ΤΟΠΙΚΑ

Στα τυφλά για τις φορολογικές δηλώσεις 43 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας

στα-τυφλά-για-τις-φορολογικές-δηλώσει-512805

Σαράντα τρεις ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2014, λογιστές και φορολογούμενοι βαδίζουν… στα τυφλά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Νόμος που έχει ψηφιστεί από τον Ιούλιο του 2013 για τη φορολογία εισοδήματος ακόμη περιλαμβάνει σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων πριν ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και παράλληλα σε εκκρεμότητα παραμένει η δημοσίευση και του τελευταίου Νόμου για τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Ακόμη κι αν αύριο, τα πάντα διευκρινιστούν οι λογιστές δηλώνουν αδυναμία διεκπεραίωσης του όγκου των φορολογικών δηλώσεων μέσα σε μόλις 40 ημέρες, ενώ δεν αποκλείουν να «κρεμάσει» το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, ακριβώς λόγω υπερφόρτωσης.

Χθες, στο αμφιθέατρο του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, ενημερωτική εκδήλωση για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη φορολογία εισοδήματος.

Ομιλητής ήταν ο φοροτεχνικός, Νίκος Καλαμάρας, ο οποίος ενημέρωσε τους λογιστές για τις αλλαγές στη φορολογία του εισοδήματος τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα και κυρίως για τους αγρότες. «Μιλάμε ουσιαστικά για ένα νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος στη χώρα μας», επεσήμανε ο κ. Καλαμάρας αναφερόμενος στην πληθώρα των αλλαγών. Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί κυρίως από την πλευρά των αγροτών, πρόκειται για δίκαιη φορολόγηση, από τη στιγμή που φορολογούνται τα καθαρά εισοδήματα. «Στην περίπτωση που δεν προκύπτουν καθαρά εισοδήματα, φυσικά και δεν θα υπάρχει φορολόγηση. Εχει δικαίωμα ο αγρότης να εμφανίσει ζημιά και σε αυτή την περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί με φόρους», εξήγησε ο κ. Καλαμάρας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αρης Παπανδρέου, αναφέρθηκε στα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν πλέον μέχρι την τυπική ολοκλήρωση της προθεσμίας κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων, που είναι η 30η Ιουνίου.

«Πρακτικά δεν πρόκειται να ισχύσει. Μέσα σε αυτές τις ημέρες αποκλείεται να υποβληθούν 6 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων. Το σύστημα από μόνο του θα πέσει όταν θα αρχίσουμε να ολοκληρώνουμε τις δηλώσεις και να τις αποστέλλουμε. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί παράταση και να διαχωριστούν οι δηλώσεις σε χρεωστικές, μηδενικές και πιστωτικές. Αυτές οι οποίες είναι χρεωστικές, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους να είναι μέχρι 31/7 οπότε και θα συμπέσει με την καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης. Οι δε μηδενικές και πιστωτικές να υποβληθούν έως 31/12. Από αυτές δεν προσδοκά το δημόσιο έσοδα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ασάφειες του φορολογικού νόμου που έχει ψηφιστεί από το 2013 αλλά και στην απουσία οδηγιών για το τι θα ισχύσει για τα εισοδήματα των αγροτών. «Είμαστε ήδη αγχωμένοι πριν ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης των φορολογικών δηλώσεων. Οσοι αντέξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΟΛ Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου