ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το πολυνομοσχέδιο

προβληματισμός-στο-πανεπιστήμιο-θεσ-558824

Τις απόψεις των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας έχει ζητήσει ο Πρύτανης, Γ. Πετράκος, ενόψει της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων

Περίοδος… μελέτης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η παρουσίαση του Πολυνομοσχεδίου από το Υπουργείο Παιδείας, βρίσκει την τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα να μελετά μία προς μία τις αλλαγές που γίνονται στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενόψει της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το πλήρες πολυνομοσχέδιο, η Πρυτανεία του Π.Θ. παρέλαβε το Σάββατο το μεσημέρι. «Εχω αποστείλει το σχέδιο στο σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, προκειμένου να κάνουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους και αυτά να τα μεταφέρω στη Σύνοδο των Πρυτάνεων», ανέφερε χθες ο Πρύτανης του Θεσσαλικού ΑΕΙ, Γιώργος Πετράκος.

Ο κ. Πετράκος πάντως εμφανίστηκε προβληματισμένος για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαβούλευσης μεταξύ ΑΕΙ και Υπουργείου Παιδείας. «Αυτό είναι στα μείον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τις μεγαλύτερες πάντως αλλαγές που προωθούνται είναι η κατάργηση του Συμβουλίου του Ιδρύματος, ενός νεοσύστατου θεσμού. «Στο Πανεπιστήμιο υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς την κατάργηση του Συμβουλίου. Αλλοι είναι υπέρ και άλλοι κατά. Το ζητούμενο είναι για τις αλλαγές να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις διότι σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να σημειωθούν προβλήματα λειτουργίας στα πανεπιστήμια», εξήγησε ο κ. Πετράκος.

Οπως είναι γνωστό, το Πολυνομοσχέδιο επηρεάζει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε έξι σημεία:

  • Καταργείται το Συμβούλιο Ιδρύματος στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι αρμοδιότητές του ασκούνται από τη Σύγκλητο, το Πρυτανικό Συμβούλιο, τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις.
  • Η λειτουργία των συλλογικών οργάνων (Σύγκλητος, Κοσμητεία, Γενική Συνέλευση Τμήματος, Γενική Συνέλευση Τομέα) πραγματοποιείται με τη συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ενίσχυση της συμμετοχής όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στη λήψη αποφάσεων.
  • Εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων (Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, Πρόεδροι, Διευθυντές Τομέων) από το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δηλαδή, τα μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές και όλες τις κατηγορίες του ειδικού εκπαιδευτικού τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.
  • Εκλεκτορικά Σώματα για την εκλογή, εξέλιξη ή μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ. Τα 7μελή εκλεκτορικά σώματα των νόμων 4009/2011 και 4076/2012 διευρύνονται στη σύνθεσή τους σε 11μελή ή 15μελή ανάλογα με το μέγεθος του Τμήματος και συγκροτούνται στη βάση της συγγένειας του γνωστικού αντικειμένου των υπό κρίση μελών ΔΕΠ με εκλέκτορες από Τμήματα της ημεδαπής ή ομοταγή της αλλοδαπής
  • Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.
  • Για την προστασία των πλέον αδύναμων μελών εντός του φοιτητικού σώματος, των εργαζόμενων φοιτητών, η φοιτητική ιδιότητα αποκτάται με την εγγραφή τους στο Τμήμα και διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών. Απαγορεύεται ρητά η μη αμειβόμενη εργασία προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων. Η Σύγκλητος είναι το αποφασιστικό όργανο για τη συγκρότηση και λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας, των Εταιρειών Διαχείρισης Περιουσίας και κάθε άλλης δραστηριότητας που αναπτύσσεται από τα Τμήματα των ΑΕΙ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου