ΤΟΠΙΚΑ

Σκληρό «πόκερ» στη ΔΕΥΑΜΒ από τους εργαζόμενους

σκληρό-πόκερ-στη-δευαμβ-από-τους-εργ-559732

Επιδόθηκε το απόγραφο στη διοίκηση – Σε τρεις ημέρες έχουν δικαίωμα κατασχέσεων για τα 3 εκ. ευρώ που τους οφείλονται

Σκληρό… πόκερ από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ. Ξεκίνησε η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης της απόφασης του Ειρηνοδικείου Βόλου, βάσει της οποίας πρέπει να τους αποδοθεί ποσό ύψους 3 εκ. ευρώ περίπου για τις παράνομες περικοπές ύψους 10% που έγιναν στους μισθούς τους την περίοδο 2010 – 2012.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, στη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ επιδόθηκε αντίγραφο από το πρώτο εκτελεστό απόγραφο. Βάσει αυτού, εντός τριών ημερών από σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατασχέσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας της ΔΕΥΑΜΒ, ακόμη και σε κατασχέσεις των τραπεζικών της λογαριασμών προκειμένου να εισπράξουν τα 3 εκ. ευρώ που τους οφείλονται σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Βόλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ, είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ τον Απρίλιο του 2014, διεκδικώντας ποσό περίπου 3 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τις περικοπές ύψους 10% που έκανε στους μισθούς τους η διοίκηση την περίοδο 2010 – 2012 και το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων, καθώς πρόκειται για εργαζόμενους νομικού προσώπου ιδιωτικού και όχι δημοσίου δικαίου.

Την αγωγή είχαν καταθέσει 142 άτομα διεκδικώντας ποσά από 10.000 έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Σήμερα κάποιοι από αυτούς είναι συνταξιούχοι.

Η παραλαβή του απογράφου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ. «Ενώ έχουμε σε εκκρεμότητα την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να δώσουν τη χαριστική βολή στην εταιρεία. Ποιος οδηγεί την εταιρεία σε επικίνδυνα μονοπάτια ας μας το πουν οι εργαζόμενοι», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου.

Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση της διοίκησης είναι άμεση. Ο κ. Παπαευσταθίου έδωσε εντολή στο νομικό σύμβουλο της ΔΕΥΑΜΒ, να προχωρήσει άμεσα σε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης στο Ειρηνοδικείο Βόλου. Ηδη η ΔΕΥΑΜΒ είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Βόλου και θα επιχειρήσει να πατήσει «φρένο» στην εκτέλεση της απόφασης μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που έχει οριστεί για το Μάιο του 2016.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το χάσμα στις σχέσεις διοίκησης – εργαζομένων, δείχνει να μεγαλώνει. Από τη μία οι αξιώσεις των εργαζομένων, από την άλλη η εφαρμογή της νομιμότητας από τη διοίκηση όσον αφορά τα ανθυγιεινά, τις υπερωρίες και τις επιφυλακές, έχουν οδηγήσει στη δημιουργία δύο αντίπαλων στρατοπέδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου