ΤΟΠΙΚΑ

«Συναγερμός» για το πηγαίο νερό από τις υγειονομικές αρχές και τη ΔΕΥΑΜΒ

συναγερμός-για-το-πηγαίο-νερό-από-τι-563550

Αναλύσεις στο νερό Πορταριάς και Μακρινίτσας έδειξαν σημαντικό μικροβιακό φορτίο

Μικροβιακό φορτίο που ανιχνεύτηκε στο πόσιμο νερό στο δίκτυο ύδρευσης στην Πορταριά και Μακρινίτσα, σήμανε… συναγερμό. Με έγγραφό της η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, κάλεσε τη ΔΕΥΑΜΒ να λάβει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αμεση ήταν η αντίδραση της ΔΕΥΑΜΒ που εγκατέστησε νέο χλωριωτή –ο προηγούμενος είχε καταστραφεί και αποξηλωθεί- σε πηγή της Μακρινίτσας, έστω κι αν συνάντησε αντιδράσεις από ομάδα κατοίκων. Δήλωσε μάλιστα την εγκατάσταση του χλωριωτή στην Αστυνομία για να προλάβει τυχόν νέες δολιοφθορές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων προγραμματισμένων δειγματοληψιών νερού που έγιναν στις 30 Μαρτίου στα υδρευτικά δίκτυα της Μακρινίτσας και της Πορταριάς, έδειξαν ότι το πηγαίο νερό είναι επιβαρυμένο με μικροβιακό φορτίο.

Οι τιμές σε ολικά κολοβακτηροειδή, εντερόκοκκους, e-coli και βακτήρια έπρεπε να είναι μηδενικές. Αντ’ αυτού, οι αναλύσεις έδειξαν συγκεντρώσεις σε ολικά κολοβακτηροειδή στη Μακρινίτσα από 1 έως 2 (ανάλογα με το σημείο υδροληψίας), στην Πορταριά από 2 έως 5, στο Κατηχώρι από 2 και στην Άλλη Μεριά 4 ανά 100 ml.

Στο νερό εντοπίστηκαν και εντερόκοκκοι έως 6 μονάδες ανά 100 ml και έως 173 βακτήρια 22ο και 37ο C ανά ml.

Παρέμβαση από Δ. Υγείας

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων στο πόσιμο νερό, προκάλεσαν την παρέμβαση της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Εστειλε έγγραφο προς τη ΔΕΥΑΜΒ, ζητώντας να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες από το νόμο ενέργειες για να διασφαλίσει την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση νερού επιβαρυμένου από μικροβιακό φορτίο.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιο Παπαευσταθίου, η κατανάλωση νερού με μικροβιακό φορτίο μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδες και απαιτείται χλωρίωση για την καταπολέμηση των μικροβίων που αναπτύσσονται σε δεξαμενές και δίκτυο.

Εγκατάσταση νέου χλωριωτή

Τόσο στην Πορταριά όσο και στη Μακρινίτσα, η ΔΕΥΑΜΒ είχε εγκαταστήσει χλωριωτές. Τα συστήματα όμως υπέστησαν δολιοφθορές πριν από δύο περίπου χρόνια, με αποτέλεσμα να σταματήσει η χλωρίωση.

Χθες, συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ, μετέβη στη Μακρινίτσα για να εγκαταστήσει χλωριωτή. Αυτό το πληροφορήθηκαν άμεσα κάτοικοι. Περίπου 5 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πηγή και αντέδρασαν στη χλωρίωση του νερού. Επικράτησε ένταση, ο χλωριωτής όμως εγκαταστάθηκε.

Η ΔΕΥΑΜΒ για να διασφαλιστεί δήλωσε εγγράφως στην Αστυνομία ότι προέβη στην εγκατάσταση χλωριωτή. Η δήλωση έγινε και για να διασφαλιστεί νομικά και για να αποτρέψει τυχόν νέες δολιοφθορές.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, χλωριωτής θα τοποθετηθεί από Δευτέρα και στην Πορταριά, ενώ για τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών έχουν ενημερωθεί τα τοπικά συμβούλια, προκειμένου με τη σειρά τους να ενημερώσουν τον πληθυσμό.

Ακαθάριστες οι δεξαμενές

Την ίδια ώρα που η ποιότητα του πόσιμου νερού υποβαθμίζεται από το μικροβιακό φορτίο που εντοπίστηκε κάτοικοι στη Μακρινίτσα διαμαρτύρονται ότι οι δεξαμενές δεν έχουν καθαριστεί. «Το πηγαίο νερό, δεν χρειάζεται χλώριο, αν οι δεξαμενές καθαρίζονται», ανέφεραν.

Από την πλευρά του όμως ο κ. Παπαευσταθίου αναφέρει ότι οι δεξαμενές και να καθαριστούν δεν διασφαλίζουν την ποιότητα του νερού. «Το δίκτυο ύδρευσης είναι παλιό, μπορεί να έχει φθορές και να δημιουργούνται προβλήματα στην ποιότητα του νερού κατά τη διαδρομή από τη δεξαμενή μέχρι τις βρύσες. Μόνη αποδεκτή επιστημονικά λύση είναι η χλωρίωση», σημειώνει ο ίδιος.

Μετά από αναλύσεις σε πρόσφατες προγραμματισμένες (30.03.2015) δειγματοληψίες νερού ύδρευσης σε δίκτυα της Τοπικής Κοινότητας Μακρινίτσας και της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς ανιχνεύθηκε μικροβιακό φορτίο εκτός προδιαγραφών που ορίζει η ΚΥΑ Υ2/2600/2001 με τις τροποποιήσεις της, για «νερό ανθρώπινης κατανάλωσης».

Η ΔΕΥΑΜΒ παρά τις αντιδράσεις και επανειλημμένες καταστροφές – δολιοφθορές στα συστήματα χλωρίωσης του πόσιμου νερού ( για τις οποίες πράξεις έχουν υποβληθεί μηνύσεις) με γνώμονα την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας προχωρεί άμεσα ( για άλλη μια φορά) σε όλες τις εκ του Νόμου ενδεικνυόμενες και απαιτούμενες ενέργειες.

Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν τόσο στη Δ/νση Υγείας όσο και στον Αντιδήμαρχο Δημοτικών Ενοτήτων, προκειμένου με τη σειρά του να ενημερώσει τους κατοίκους των περιοχών.

Η ΔΕΥΑΜΒ μετά τις απαραίτητες ενέργειες θα προβεί σε επαναλαμβανόμενες δειγματοληψίες και αναλύσεις του πόσιμου νερό για τα αποτελέσματα των οποίων θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου