ΤΟΠΙΚΑ

Καθαρός ο Παγασητικός σύμφωνα με τις μετρήσεις

καθαρός-ο-παγασητικός-σύμφωνα-με-τις-μ-505973

Ομως το κακό έγινε τις προηγούμενες ημέρες για τους καταστηματάρχες

Βάζουν μαγιό, παίρνουν πετσέτες και ετοιμάζονται για βουτιές στις Αλυκές, Δήμαρχος Βόλου και δημοτικοί σύμβουλοι. Το ραντεβού για μπάνιο με τους δημότες δίνεται για τις 12 σήμερα το μεσημέρι και στόχος ένας: να καταδειχθεί με κάθε τρόπο η καθαρότητα και καταλληλότητα για κολύμβηση των νερών του Παγασητικού. Τις προηγούμενες ημέρες οπότε και έγινε γνωστή η δυσλειτουργία του Βιολογικού, οι παραλίες άδειασαν, με αποτέλεσμα να υποστεί δυσφήμιση το τουριστικό προϊόν της περιοχής και την ίδια ώρα οι καταστηματάρχες στις κοντινές παραλίες να χάσουν το μεροκάματό τους.

Η κίνηση της δημοτικής αρχής είναι συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική. Τα νερά του Παγασητικού Κόλπου είναι κατάλληλα για κολύμβηση παρά το πρόβλημα που εντοπίστηκε στη λειτουργία του Βιολογικού τις προηγούμενες ημέρες. Αλλωστε και τα δύο αποτελέσματα αναλύσεων των δειγμάτων που λήφθηκαν από συνεργεία της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στις ακτές στα Πευκάκια, στις Αλυκές, στον Αναυρο και στις Πλάκες, κατέδειξαν ότι δεν υπάρχει μικροβιακή επιβάρυνση άνω των ορίων. Η ίδια η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, που ήταν εκείνη που είχε απευθύνει συστάσεις στους πολίτες, το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, να αποφύγουν να κολυμπήσουν μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, επίσημα δήλωσε ότι η θάλασσα είναι κατάλληλη για κολύμβηση, κηρύσσοντας το σήμα λήξης του… συναγερμού.

Πλήγμα στους καταστηματάρχες

Ωστόσο ο ντόρος που δημιουργήθηκε γύρω από την καταλληλότητα των νερών στις κοντινές ακτές του Βόλου, έπληξε τον τουρισμό και τον τζίρο των καταστηματαρχών της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννη Γρηγορίου, οι κοντινές παραλίες άδειασαν από κόσμο, ενώ οι ιδιοκτήτες παραλιακών καταστημάτων κατήγγειλαν κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους.

«Ο Σύλλογος μετά το θόρυβο που προκλήθηκε περί δήθεν ρύπανσης του Παγασητικού και ιδιαίτερα των κοντινών στο Βόλο ακτών, με τις προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε και μετά την επίσημη διάψευση, μέσω επίσημων μετρήσεων και αναλύσεων αυτών των ισχυρισμών, ζητεί:

  • Από τη δημοτική αρχή να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να θωρακιστεί περαιτέρω η θάλασσα που αποτελεί πηγή ζωής και πυλώνα ανάπτυξης.
  • Από όλους τους φορείς, ιδιαίτερα τους θεσμικούς και τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, να αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα με σύνεση, ψυχραιμία και υπευθυνότητα και να αποφεύγουν την εμπλοκή τους σε στείρες και άγονες αντιπαραθέσεις εν ονόματι συμφερόντων.
  • Να πορευτούμε όλοι προς την κατεύθυνση προάσπισης των συμφερόντων της πόλης, αποκρούοντας κάθε είδους επιθέσεις που εκθέτουν και δυσφημούν.

Τέλος θέλουμε να καλέσουμε τους ανθρώπους του τοπικού Τύπου να είναι πιο προσεκτικοί στην υιοθέτηση και μετάδοση πληροφοριών που εκθέτουν το Βόλο».

Εισαγγελέας στον Παγασητικό ~ Αυτεπάγγελτη παρέμβαση μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ρύπανση του Παγασητικού κόλπου, παρήγγειλε εισαγγελέας Βόλου. Η παραγγελία δόθηκε στον Πταισματοδίκη, ο οποίος καλείται να συγκεντρώσει -κατ’ αρχήν- στοιχεία για το εάν ή όχι προκλήθηκε θαλάσσια ή άλλη ρύπανση του περιβάλλοντος, σε τι βαθμό και από ποια αιτία.

Η εισαγγελική παρέμβαση προκλήθηκε αυτεπάγγελτα μετά από τα καθημερινά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και έπειτα από την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν, η κατεύθυνση της παραγγελίας του εισαγγελέα σχετίζεται με την τυχόν πρόκληση ρύπανσης.

Ανάλογα με την εξέλιξη των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, δεν αποκλείεται η διερεύνηση να επεκταθεί και σε άλλες πτυχές της υπόθεσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου