ΤΟΠΙΚΑ

Βραβεύεται το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής στο πλαίσιο του Freemobility

βραβεύεται-το-τεε-ειδικής-αγωγής-στο-π-557170

Η τελετή απονομής των βραβείων για το Ecomobility 2014 – 2015, θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο

Το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Ν. Ιωνίας θα είναι ένα από τα σχολεία Ειδικής Αγωγής από 26 πόλεις της Ελλάδας που θα βραβευτεί για τη συμμετοχή του στην παράλληλη εκστρατεία του Ecomobility, Freemobility.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η τελετή απονομής των βραβείων για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση Ecomobility 2014 – 2015, θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 25 Απριλίου, στις 11 το πρωί, στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου ΔΑΪΣ στο Μαρούσι.

Μαθητές από 40 πόλεις θα γιορτάσουν την κορύφωση της εκστρατείας. Μεταξύ αυτών και οι μαθητές του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Ν. Ιωνίας, που δημιούργησαν τη δική τους «Βίβλο» για τις μετακινήσεις στο κέντρο του Βόλου και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στη διάρκεια της τελετής απονομής των Βραβείων, θα τιμηθούν όλα τα Επιστημονικά Ιδρύματα και οι Οργανισμοί που συστρατεύθηκαν στη φετινή εκστρατεία, οι χορηγοί και υποστηρικτές, καθώς και ο Δήμος που είχε την καλύτερη διοργάνωση και την πιο ποιοτική και αποδοτική συνεργασία στο Πρόγραμμα.

Αμέσως μετά θα απονεμηθούν τα Βραβεία σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής, από 26 πόλεις, που έλαβαν μέρος στην παράλληλη εκστρατεία Freemobility.

Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των βραβείων Δημιουργικότητας, που θα απονεμηθούν σε ομάδες μαθητών που παρουσίασαν τις καλύτερες δημιουργίες σε Δραματοποίηση, Τραγούδι, Ηλεκτρονική Έκφραση και Εικαστική Έκφραση.

Η Τελετή θα κορυφωθεί με την ανακοίνωση των δέκα καλύτερων εργασιών με προτάσεις Οικολογικής Μετακίνησης, που έγιναν για αντίστοιχες πόλεις και θα ανοιχτεί ο φάκελος που θα παραδώσει η Επιτροπή Αξιολόγησης με την ομάδα του Γυμνασίου που θα είναι νικήτρια στη 12η χρονιά του Ecomobility.

Οι μαθητές του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Ν. Ιωνίας, κατέγραψαν στο πλαίσιο της εκστρατείας την απάνθρωπη καθημερινότητα που βιώνουν οι ίδιοι αποκλεισμένοι ουσιαστικά από την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες ακόμη και από μια βόλτα στην παραλία του Βόλου. Αποτύπωσαν σε φωτογραφίες αλλά και σε μία αναλυτική έκθεση, τον ουσιαστικό κοινωνικό αποκλεισμό τους.

Την εργασία στο πλαίσιο της εκστρατείας Ecomobility, ανέλαβαν επτά μαθητές του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Ν. Ιωνίας, οι Παναγιώτα Βλάχου, Μαρία Καζάκου, Ευθύμιος Κλειτσογιάννης, Γεράσιμος Κούπας, Αρης Κουτσμάνης, Γιώργος Παπαδούλης, Δημήτρης Πάσχος, Ανδρέας Χαρχαρής υπό την εποπτεία και βοήθεια των εκπαιδευτικών Παρ. Ζέρβα, Ανδρ. Κασαβέτη, Θ. – Μ. Μυσούρα, Ερ. Ράλλη και της διευθύντριας Ελευθερίας Παππά – Κριστιάνι.

Δύο από τους επτά μαθητές του ΤΕΕ, είναι οι ίδιοι άτομα με κινητικά προβλήματα.

Από τους μαθητές το κέντρο χαρακτηρίζεται απροσπέλαστο, η δε αυτόνομη μετακίνηση ανθρώπων σε αναπηρικά καροτσάκια αδύνατη, ενώ «άβατο» θεωρείται και η παραλία. Οι μαθητές κατέγραψαν ότι κανείς από τους δρόμους που είναι κάθετοι και οδηγούν στην παραλία της πόλης δεν διαθέτει ράμπα!

Μετ’ εμποδίων και η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ για να πάρουν το λεωφορείο θα πρέπει νωρίτερα να έρθουν σε συνεννόηση με τα γραφεία του ΚΤΕΛ.

Ακόμη και σε ορισμένα σχολεία οι μαθητές κατέγραψαν αδυναμία πρόσβασης.

Η πρόταση των μαθητών του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, προκειμένου να καταστεί η πόλη φιλική για όλους συνίσταται σε τρεις λέξεις: παιδεία, ευαισθητοποίηση και έργα.

Αποκλεισμός κτιρίου

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας ομάδα πολιτών και του Βόλου, πρόκειται να επιλέξει και να αποκλείσει συμβολικά για δέκα λεπτά το μεσημέρι της Κυριακής 26 Απριλίου, ένα κτίριο στο οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση για ΑμΕΑ. Θα σταθούν σιωπηροί μπροστά στο κτίριο διαμαρτυρόμενοι για την καταπάτηση των δικαιωμάτων συνανθρώπων μας στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετακίνηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου