ΤΟΠΙΚΑ

Εν μέσω αντιδράσεων το παζάρι

εν-μέσω-αντιδράσεων-το-παζάρι-568253

Ψηφίστηκε χθες η Κανονιστική και τα τέλη – Θα γίνει από 3 έως 7 Ιουλίου σε έκταση δίπλα από το Πανθεσσαλικό

«Σεβαστείτε την εμπορική αγορά. Μην αφήσετε τα χρήματα να φύγουν εκτός πόλης σε ανθρώπους του παρεμπορίου», η κραυγή αγωνίας του εμπορικού κόσμου του Βόλου, που αντιδρά έντονα στην αναβίωση της παραδοσιακής εμποροπανήγυρης, που μάλιστα φέτος έρχεται πιο… κοντά στην αγορά, σε χώρο στην περιοχή του Πανθεσσαλικού Σταδίου στη Ν. Ιωνία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ψήφιση της Κανονιστικής για την εμποροπανήγυρη που θα αναβιώσει ο Δήμος Βόλου, από 3 έως 7 Ιουλίου, συνάντησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τις έντονες αντιδράσεις τόσο του εμπορικού συλλόγου της πόλης, όσο και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του Ε.Σ.Β., Κώστας Τσέλιος, αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνά η εμπορική αγορά με την έλλειψη ρευστότητας και ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να μην βάλουν… «ταφόπλακα» στο εμπόριο. «Θέλετε ένα παζάρι για μία εβδομάδα ή μια εμπορική αγορά για πάντα;», το δίλημμα που έθεσε στην επιτροπή υποστηρίζοντας ότι το παζάρι μπορεί να αναβιώσει με καθαρά παραδοσιακό χαρακτήρα, χωρίς το εμπορικό σκέλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον αγώνα του εμπορικού κόσμου για να σταματήσει το παζάρι, υποστηρίζοντας ότι οι συμμετέχοντες δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα παραστατικά και ότι χρήματα της πόλης διαφεύγουν εκτός Βόλου και μάλιστα χαρίζονται στο παρεμπόριο.

Στο ίδιο πνεύμα ο επικεφαλής της «Δύναμη Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην εντοπιότητα κατά τη διοργάνωση της εμποροπανήγυρης, προκειμένου τα χρήματα να μην καταλήξουν σε άλλες τσέπες.

Για αναχρονιστικό θεσμό που φθίνει έκανε λόγο εξάλλου, ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ, Θοδ. Τσαλούχας.

Από την πλευρά του, το μέλος των «Δρόμων Συνεργασίας», Κώστας Γαργάλας άνοιξε μια σειρά ζητημάτων. Υποστήριξε ότι η έκταση που χωροθετείται η εμποροπανήγυρη είναι χαρακτηρισμένη ως χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων, έκανε λόγο για έλλειμμα διαβούλευσης πριν τη σύνταξη του Κανονισμού και για υποβάθμιση της δυνατότητας του Δήμου Βόλου να διοργανώσει μόνος του την εμποροπανήγυρη από τη στιγμή που θα αναθέσει σε ιδιώτες την κατασκευή των στεγάστρων. Μίλησε για κίνδυνο τύπου «ΕΡΓΗΛ» σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις που αναλαμβάνει να πληρώσει ο Δήμος αν κάνει άσχημο συμβεί στη διάρκεια της διοργάνωσης και στη συνέχεια να τα διεκδικήσει από ιδιώτες και για ευθύ ρατσισμό με αφορμή την πρόβλεψη που υπάρχει στην Κανονιστική για αθίγγανους.

Για εφαρμογή των όρων της κείμενης νομοθεσίας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ, Ανδρέας Ζέρβας, υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της εμποροπανήγυρης οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς προκειμένου να αποφευχθούν πρακτικές του παρελθόντος με κατάληψη χώρων από εμπόρους που δεν έχουν άδεια ή με επινοικίαση πάγκων. Υπογράμμισε δε ότι για τη στήριξη των Βολιωτών, παρέχονται εκπτώσεις 30% επί των τελών .

«Στην καταστροφή του εμπορικού κόσμου δεν μπορεί να συμβάλλει το παζάρι που είναι για μία εβδομάδα», υποστήριξε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Χρ. Στεφόπουλος, επιρρίπτοντας ευθύνες στον εμπορικό κόσμο που επέτρεψε στα πολυκαταστήματα να μπουν στην καρδιά της αγοράς.

Η Κανονιστική εγκρίθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας.

Τέλη

Εξάλλου, σε έκτακτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκαν και τα τέλη για τους πάγκους.

Τα τέλη χρήσης σύμφωνα με το σχέδιο της κανονιστικής προσδιορίζονται για τα περίπτερα στα 230 ευρώ, για τα γωνιακά περίπτερα στα 280 ευρώ, οι θέσεις για τους λουκουμάδες στα 530 ευρώ, για τις ψησταριές στα 1.600 ενώ μηδενικά είναι τα τέλη για τους παραγωγούς και συνεταιριστικούς φορείς του Βόλου.

Για το Λούνα Παρκ θα γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός με τιμή εκκίνησης προσφορών από τις 35.000 ευρώ.

Ο στεγασμένος χώρος, προβλέπεται να καταλαμβάνει έκταση 5.700τ.μ. Συνολικά στην έκταση των 5.700τ.μ. προβλέπεται να χωροθετηθούν 354 περίπτερα διαστάσεων 3Χ3, περίπτερα για παραγωγούς εκτός Δήμου Βόλου και περίπτερα για παραγωγούς και συνεταιριστικούς φορείς του Δήμου. Από το σύνολο των περιπτέρων 19 θα δοθούν για την πώληση παραδοσιακού χαλβά και τρία θα παραχωρηθούν δωρεάν σε συνεταιρισμούς.

Στο χώρο της εμποροπανήγυρης θα υπάρχει επίσης ένα κλειστό περίπτερο που θα χρησιμοποιηθεί ως γραφείο του Δήμου, έξι χημικές τουαλέτες και δύο ντουζ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου