγή RDF η αναφορά σε «κομποστοποίηση» αποτελεί στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Επαναλαμβάνουμε ότι η μόνη πραγματική λύση είναι η εξής: μείωση του όγκου απορριμμάτων, δημιουργία αποκεντρωμένων δημοτικών μονάδων και όχι ένα εργοστάσιο στον ΧΥΤΑ, υψηλό ποσοστό διαχωρισμού των απορριμμάτων σε τέσσερις διαφορετικούς κάδους, αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων από τον Δήμο και όχι από ιδιώτη, αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή λιπάσματος, ταφή του υπολείμματος (10-20%) σε ΧΥΤΥ.

Τέλος να πούμε ότι δεν μας προκαλεί έκπληξη το ότι η δημοτική αρχή σκέφτεται να προσλάβει «εξωτερικό συνεργάτη» για τη μελέτη με πιθανή αμοιβή ως και 20.000 ευρώ! Φαίνεται ότι η πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών, συμβούλων κλπ αποτελεί το αγαπημένο «σπορ» του Δημάρχου…μετά το ποδόσφαιρο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου