ΤΟΠΙΚΑ

Περιμένει το «πράσινο φως» για την υποψηφιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

περιμένει-το-πράσινο-φως-για-την-υπο-570561

Το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να πει το οριστικό «ναι» στη διεκδίκηση του τίτλου για το 2021

Οριστικό «ναι» και μάλιστα ομόφωνο για να καταθέσει ο Δήμος Βόλου φάκελο υποψηφιότητας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021 θα ζητήσει στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή. Η εισήγηση για τη διεκδίκηση του τίτλου θα είναι θετική, απαιτείται όμως η στήριξη του συνόλου των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πριν ξεκινήσει η διαδικασία.

Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος, όπως άλλωστε διαπίστωσε πρόσφατα σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Γεωργία Τοκαλή Μποντού. Εκτός από το Βόλο, υποψηφιότητες αναμένεται να κατατεθούν από τη Σύρο, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Σαλαμίνα, την Κω, την Τρίπολη, την Καλαμάτα, τη Δράμα, τον Πειραιά, το Μαρούσι, την Ελευσίνα, την Ερέτρια και τα Ιωάννινα.

Ηδη αρκετές πόλεις είναι σε στάδιο προετοιμασίας της πρότασης. Οι φάκελοι θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις 23 Οκτωβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθούν.

Για τη διεκδίκηση του τίτλου, ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να δημιουργήσει γραφείο διεκδίκησης, να ορίσει project manager αλλά και επιτροπή φορέων. «Αγκάθι» για μία ακόμη φορά φαίνεται να αποτελεί το οικονομικό σκέλος.

«Σε κάθε περίπτωση, η προβολή για το Βόλο σε τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο, αναμένεται να είναι ανεκτίμητη. Εάν δε η πόλη κερδίσει τον τίτλο τότε η προβολή θα συνδυαστεί και με υποδομές», σημείωσε η κ. Τοκαλή Μποντού.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο να συμβάλει στην προσέγγιση των λαών της Ευρώπης, καθιερώθηκε, κατόπιν πρότασης της Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985, ως διακυβερνητική πρωτοβουλία. Η χώρα μας έχει ήδη φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τρεις φορές (Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997 και Πάτρα 2006).

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι στις ανακηρυχθείσες πόλεις από το 2010 και μετά απονέμεται βραβείο «προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη», ύψους 1.500.000€. Κάθε έτος δύο πόλεις από διαφορετικό κράτος μέλος της Ε.Ε., δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο.

Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον θεσμό το 2021, μαζί με τη Ρουμανία και μία πόλη από τις υποψήφιες ή δυνάμει υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε χώρες, η οποία θα γνωστοποιηθεί το 2017.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου