ΤΟΠΙΚΑ

Στο δημοτικό συμβούλιο το δάνειο του πρώην ΔΟΥΚ

στο-δημοτικό-συμβούλιο-το-δάνειο-του-π-569706

Υψους 800.000 ευρώ που «έλειπε» από τις οικονομικές καταστάσεις της σημερινής ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές

Θέμα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, στις 6:30 το απόγευμα, θα αποτελέσει το δάνειο ύψους 800.003,41 ευρώ που έλαβε το 2007 ο πρώην ΔΟΥΚ και δεν εμφανίζεται όμως στις οικονομικές καταστάσεις της ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ, υπό την ομπρέλα της οποίας συνενώθηκαν εννέα δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί.

Στη συνεδρίαση μάλιστα, έχει κληθεί να παρευρίσκεται και ο λογιστής της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για το δάνειο που… ανακαλύφθηκε σε έλεγχο του ισολογισμού του 2012 από ορκωτούς λογιστές.

Οπως είναι γνωστό, κατά τον έλεγχο του ισολογισμού του 2012 της ΚΕΚΠΑ -ΔΙΕΚ, ορκωτοί λογιστές ανακάλυψαν δάνειο από το 2007 ύψους 800.003,41 ευρώ, που είχε λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ο ΔΟΥΚ που ήταν μία από τις εννέα δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που συγχωνεύτηκαν στην ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ. Οπως καταγράφεται στην έκθεση το συγκεκριμένο δάνειο δεν εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης.

Ο ελεγκτής δεν καταγράφει για ποιο λόγο λήφθηκε το δάνειο, γιατί δεν εγγράφτηκε στις οικονομικές καταστάσεις ή πού διατέθηκαν τα χρήματα. Αναφέρει όμως ότι εγγυητής ήταν ο Δήμος Βόλου, ο οποίος το 2009 πλήρωσε το δάνειο και τους τόκους με χρήματα από δικό του διετές πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, δύο χρόνια μετά τη λήψη του δανείου ζητήθηκε συμψηφισμός απαίτησης από διετές πρόγραμμα από το Δήμο Βόλου με το ποσό του δανείου πλέον εξόδων και τόκων. Το συνολικό ποσό που πλήρωσε ο Δήμος από πρόγραμμα -η φύση του οποίου επίσης δεν διευκρινίζεται- είναι της τάξης των 856.363,51 ευρώ.

Οι ορκωτοί λογιστές μάλιστα επισημαίνουν ότι η αποπληρωμή του δανείου έγινε χωρίς να έχουν προηγηθεί αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης και του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

«Συνέπεια αυτού του συμψηφισμού είναι οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της νέας επιχείρησης να εμφανίζονται ισόποσα μειωμένες. Επίσης, η συγχωνευόμενη επιχείρηση δεν είχε επιβαρύνει τα αποτελέσματά της και τα ίδια κεφάλαια με τόκους της κλειόμενης χρήσης ποσού 32.855,40 ευρώ και προηγούμενων χρήσεων ποσού 114.103,13 ευρώ. Τα ποσά των τόκων έχουν καταβληθεί εξ ολοκλήρου από το Δήμο Βόλου και θα έπρεπε να απεικονίζονται σε λογαριασμό υποχρέωσης», αναφέρεται στην έκθεση των ορκωτών λογιστών.

Το περιεχόμενο της έκθεσης των ορκωτών λογιστών, προκάλεσε χθες κινητικότητα στα αρχεία της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ. Ζητήθηκαν εξηγήσεις για το δάνειο, που όπως προέκυψε λήφθηκε για να πληρωθεί το προσωπικό του πρώην ΔΟΥΚ με τον οποίο είχε συνάψει προγραμματική σύμβαση ο Δήμος Βόλου, που κλήθηκε τελικώς να αποπληρώσει και το δάνειο. Εάν θα χρειαστεί τυχόν περαιτέρω διερεύνηση των ευρημάτων που καταγράφονται στην έκθεση των ορκωτών λογιστών ή όχι, είναι κάτι που θα κριθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου