ΤΟΠΙΚΑ

Ούτε ευρώ δεν δίνει ο Δήμος Βόλου ~ Κατά πλειοψηφία ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου

ούτε-ευρώ-δεν-δίνει-ο-δήμος-βόλου-κατά-552961

Κλείνει συμβολικά σήμερα τις υπηρεσίες του από τις 12μ. έως τις 3μ.μ.

Σε συμβολικό κλείσιμο των υπηρεσιών του -με εξαίρεση τις κοινωνικές- προχωρά ο Δήμος Βόλου, σήμερα, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, καλώντας τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο. Θα είναι μία πρώτης μορφής αντίδραση του Δήμου Βόλου απέναντι στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της Κυβέρνησης για άμεση μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων και του Δήμου Βόλου στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εφόσον κριθεί αναγκαίο για έκδοση τίτλων βραχυπρόθεσμου δανεισμού του κράτους, έως 15 ημέρες. Χθες το δημοτικό συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μη βάλει ούτε ευρώ στον εθνικό «κουμπαρά», αν για το θέμα δεν γίνει ουσιαστικός διάλογος με την Κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης και «χρωματίστηκε» από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των παρατάξεων. Τα περισσότερα πυρά δέχθηκε η παράταξη των «Δρόμων Συνεργασίας», που παρείχε στήριξη στην Κυβέρνηση, θέτοντας το δίλημμα «ή μαζί θα περάσουμε απέναντι ή μαζί θα βουλιάξουμε».

Στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο και ότι είναι θετικός στην προοπτική να βάλουν οι Δήμοι πλάτη για το καλό της χώρας. «Εγώ προσωπικά μπορώ να διαθέσω ευχαρίστως ένα από τα δύο σπίτια που διαθέτω», είπε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι Δήμοι δεν έχουν λάβει πειστικές απαντήσεις κι ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η υφαρπαγή των χρημάτων από τα ταμεία συνιστά «πραξικόπημα». «Φοβάμαι ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία η κίνηση δείχνει πρόβλημα για την καταβολή των μισθών και συντάξεων. Δεν υπολογίζουν όμως τι γίνεται μετά», πρόσθεσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι η παράδοση των διαθέσιμων συνεπάγεται για το Βόλο στάση πληρωμών και καταστροφή. «Υπάρχουν 17 έργα σε εξέλιξη, υπηρεσίες που πρέπει να λειτουργήσουν», ανέφερε, εκτιμώντας ότι ο λόγος που επιχειρείται η παράδοση των ταμειακών διαθέσιμων είναι για να ασκείται έλεγχος στους ΟΤΑ. «Δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τις πρακτικές του βρώμικου ΠΑΣΟΚ», είπε, διαμηνύοντας πως «ό,τι υπάρχει στα ταμεία είναι για ανάγκες των υπηρεσιών και των δημοτών. Διαθέσιμα δεν υπάρχουν».

Στήριξη στην Κυβέρνηση παρείχε ο επικεφαλής της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας», Μαργαρίτης Πατσιαντάς. «Στόχος της Κυβέρνησης είναι να διευκολυνθεί βραχυπρόθεσμα η ταμειακή ρευστότητα. Δεν σημαίνει ότι κινδυνεύει η αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Διαφωνούμε μόνο ως προς την πρακτική και ότι δεν προηγήθηκε διάλογος. Και πάλι όμως δεν υπήρχε διάθεση αιφνιδιασμού. Εγινε υπό την πίεση του χρόνου», ανέφερε ο κ. Πατσιαντάς, υπογραμμίζοντας ότι είναι μία κίνηση για να μην υποχωρήσουμε στις πιέσεις των δανειστών.

Για πράξη αποκάλυπτα αντισυνταγματική μίλησε από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου. Αναγνώρισε την κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας, υποστήριξε όμως ότι οι Δήμοι θα πρέπει να δώσουν τα χρήματα υπό προϋποθέσεις. «Εχουμε συνείδηση ότι απαιτούνται εθνικές συναινέσεις. Πρέπει όμως να προσδιοριστούν ορισμένες παράμετροι πριν η Κυβέρνηση επιβάλλει στους ΟΤΑ τη συμβολή τους: για πόσο χρόνο θα δεσμευτούν τα χρήματα, ποια ποσά θεωρούνται ταμειακά διαθέσιμα, τι εγγυήσεις δίνονται για τη μισθοδοσία, τις υποχρεώσεις των δήμων αλλά και για την επιστροφή των χρημάτων», είπε μεταξύ άλλων προτρέποντας την Κυβέρνηση να ζητήσει εχέγγυα για την ασφαλή αξιοποίηση των αποθεματικών των ΟΤΑ.

Σκληρή επίθεση κατά των «Δρόμων Συνεργασίας» που υποστήριξαν την πράξη της Κυβέρνησης και ιδίως κατά του επικεφαλής του Μ. Πατσιαντά, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός, στηρίζοντας τη θέση του Δήμου να μη φύγει ούτε ευρώ από τα δημοτικά ταμεία. «Φανταστείτε να ήταν Δήμαρχος. Τα λεφτά θα είχαν φύγει και θα ψάχναμε να τα βρούμε». Ο ίδιος ανέφερε ότι τα χρήματα δεν αποτελούν κρατικούς πόρους αλλά χρήματα των Βολιωτών. «Στα λεφτά των Βολιωτών θέλει ο Τσίπρας και η παρέα του να βάλουν χέρι. Αυτά που κάνουν σήμερα, ως αντιπολίτευση τα κράζανε. Κάποτε ήταν στα κάγκελα. Ποιον κοροϊδεύετε; Το επόμενο βήμα θα είναι οι τραπεζικές καταθέσεις», είπε ο ίδιος πυροδοτώντας αντιδράσεις από τους συμβούλους των Δρόμων Συνεργασίας.

Διπλή επίθεση προς «Δρόμους Συνεργασίας» αλλά και προς τον κ. Μιτζικό ως υπηρέτη της παράταξης που αποτελούσε το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος. «Πρόκειται για φασιστική πράξη. Για την οποία δήθεν κόπτονται καταδικάζουν εκείνοι που έφαγαν τα λεφτά μας από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα κάποιοι άλλοι προσπαθούν να μας πείσουν να υπογράψουμε τη θανατική μας καταδίκη για τα επόμενα χρόνια μέσα από ένα τρίτο μνημόνιο που βρίσκεται προ των πυλών.. Ούτε ευρώ της πόλης δεν πρέπει να δοθεί. Αν έχετε την παλικαριά κάντε το πράξη», είπε ο ίδιος.

«Αν η Κυβέρνηση ρίξει το πλοίο σε ξέρα, θα βουλιάξουμε όλοι. Να ευχηθούμε ότι θα ανταπεξέλθει στις προσδοκίες μας», είπε κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Μπέος.

Το ψήφισμα – απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Στο ψήφισμα – απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, που εγκρίθηκε από το σύνολο των παρατάξεων, πλην της παράταξης των «Δρόμων Συνεργασίας», αναφέρονται τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015, μετά την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστική δήμευση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ, χωρίς να έχει προηγηθεί ένας στοιχειώδης έστω διάλογος, αλλά αντίθετα με τη διαδικασία της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία πλήττεται ευθέως η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της, δηλώνει:

  • Θεωρεί απαράδεκτη και καταδικάζει τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε και ζητεί πριν την λήψη της όποιας απόφασης να προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος, όπου η κυβέρνηση να αναλύσει επαρκώς τους λόγους που την οδηγούν σε αυτή την ενέργεια.
  • Τονίζει ότι είναι πάντα πρόθυμο και έτοιμο να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας από τη δεινή οικονομική κρίση, αρκεί να υπάρξουν πειστικές εξηγήσεις και σε καμία περίπτωση δε θα γίνουν αποδεκτοί αιφνιδιασμοί και αυταρχικές μέθοδοι, στα πλαίσια της τήρησης της νομιμότητας και του Συντάγματος.
  • Ζητεί την άμεση απόσυρση της ΠΝΠ και την έναρξη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς και την ΚΕΔΕ και δηλώνει αποφασισμένο να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρωθεί το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
  • Δεσμεύει, μέχρι τότε, το Δήμαρχο και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου να μην προβούν σε οποιαδήποτε μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Αποφασίζει τη συμμετοχή σε όποια μορφή μαζικών κινητοποιήσεων αποφασιστεί από την ΚΕΔΕ, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, 24 Απριλίου, οπότε οι υπηρεσίες του Δήμου , με εξαίρεση τις κοινωνικές, θα παραμείνουν κλειστές συμβολικά από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν έξω από το δημαρχείο σε ένδειξη συμπαράστασης».

«Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των Δήμων» ~ Αντιδράσεις εργαζομένων του Δήμου Βόλου για την «υφαρπαγή των ταμειακών αποθεμάτων»

«Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των Δήμων», διαμηνύουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Βόλου στην Κυβέρνηση, που με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου ζητά να κατατεθούν σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας τα ταμειακά αποθέματα.

Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή ροή της μισθοδοσίας τους και βρίσκονται με τις «κεραίες τεντωμένες», χωρίς να λείπουν μεταξύ τους αλληλοκατηγορίες.

Συγκεκριμένα, ολομέτωπη επίθεση στις παρατάξεις του νέου προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, εξαπέλυσε η ΔΑΣ με αφορμή την «ηχηρή σιωπή» τους απέναντι στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της Κυβέρνησης που υποχρεώνει μεταξύ άλλων και το Δήμο Βόλου να καταθέσει τα ταμειακά του αποθέματα σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Η σιωπή από τις παρατάξεις του προεδρείου δείχνει ανοχή στη λογική της στήριξης της Κυβέρνησης», κατήγγειλε η εκπρόσωπος της ΔΑΣ – ΟΤΑ, Εύη Καρυδάκη, με αφορμή το γεγονός ότι καμία από τις παρατάξεις που απαρτίζουν το νέο προεδρείο του Συλλόγου, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για την πραγματοποίηση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να προκηρυχθεί τρίωρη στάση εργασίας για χθες και παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου.

Η ΔΑΣ ήδη από προχθές είχε καλέσει τις παρατάξεις του Προεδρείου του Συλλόγου, σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αντιδράσουν μαζικά στην «υφαρπαγή των χρημάτων από τους Δήμους», που σύμφωνα με την παράταξη θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού των ΟΤΑ.

«Εμείς θεωρήσαμε καθήκον μας να καλέσουμε τις παρατάξεις. Ομως από τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Είναι αυτό που λέμε εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός», σημείωσε η κ. Καρυδάκη.

«Επρεπε να είμαστε σύσσωμοι παρόντες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η σιωπή από τις παρατάξεις δείχνει ανοχή, ενώ παίρνουν τα χρήματα των εργαζομένων. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ένα: κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων», πρόσθεσε η ίδια.

Το ενιαίο ψηφοδέλτιο

Πάντως τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παρακολούθησαν εργαζόμενοι της Ενιαίας Παράταξης των δημοτικών υπαλλήλων «Απόστολος Πλαγεράς». Διένειμαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «καταγγέλλουν με κατηγορηματικό τρόπο τον αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χωρίς καμία ειδοποίηση, καμία ενημέρωση, καμία διαβούλευση, με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταργεί και αυτή το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ οδηγώντας την τοπική αυτοδιοίκηση σε οικονομική και λειτουργική κατάρρευση. «Είναι περισσότερο από εμφανής ο κίνδυνος αδυναμίας καταβολής ακόμη και της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Ολοι οι εργαζόμενοι οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση», αναφέρεται.

Το Συνδικάτο

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας. «Οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Μαγνησίας με μια φωνή απαιτούμε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Πάρτε πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν δεχόμαστε να προχωράτε σε στάση πληρωμών, να αφήσετε απλήρωτους εργαζόμενους, να «κλείσετε» παιδικούς σταθμούς και υπηρεσίες, να τσακίζετε λαϊκά δικαιώματα, για να δώσετε ζεστό χρήμα στους «δανειστές», την ίδια ώρα μάλιστα, που με άλλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χαρίζετε πρόστιμα σε επιχειρηματικούς ομίλους και προχωράτε σε συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων 500 και πλέον εκατομμύριων δολαρίων. Τα ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν είναι δικά μας, είναι χρήματα που βγήκαν από τον ιδρώτα του λαού και σε αυτόν πρέπει να γυρίσουν, ενισχύοντας κοινωνικές δομές και λαϊκές ανάγκες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνδικάτου.

Γενική συνέλευση εργαζομένων συγκαλεί η ΔΑΣ – ΟΤΑ

Κάλεσμα για γενική συνέλευση των εργαζομένων, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Βόλου, απευθύνει η ΔΑΣ – ΟΤΑ

«Κανένας εργαζόμενος δεν θα γίνει ουρά της Δημοτικής Αρχής Μπέου, όπως και κάθε Δημοτικής Αρχής των Δήμων της Μαγνησίας… Κομμένα τα κουβαρνταλίκια με τα χρήματα των εργαζομένων», αναφέρει μεταξύ άλλων η παράταξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου