ΤΟΠΙΚΑ

«Ανάσταση» για τα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας

ανάσταση-για-τα-επαλ-της-μαγνησίας-565871

Επαναλειτουργούν οι τομείς που καταργήθηκαν από το νέο σχολικό έτος και οι καθηγητές επιστρέφουν στις θέσεις τους

Στο τέλος του δικού τους διετούς «Γολγοθά» βρίσκονται οι καθηγητές της Μαγνησίας που βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη έξω από τις σχολικές αίθουσες όταν καταργήθηκαν 46 ειδικότητες και τομείς στα Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές. Χθες, σε συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, παρουσιάστηκε το πολυνομοσχέδιο για την Εκπαίδευση, το οποίο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την λειτουργία των τομέων και ειδικοτήτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης που καταργήθηκαν και την επιστροφή του εκπαιδευτικού προσωπικού στις θέσεις του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από το νέο σχολικό έτος, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας οι ειδικότητες που είχαν καταργηθεί το καλοκαίρι του 2013. Από τον τοπικό σχολικό χάρτη «έσβησαν» τρεις τομείς, οι οποίοι μάλιστα προσέλκυαν πλήθος μαθητών. Πρόκειται για τον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας με άμεσα θιγόμενες σχολικές μονάδες το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και το ΕΠΑΛ Αλμυρού. Μάλιστα το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου ουσιαστικά αποδεκατίστηκε από μαθητικό πληθυσμό, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τομέας ήταν ο πιο δυναμικός του σχολείου. Επίσης καταργήθηκε ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών που λειτουργούσε στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και στο 2ο (Εσπερινό) ΕΠΑΛ Βόλου, με επίσης σημαντικό αριθμό μαθητών. Κενό προέκυψε τα δύο τελευταία χρόνια και στην ειδικότητα της αισθητικής – κομμωτικής στην ΕΠΑΣ, που βρέθηκε επίσης στη λίστα των 46 καταργημένων τομέων και ειδικοτήτων.

Συνολικά 48 καθηγητές της Μαγνησίας που δίδασκαν στις συγκεκριμένες ειδικότητες, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2012- 2013, δεν επέστρεψαν ποτέ στις έδρες διδασκαλίας. Το Σεπτέμβριο του 2013 τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Κάποιοι από αυτούς εντάχθηκαν σε εξαιρέσεις και κάποιοι μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις του δημοσίου για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η πλειονότητα όμως βρέθηκε σε καθεστώς επαγγελματικής ομηρίας.

Ο «Γολγοθάς» τους δείχνει να τελειώνει. Σύμφωνα με την τροπολογία που πέρασε το Υπουργείο Παιδείας στο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση, οι τομείς και ειδικότητες θα ανασυσταθούν και μάλιστα από το νέο σχολικό έτος 2015 – 2016.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό που βρισκόταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας -απόλυσης επιστρέφει στις θέσεις πουκατείχε στα σχολεία, ενώ μετά την επανασύσταση των οργανικών θέσεων από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ρυθμίζονται θέματα των εκπαιδευτικών που επιστρέφουν στα ΕΠΑΛ σε οργανικές θέσεις εξασφαλίζοντας και όλα τα δικαιώματα που είχαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ τα ίδια δικαιώματα εξασφαλίζονται σε εκπαιδευτικούς από ΕΠΑΛ που καταργήθηκαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου