ΤΟΠΙΚΑ

Στάση αναμονής για την άρδευση από τα τοπικά συμβούλια

στάση-αναμονής-για-την-άρδευση-από-τα-τ-563682

Δεν διαθέτουν τα στοιχεία που ζητά η ΔΕΥΑΜΒ για τους δικαιούχους και τα στρέμματα που αρδεύονται σε κάθε περιοχή

Σηκώνουν το… γάντι τα τοπικά συμβούλια και στην πρόσκληση – τελεσίγραφο της ΔΕΥΑΜΒ να δηλώσουν τους δικαιούχους και τα στρέμματα που αρδεύονται στα διοικητικά τους όρια, προκειμένου να δημιουργηθεί το μητρώο και βάσει αυτού, η επιχείρηση να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις υδρονομέων και καθαριστών υδραυλάκων, απαντούν με το ίδιο το όπλο της επιχείρησης: τον Κανονισμό Αρδευσης, που προβλέπει την κατάθεση αιτήσεων και τη σύναψη συμβολαίων υδροληψίας με τους ίδιους τους καλλιεργητές κι όχι με τα τοπικά συμβούλια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα τοπικά συμβούλια δεν πρόκειται να παραδώσουν πίνακες που ζητά η ΔΕΥΑΜΒ με τις αρδευόμενες εκτάσεις και το είδος των καλλιεργειών, γιατί απλώς δεν διαθέτουν τέτοια στοιχεία. «Αφενός δεν έχουμε τους πίνακες που ζητά η ΔΕΥΑΜΒ, αφετέρου δεν νομιμοποιούμαστε ως τοπικές κοινότητες να συγκεντρώσουμε τέτοια στοιχεία. Δεν υπάρχει καν η υποδομή για να κάνουμε κάτι τέτοιο ακόμη κι αν μας εξουσιοδοτήσουν», υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Ανω Λεχωνίων, Νίκος Νομικός.

Ο ίδιος δε, αντιπαραβάλλει τον ίδιο τον Κανονισμό Αρδευσης. «Πάνε να εφαρμόσουν έναν Κανονισμό χωρίς οι ίδιοι να τον τηρούν. Σύμφωνα λοιπόν με τον Κανονισμό που ψηφίστηκε, οι ίδιοι οι καλλιεργητές θα πρέπει να δηλώσουν το είδος και την έκταση των καλλιεργειών τους στη ΔΕΥΑΜΒ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουν αιτήσεις προς τους αγρότες για να κάνουν τις δηλώσεις και στη συνέχεια οι καλλιεργητές να προσκομίσουν και τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά. Αλλωστε είναι οι ίδιοι οι καλλιεργητές που καλούνται να συνάψουν με τη ΔΕΥΑΜΒ συμβόλαια υδροληψίας», εξηγεί ο κ. Νομικός.

Προς το παρόν τα τοπικά συμβούλια κρατούν στάση αναμονής. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο τελεσίγραφο της επιχείρησης να δηλώσουν τα κτήματά τους προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την άρδευση.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του εγγράφου που στάλθηκε στις τοπικές κοινότητες, καλούνται έως τις 24 Απριλίου να παραδώσουν στη ΔΕΥΑΜΒ πίνακες με τους δικαιούχους, την έκταση των στρεμμάτων και το είδος των καλλιεργειών προκειμένου να δημιουργηθεί το μητρώο και βάσει αυτού, η επιχείρηση να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις υδρονομέων και καθαριστών υδραυλάκων και παράλληλα να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες στα δίκτυα άρδευσης.

Ηδη η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Εντός των επόμενων ημερών το δίκτυο άρδευσης θα πρέπει να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και να αρχίσουν τα ποτίσματα, σε διαφορετική περίπτωση καλλιέργειες και παραγωγές ολόκληρες κινδυνεύουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου