ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερις μαθητές με κρίση πανικού

τέσσερις-μαθητές-με-κρίση-πανικού-505602

Εξι περιπτώσεις μαθητών μέσα σε δύο ημέρες μετέφεραν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Βόλου

Τέσσερα νέα περιστατικά μαθητών που κατέρρευσαν στις σχολικές αίθουσες την ώρα της εξέτασης, καταγράφηκαν χθες σε τρία εξεταστικά κέντρα της Μαγνησίας, όπου υποψήφιοι του νομού δίνουν τη δική τους μάχη στο πλαίσιο των πανελληνίων εξετάσεων. Λίγη ώρα μετά τη διανομή των θεμάτων οι μαθητές δεν άντεξαν στην πίεση και κατέρρευσαν. Η μία μαθήτρια έχει… προϊστορία. Είναι για δεύτερη χρονιά υποψήφια. Πέρυσι είχε λιποθυμήσει και πάλι μέσα στην αίθουσα εξέτασης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συνολικά έξι μαθητές έχασαν τις αισθήσεις τους και κατέρρευσαν χωρίς να ολοκληρώσουν τη γραπτή εξέταση, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών των πανελληνίων εξετάσεων στα κέντρα της Μαγνησίας. Δύο μαθητές την περασμένη Τετάρτη και τέσσερις, χθες.

Ο συναγερμός ήχησε διπλή φορά χθες στο εξεταστικό κέντρο του 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου. Μία μαθήτρια που δίνει δεύτερη χρονιά πανελλήνιες εξετάσεις και άλλη μία υποψήφια, δεν άντεξαν. Η πρώτη λιποθύμησε στο θρανίο, η δεύτερη έκανε εμετό από την πίεση της εξέτασης.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς η μαθήτρια που δίνει για δεύτερη χρονιά εξετάσεις έχει… προϊστορία. Και πέρυσι είχε λιποθυμήσει κατά τη διάρκεια εξέτασης σε μάθημα.

Ενας ακόμη μαθητής έχασε τις αισθήσεις του στο εξεταστικό κέντρο του 5ου Γενικού Λυκείου Βόλου και ένας στο εξεταστικό κέντρο Ν. Αγχιάλου.

Οι υπεύθυνοι των επιτροπών κάλεσαν το ΕΚΑΒ. Οι μαθητές διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί για μία ακόμη φορά διέγνωσαν κρίση πανικού. Με την ιατρική γνωμάτευση στα χέρια, οι υποψήφιοι θα δώσουν τα μαθήματα που έχασαν σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαναληπτικών εξετάσεων.

Καθηγητές και στελέχη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, απέδωσαν τα απανωτά περιστατικά κατάρρευσης των μαθητών στην πίεση που δέχονται από τις οικογένειές τους προκειμένου να γράψουν καλά και να πετύχουν την εισαγωγή τους σε συγκεκριμένες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Οι γονείς φέρνουν τους υποψηφίους σε μια ψυχολογική κατάσταση να νιώθουν ότι από αυτές τις εξετάσεις κρίνεται η ζωή τους όλη. Δεν είναι έτσι. Είναι μία ευκαιρία να κάνουν κάτι», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται στα εξεταστικά κέντρα του νομού, μία έως δύο λιποθυμίες υποψηφίων που δεν μπορούν να διαχειριστούν το στρες. Φέτος όμως τα περιστατικά είναι ήδη έξι.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο M. Sc, PhD, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρίζα Χατζησταματίου και η ίδια έχει κληθεί να αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις υποψηφίων που δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους και καταρρέουν. «Πρόκειται για φαινόμενο αρκετά συχνό, το οποίο τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται και λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι υποψήφιοι εκτός από το άγχος της εξέτασης, αν θα γράψουν καλά, να μην απογοητεύσουν και να μην απογοητευτούν, έχουν και το άγχος να μην επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειές τους», είπε η ίδια τονίζοντας ότι χρειάζεται καθοδήγηση ειδικού σε θέματα διαχείρισης του άγχους όταν αυτό ξεφεύγει από τα όρια του καθενός.

Η ίδια υποστήριξε ότι εκτός από καλό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, απαιτούνται συχνά διαλείμματα και βόλτες για να αλλάζει ο υποψήφιος παραστάσεις και πάνω απ’ όλα θετική σκέψη. «Από τις εξετάσεις δεν κρίνεται η ζωή του καθενός, ούτε έρχεται το τέλος του κόσμου», ανέφερε η ίδια.

Συνέχεια τη Δευτέρα

Μέτριας δυσκολίας χαρακτηρίστηκαν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στην οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. εκτεταμένα και συνδυαστικά ήταν τα θέματα της Βιολογίας, ενώ η Χημεία ήταν για άρτια προετοιμασμένους μαθητές και βατά χαρακτηρίστηκαν τα θέματα στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου, οπότε και οι μαθητές θα διαγωνιστούν στα Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής και στα Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου