ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητικές εκλογές: Έξι ψηφοδέλτια στη μάχη της κάλπης

φοιτητικές-εκλογές-έξι-ψηφοδέλτια-στ-522431

Αύριο στις 7 π.μ. ανοίγουν οι κάλπες – Πού κατεβαίνουν οι παρατάξεις

Εξι ψηφοδέλτια θα δώσουν τη μάχη των φοιτητικών εκλογών αύριο, Τετάρτη 13 Μαΐου για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων. Ο προεκλογικός… πυρετός δεν ανέβηκε… Μόλις δύο ημέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, άρχισε να υπάρχει κινητικότητα στα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων που δίνουν την προεκλογική μάχη στο Θόλο του κτιρίου Παπαστράτου. Τις προηγούμενες ημέρες το κλίμα ήταν υποτονικό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εως σήμερα το μεσημέρι παραδίδονται τα ψηφοδέλτια των φοιτητικών παρατάξεων που θα λάβουν μέρος στις εκλογές.

Πανσπουδαστική (ΠΚΣ), Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα (ΑΦΡ), ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ), Φοιτητική Συμμαχία και ΕΑΑΚ θα δώσουν τη μάχη της κάλπης, με πρώτο στοίχημα για το σύνολο της φοιτητικής οικογένειας να είναι η συμμετοχή των φοιτητών στις κάλπες.

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη στις 7 το πρωί για το σύνολο των τμημάτων, με εξαίρεση το ΙΑΚΑ για το οποίο οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής για το οποίο οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:30 το πρωί.

Οι εκλογές θα γίνουν στα κτίρια Παπαστράτου και στο Πεδίο του Αρεως. Στο κτίριο Παπατσράτου, ψηφίζουν όλα τα παιδαγωγικά, μαζί με τα Δίκτυα, το Οικονομικό και τα δύο τμήματα της Γεωπονίας. Στο Πεδίο του Αρεως θα ψηφίσουν οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής.

Πού κατεβαίνουν οι παρατάξεις

Η ΠΚΣ θα κατέβει στο σύνολο των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλου: Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΙΑΚΑ, Δίκτυα, Οικονομικό, Αρχιτεκτονική, Μηχανικών Χωροταξίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυτικής Παραγωγής, Ιχθυολογίας.

Το ΑΦΡ κατεβαίνει επίσης στο σύνολο των τμημάτων: Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΙΑΚΑ, Δίκτυα, Οικονομικό, Αρχιτεκτονική, Χωροταξίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυτικής Παραγωγής και Ιχθυολογίας.

Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ κατεβαίνει στα εξής τμήματα: Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΙΑΚΑ, Οικονομικό, Χωροταξίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυτικής και Ιχθυολογίας.

Η ΑΡΕΝ κατεβαίνει στα εξής τμήματα: Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δίκτυα, Αρχιτεκτονική, Χωροταξίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ιχθυολογίας.

Η Φοιτητική Συμμαχία κατεβαίνει στα εξής τμήματα: Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, Δίκτυα, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυτικής και Ιχθυολογίας.

Το ΕΑΑΚ κατεβαίνει στα εξής τμήματα: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΙΑΚΑ, Χωροταξίας, Πολιτικών Μηχανικών.

Τα περσινά αποτελέσματα

Πέρυσι, πρώτη δύναμη στο Π.Θ. αναδείχθηκε το ΑΦΡ με ποσοστό 30,1% (32,6% πέρυσι) και 727 ψηφοδέλτια. Στη δεύτερη θέση αναρριχήθηκε η Πανσπουδαστική, η μοναδική φοιτητική παράταξη που αύξησε την εκλογική της δύναμη κατά 87 ψηφοδέλτια και απέσπασε ποσοστό 21% έναντι 18% πέρυσι. Στην τρίτη θέση κατέταξε τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ το αποτέλεσμα της κάλπης. Η γαλάζια παράταξη, έχασε σημαντικό μέρος της δύναμής της (137 ψηφοδέλτια λιγότερα), αποσπώντας ποσοστό 17% έναντι 23,5% πέρυσι.

Απώλειες κατέγραψε και η Αριστερή ενότητα που απέσπασε 153 ψηφοδέλτια και τα ποσοστά της περιορίστηκαν στο 6,3% έναντι 7% πέρυσι, ενώ η ΕΑΑΚ συγκέντρωσε 153 ψηφοδέλτια και ποσοστό 6,3% (έναντι 7% πέρυσι).

Στο ντεμπούτο της η Φοιτητική Συμμαχία αν και κατέβηκε με ψηφοδέλτιο σε πέντε μόλις τμήματα κατάφερε να αποσπάσει 145 ψήφους και ποσοστό 5,7%.

Η φοιτητική συμμαχία

Με αφορμή τις εκλογές στο Π.Θ., η παράταξη Φοιτητική Συμμαχία κατεβαίνει με σύνθημα «Το Πανεπιστήμιο μακριά από τα κόμματα» και ζητούν ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό -δυτικού τύπου- ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, δεκτικό σε νέες μεθόδους διδασκαλίας και έρευνας προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες, επιδιώκουν ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, εξωστρεφές και με έμφαση στην πολύπλευρη αξιολόγηση και αναζητούν τη σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου