ΤΟΠΙΚΑ

Καλλιέργεια αρωματικών φυτών από το αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

καλλιέργεια-αρωματικών-φυτών-από-το-α-509730

Project για τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νέων επιχειρήσεων για τον πρωτογενή τομέα

Για την πρώτη του παραγωγή σε φυτώρια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών καμαρώνει αυτή την περίοδο το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο αγρόκτημα της σχολής, στο Βελεστίνο, μεταξύ των άλλων πειραματικών καλλιεργειών έχουν φυτευτεί αρωματικά φυτά και βότανα που έδωσαν ήδη την πρώτη παραγωγή σε φυτώρια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρύτανη του Π.Θ. και αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονίας, Θανάση Σφουγγάρη, τα τελευταία δύο χρόνια, στο αγρόκτημα του Π.Θ. στο Βελεστίνο, έχει ξεκινήσει ένα επιχειρηματικό πείραμα: παράγεται φυτευτικό υλικό από διάφορα φυτά με έμφαση στα αρωματικά και φαρμακευτικά. Η συγκεκριμένη παραγωγή δεν συντελεί μόνο στην εκπαίδευση των φοιτητών. Αποφέρει έσοδα στο αγρόκτημα προκειμένου να καλύπτει μέρος των εξόδων του με απώτερο σκοπό να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά.

«Ηδη αυτή την περίοδο υπάρχει η πρώτη παραγωγή φυτευτικού υλικού, από αρωματικά φυτά όπως η ρίγανη και η μέντα», ανέφερε ο κ. Σφουγγάρης.

Παράλληλα με την παραγωγή και με πρωτοβουλία της Πρυτανεία του Π.Θ. έχει ξεκινήσει η σύνταξη ενός σχεδίου βιωσιμότητας του αγροκτήματος που εκτείνεται σε 140 στρέμματα. «Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μήνα και στόχος είναι η δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής και στήριξης των νέων αγροτών. Θα δημιουργήσουμε μια θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων που θα έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα», ανέφερε ο ίδιος στο περιθώριο ημερίδας για την επιχειρηματική καλλιέργεια και διαχείριση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής.

Ο κ. Σφουγγάρης χαρακτήρισε την καλλιέργεια αρωματικών ως θησαυρό για την αγροτική και όχι μόνο παραγωγή που όμως δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. «Η καλλιέργεια δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα, μολονότι είναι το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός», είπε αναφερόμενος στην αγορά που αναπτύσσεται γρήγορα δεδομένου των ευεργετικών ιδιοτήτων συγκεκριμένων φυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στη διατροφή όσο και στα καλλυντικά και στα φάρμακα.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής του Π.Θ., Γιώργος Σταμπουλής αναφέρθηκε στη δυνατότητα επιχειρηματικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την επένδυση που έχει γίνει στην παράδοση και την ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων σε συνδυασμό με τη γνώση που παράγουν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου