ΤΟΠΙΚΑ

«Καμπάνα» στη ΔΕΥΑΜΒ από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

καμπάνα-στη-δευαμβ-από-την-περιφερε-509707

Προχωρά στην επιβολή προστίμου και την καλεί σε απολογία – Συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ καθαρίζει σήμερα τον Ξηριά από τα λύματα

Σε έγγραφη απολογία καλεί τη ΔΕΥΑΜΒ η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για τη «μερική αλήθεια» σύμφωνα με την κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της προηγούμενης Δευτέρας, οπότε και μετά τη βλάβη στην αντλία του Βιολογικού Καθαρισμού, επεξεργασμένα λύματα που αποδείχθηκαν ανεπεξέργαστα κατέληξαν στον Ξηριά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος που συστήθηκε με εντολή της κ. Κολυνδρίνη την περασμένη Παρασκευή, η ΔΕΥΑΜΒ, καλείται εντός 20ημέρου να εκθέσει εγγράφως τις απόψεις της για τα γεγονότα στο Βιολογικό.

Εκτός από τις απόψεις της, η ΔΕΥΑΜΒ καλείται να προσκομίσει σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στο μέλλον, προκειμένου να αποφεύγεται ο κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων.

Παράλληλα με την απολογία, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, πρόκειται να επιβάλλει πρόστιμο στη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ ο φάκελος με τα στοιχεία δεν αποκλείεται να τεθεί υπόψη της Εισαγγελίας Βόλου. «Θα κάνω ό,τι ακριβώς προβλέπεται από τις διαδικασίες και από το Νόμο, με βάση τα στοιχεία που θα έχω στα χέρια μου», δήλωσε στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» η κ. Κολυνδρίνη.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα 11 Μαΐου, η ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωσε τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας για βλάβη στη μία από τις τέσσερις αντλίες του Βιολογικού με αποτέλεσμα για ορισμένες μόνο ώρες της ημέρας «επεξεργασμένα λύματα» να διοχετεύονται στον Ξηριά. Μετά από δειγματοληψίες που έγιναν στον Ξηριά, όπου λίμνασαν τα λύματα, αποδείχθηκε ότι αυτά δεν ήταν επεξεργασμένα. «Υπήρχε μεγάλη επιβάρυνση στο μικροβιακό φορτίο που δείχνει ότι εκτός από την αντλία υπήρχε πρόβλημα και με το σύστημα επεξεργασίας του Βιολογικού», ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη, κάνοντας λόγο για «μερική αλήθεια» που είπε η ΔΕΥΑΜΒ.

Η ΔΕΥΑΜΒ καθαρίζει τον Ξηριά

Τα ανεπεξέργαστα λύματα ευτυχώς «λίμνασαν» στην κοίτη του Ξηριά, χωρίς να καταλήξουν στον Παγασητικό. Χθες, η ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε άδεια από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, να μπει με συνεργείο στον Ξηριά, προκειμένου να αντλήσει τα ανεπεξέργαστα λύματα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το περιστατικό.

Είχε προηγηθεί πολύωρη σύσκεψη στη ΔΕΥΑΜΒ υπό τον Πρόεδρο και Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο και ακολούθησε αυτοψία τόσο στον Ξηριά όσο και στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού.

Σήμερα, στις 11:30 το πρωί, πρόκειται να δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον κ. Μπέο για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο κ. Μπέος ζήτησε άμεσα τη σύνταξη μελέτης για την αντικατάσταση των τεσσάρων αντλιών που δουλεύουν ασταμάτητα χρόνια για 365 ημέρες το χρόνο. Φέρεται επίσης να ζήτησε την επίσπευση της επισκευής της αντλίας που χάλασε όπως επίσης και της συντήρησης του χωνευτή.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα το πρωί, συνεργείο θα μπει στον Ξηριά για να απομακρύνει τα λύματα που έχουν λιμνάσει πριν -σε πιθανότητα βροχόπτωσης- καταλήξουν στη θάλασσα.

Ακόμη καλύτερη η θάλασσα

Στο μεταξύ, χθες κοινοποιήθηκαν στην κ. Κολυνδρίνη τα αποτελέσματα των αναλύσεων μετά τις δειγματοληψίες και της περασμένης Κυριακής στις ακτές σε Πευκάκια, Αλυκές, Αναυρο και Πλάκες.

«Οι νέες αναλύσεις είναι ακόμη καλύτερες γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του θαλασσινού νερού κι ως εκ τούτου οι πολίτες μπορούν να κολυμπούν άφοβα», ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη, υπογραμμίζοντας όσον αφορά τις συστάσεις του περασμένου Σαββάτου να αποφεύγεται η κολύμβηση ότι προσπάθησε να προστατεύσει τη δημόσια υγεία σε περίπτωση που υπήρχε ρύπανση της θάλασσας.

ΤΕΕ: Από τον Απρίλιο τα προβλήματα στον Βιολογικό ~ Ζητάει από τη ΔΕΥΑΜΒ, την οποία μέμφεται για απόκρυψη, να προχωρήσει σε ενέργειες

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, που έχουν ως συνέπεια τη διάθεση λυμάτων στη θάλασσα, διαπιστώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήμα Μαγνησίας), το οποίο με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης ζητάει απαντήσεις και ενημέρωση για επικείμενες ενέργειες.

Το ζήτημα της διάθεσης λυμάτων στον Παγασητικό, απασχόλησε εκτάκτως τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας, παρουσία και μηχανικού της ΔΕΥΑΜΒ και στη διάρκεια της συνεδρίασης γνωστοποιήθηκαν στα μέλη της ΔΕ, υπηρεσιακά έγγραφα και εσωτερική αλληλογραφία των υπηρεσιών της επιχείρησης, από τα οποία προκύπτουν μια σειρά ζητημάτων.

«Ενα από τα βασικά ζητήματα που προέκυψε, αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον κ. Μπέο εκ μέρους της ΔΕ η Πρόεδρος κ. Νάνσυ Καπούλα και η Γεν. Γραμματέας κ. Ευτυχία Αντωνίου, είναι ότι η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, είναι ενημερωμένη εδώ και αρκετό καιρό για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού και τα οποία ουδέποτε γνωστοποίησε στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με υπηρεσιακό σημείωμα στις 14 Απριλίου 2015 (Αρ. Πρωτ.: 3178), αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον μηχανολόγο μηχανικό εργαζόμενο στη ΔΕΥΑΜΒ κ. Δημ. Κουτσιφέλη: «Η εκκένωση των χωνευτών, μέσω της αφυδάτωσης, έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου. Παραμένει όμως στους τρεις χωνευτές, ποσότητα περίπου 700 m3, ξηραμένων επιπλεόντων, επικαθήσεων και μίγματος ιλύος με άμμο. Τα παραπάνω δεν είναι εφικτό να υποστούν την όποια επεξεργασία και παρακαλώ να μου υποδείξετε χώρο εκκένωσης. Χωρίς την αφαίρεση αυτών των υλών, δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της συντήρησης των χωνευτών και η επεξεργασία λάσπης σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους. Και εννοείται δεν ολοκληρώνεται το έργο της συντήρησης του χωνευτή No 3.

Συνέχεια των παραπάνω ακολούθησε έγγραφο στις 15/4/2015 (Αρ. Πρωτ.: 3221), όπου γίνεται σαφές το πρόβλημα λειτουργίας στην Α’ Βάθμια καθίζηση, όπου πλέον επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της εκροής. Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει:

«Η παροχή του λύματος στις ΕΕΛ -μόνο στο κεντρικό αντλιοστάσιο αποχέτευσης- στη ζώνη 11.00 πμ έως 11 μμ, είναι κατά μέσο όρο 1350 m3/h, ενώ στο μισό χρόνο, για έξι δηλαδή ώρες είναι 1800 m3/h. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος παραμονής στη μονάδα για την περίοδο αυτή κυμαίνεται από 13,5 έως 17 λεπτά αντί των ελαχίστων 30 λεπτών που απαιτούνται.

Αυτό το γεγονός οδηγεί στην υπερφόρτωση της βιολογικής βαθμίδας με αποτέλεσμα να λειτουργεί εκτός σχεδιασμού της και να παρατηρούνται καθημερινά σοκ στη λειτουργία που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της εκροής».

Συνοπτικά, τόσο από τα υπηρεσιακά έγγραφα, διαγράμματα, όσο και από τις επίσημες ανακοινώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, συμπεραίνονται εξής:

  • Λόγω βλάβης των αντλιών παροχετεύτηκε μεγάλο μέρος του υδραυλικού φορτίου στον Ξηριά.
  • Λόγω βλάβης στις δεξαμενές είχαμε εκροή ανεπεξέργαστου λύματος.
  • Ησασταν (στη ΔΕΥΑΜΒ) ενήμεροι για όλα τα παραπάνω τουλάχιστον από τις 14 Απριλίου 2015.
  • Δεν έγινε καμία αναφορά του προβλήματος στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, που συνεδρίασε κατά το επίμαχο διάστημα. Επιπλέον δεν προκύπτει καμία παρέμβαση από πλευράς της ΔΕΥΑΜΒ, αντιμετώπισης των προβλημάτων.
  • Η δυναμική του Βιολογικού Καθαρισμού, φαίνεται ότι έχει μειωθεί λόγω των βλαβών σε επίπεδα που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο φορτίο που δέχεται τις ώρες αιχμής.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας, αναμένει τις άμεσες απαντήσεις σας στα ζητήματα που έχουμε θέσει και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Επισημαίνουμε ότι η ρίψη ανεπεξέργαστων λυμάτων στον Παγασητικό είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, με ενδεχόμενες σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

«Αναλάβετε όλοι τις ευθύνες σας» ~ Συστάσεις του Ιατρικού Συλλόγου για τον Βιολογικό

Παρέμβαση με αφορμή τα προβλήματα στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Βόλου, έκανε με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Ειδικότερα, ο Ιατρικός Σύλλογος «καλεί όλους να τηρήσουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, χωρίς ολιγωρίες και δικαιολογίες, προκειμένου να διασφαλιστεί το ύψιστο αγαθό που είναι η υγεία των ανθρώπων καθώς και η προάσπιση του περιβάλλοντος».

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισημαίνεται, ο ιατρικός κόσμος του νομού «θα τεθεί απέναντι σε οποιαδήποτε λογική ή πρακτική που αντιστρατεύεται αυτές τις βασικές αρχές».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του ΙΣΜ αναφέρονται τα εξής:

«O Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες τα θέματα που αφορούν την πιθανή μόλυνση του περιβάλλοντος, τόσο από προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, όσο και από την λειτουργία βιομηχανικής μονάδας της περιοχής μας.

Από ότι πληροφορηθήκαμε από την Διεύθυνση Υγιεινής για την περίπτωση του Βιολογικού Καθαρισμού προς το παρόν, ευτυχώς, δεν υπάρχει μόλυνση της θάλασσας και η υπόθεση βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από την ίδια την υπηρεσία.

Για την δεύτερη περίπτωση περιμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας που ελέγχουν την υπόθεση.

Ο Ι.Σ.Μ. με βάση τη θεσμική ιδιότητά του ως σύμβουλου Υγείας της κοινωνίας είναι υποχρεωμένος να επιστήσει την προσοχή όλων των αρμοδίων για τα ευαίσθητα θέματα υγείας των πολιτών.

Καλεί όλους να τηρήσουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, χωρίς ολιγωρίες και δικαιολογίες, προκειμένου να διασφαλιστεί το ύψιστο αγαθό που είναι η υγεία των ανθρώπων καθώς και η προάσπιση του περιβάλλοντος.

Σε αντίθετη περίπτωση θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε λογική ή πρακτική που αντιστρατεύεται αυτές τις βασικές αρχές τις οποίες θα υπερασπιστούμε αταλάντευτα και χωρίς εκπτώσεις, διότι η υγεία και η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος πρέπει να είναι πάνω από όλα και πάνω από όλους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου