ΤΟΠΙΚΑ

300 θέσεις για ποδήλατα και 80 για μηχανάκια

300-θέσεις-για-ποδήλατα-και-80-για-μηχανάκι-559886

Χωροθετούνται στο κέντρο του Βόλου, ενώ υπάρχουν συζητήσεις για δύο χώρους πάρκινγκ

Συνολικά 300 θέσεις για ποδήλατα και 80 για μηχανάκια θα δημιουργηθούν στο κέντρο του Βόλου. Στόχος είναι η εξυπηρέτηση ποδηλατών και δικυκλιστών που μέχρι σήμερα σταθμεύουν σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους. Το μέτρο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Θανάση Σταυρίδη θα είναι πιλοτικό και από την αποδοχή του θα εξαρτηθεί η επέκτασή του στο σύνολο της πόλης μέχρι τη Ν. Ιωνία.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα -μετά την πλήρη απαγόρευση της στάθμευσης σε Ιάσονος και Δημητριάδος- ενθάρρυνσης των πολιτών να αφήσουν το αυτοκίνητο και να κινηθούν στο κέντρο της πόλης με πιο φιλικούς για το περιβάλλον τρόπους.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και σχολιάστηκε θετικά από το σύνολο των παρατάξεων. Επισημάνθηκε ωστόσο ότι ο σχεδιασμός δεν είναι ολοκληρωμένος.

«Είναι μια εξαιρετικά θετική κίνηση και μια καλή αρχή, όμως θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη διασπορά των θέσεων για ποδήλατα, σε όλους τους δρόμους, ανά δύο ή τρία οικοδομικά τετράγωνα», επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Κώστας Γαργάλας.

«Το μέτρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση είναι όμως λειψό», επεσήμανε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Επιλογής Ευθύνης, Νίκος Στόικος. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη χωροθέτηση θέσεων για μοτοποδήλατα εκφράζοντας τις ενστάσεις του για τα σημεία της Γκλαβάνη και της Ερμού, που είναι κατοικημένες περιοχές και ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα ηχορύπανσης.

«Το μέτρο προς το παρόν εφαρμόζεται πιλοτικά», εξήγησε ο κ. Σταυρίδης.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο Δήμος Βόλου βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιοκτήτες δύο κεντρικών οικοπέδων στην πόλη, προκειμένου να παραχωρηθούν και να δημιουργηθούν δωρεάν θέσεις στάθμευσης. «Είμαστε υπό διαπραγμάτευση», είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι αν τελικώς παραχωρηθούν θα λειτουργήσουν ως μικτά πάρκινγκ τόσο για μοτοποδήλατα όσο και για αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι 300 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων θα χωροθετηθούν στα εξής σημεία:

  • Γκλαβάνη (μεταξύ Ερμού και Κονταράτου)
  • Αγ. Νικολάου με Ερμού
  • Κονταράτου με Ογλ
  • Γκλαβάνη και Αγ. Νικολάου (έναντι Τραπέζης Ελλάδος)
  • Τ. Οικονομάκη με Κουμουνδούρου.

Για μηχανάκια οι 80 νέες θέσεις στάθμευσης θα δημιουργηθούν στις οδούς:

  • Γκλαβάνη (από 28ης Οκτωβρίου έως Τ. Οικονομάκη)
  • Ερμού (από Μηλίνης έως Ογλ)
  • Κουμουνδούρου (από Τ. Οικονομάκη έως Γαλλίας)
  • Ογλ (Ιάσονος – Δημητριάδος, πλην θέσεων ΑΜΕΑ)
  • Μαυροκορδάτου (Ιάσονος – Δημητριάδος, πλην θέσεων ΑΜΕΑ).

Η επιτροπή έλαβε ομόφωνη απόφαση για το κλείσιμο του πεζοδρόμου Αγίου Νικολάου με μπάρα πάνω από το ύψος του πάρκινγκ των ΕΛ.ΤΑ. προκειμένου να εμποδίζεται η κίνηση οχημάτων στον πεζόδρομο.

Δεν συζητήθηκε το θέμα της τροποποίησης των διαδρομών των λεωφορείων στις γραμμές 3 και 15, στο τμήμα του δρομολογίου που αφορά την περιοχή του Αναύρου. Από την επιτροπή ζητήθηκαν έγγραφο από το Νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ αλλά και από το τοπικό συμβούλιο, δεδομένων των αντιδράσεων κατοίκων της οδού Αθανασάκη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου