ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικό έλλειμμα δημοκρατίας στην Ελλάδα

σημαντικό-έλλειμμα-δημοκρατίας-στην-517911

Η χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία χαρακτηρίζεται σήμερα ως η λιγότερο δημοκρατική χώρα της Ε.Ε. και της ΟΝΕ

Στην Ελλάδα υπάρχει σημαντικό έλλειμμα δημοκρατίας. Η χώρα μας -στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία- αξιολογείται από παγκόσμιους οργανισμούς ως η λιγότερο δημοκρατική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Οικονομική Νομισματική Ενωση, βάσει μιας σειράς κριτηρίων που ξεκινούν από την απόδοση δικαιοσύνης και φθάνουν στην προστασία των δικαιωμάτων.

«Αν και όταν γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν», ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Κυριαζής στη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του τμήματος με αφορμή την έκδοση των βιβλίων του Δημήτρη Κυρτάτα «Μαθήματα από την Αθηναϊκή Δημοκρατία» και του Νίκου Κυριαζή «Δημοκρατία και Πόλεμος» .

Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή, χαρακτηριστικό του ελλείμματος δημοκρατίας είναι το πολυσυζητημένο αυτή την περίοδο δημοψήφισμα, που προβλέπεται μεν από το Σύνταγμα, αλλά έχει διεξαχθεί μόνο μία φορά -το 1975- στη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. «Η Ιταλία διεξάγει περίπου τρία δημοψηφίσματα το χρόνο. Αλλες χώρες έχουν δημοψήφισμα από κάτω προς τα πάνω», ανέφερε ο ίδιος. Υποστήριξε ότι έλλειμμα δημοκρατίας υπάρχει και σε επίπεδο Ε.Ε. αναφερόμενος στον τρόπο συγκρότησης των θεσμικών της οργάνων: μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εκλεγμένο από τους λαούς.

Ο κ. Κυριαζής συνέδεσε το έλλειμμα δημοκρατίας με την οικονομική κρίση. «Η δημοκρατία λειτουργεί καλά εκεί που λειτουργεί καλά η οικονομία. Και αντίστροφα όμως, η οικονομία βοηθά τη δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Μαθήματα από την αρχαία Ελλάδα

«Η αθηναϊκή δημοκρατία έχει πολλά να μας διδάξει», είπε από την πλευρά του αναφερόμενος στο δημοκρατικό έλλειμμα της χώρας, ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Μιχ. Ζουμπουλάκης. Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη, η συμμετοχή των πολιτών, η εθελοντική -ή μη- συμμετοχή των πλουσίων στα βάρη και η θεσμική θωράκιση της λειτουργίας του κράτους, είναι στοιχεία της αθηναϊκής δημοκρατίας που σήμερα δεν τα έχουμε σε ικανή ποσότητα. Την ίδια ώρα και οι ίδιοι οι πολίτες είχαν μεγαλύτερη αίσθηση ατομικής ευθύνης. Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι σαφώς πολιτικό. Η φοροδιαφυγή για παράδειγμα, δείχνει την αντίληψη των πολιτών για το κράτος», είπε χαρακτηριστικά.

Σύνδεση της σημερινής κατάστασης της χώρας με το πρότυπο της αθηναϊκής δημοκρατίας, επιχείρησε και ο πρώην Δήμαρχος Βόλου, Δημήτρης Πιτσιώρης, ο οποίος μίλησε για «συνεχές έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα». Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο το έλλειμμα δημοκρατίας οδήγησε στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα.

Ενωση δυνάμεων

Το δρόμο της ενότητας με αφορμή την οικονομική κρίση έδειξε ο δημοσιογράφος, Θανάσης Σαμαράς προς τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις της χώρας με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

«Ενα προπατορικό αμάρτημα της ελληνικής πολιτικής ζωής, είναι ότι απουσιάζει ένα πραγματικό ισχυρό φιλελεύθερο κόμμα. Ολη η σύγχρονη αστική δημοκρατία στον κόσμο στηρίχθηκε πάνω στον πολιτικό φιλελευθερισμό. Η Ελλάδα διέθετε κατά το παρελθόν ισχυρές προσωπικότητες, με φιλελεύθερο προσανατολισμό, αλλά δεν αναδείχθηκε ποτέ τα τελευταία 50 χρόνια ποτέ ένα κόμμα ισχυρό που να εδράζεται η πολιτική του στον πολιτικό φιλελευθερισμό. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα, σε συνάρτηση με τα οξυμμένα προβλήματα. Αν οι πιο υγιείς δυνάμεις που έχουν σταθερό φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό ενώνονταν με αφορμή την κρίση, αλλά με αιτία την απουσία του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα, είναι το επιθυμητό, αλλά δεν νομίζω ότι είναι και το εφικτό», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς δε να σχολιάσει και την πολιτική επικαιρότητα στην πόλη, ανέφερε ότι τα «προβλήματα δημοκρατίας στο Βόλο μπορεί να έχουν οξυνθεί, αλλά δεν είναι ούτε μικρότερα, ούτε μεγαλύτερα απ’ ό,τι σε όλη την Ελλάδα».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου