ΤΟΠΙΚΑ

Κανονιστική για το παζάρι

κανονιστική-για-το-παζάρι-570574

Προς έγκριση στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Νέα θέση και σύγχρονη μορφή αναμένεται να αποκτήσει το παζάρι του Βόλου, που θα λειτουργήσει εν μέρει σε στεγασμένο χώρο. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου για την έγκριση της Κανονιστικής για την Εμποροπανήγυρη που θα αναβιώσει στο Βόλο, το διάστημα από 3 έως 9 Ιουλίου. Η Κανονιστική τέθηκε σε διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου και σήμερα αναμένεται να πάρει πράσινο φως πριν τεθεί προς τελική έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου που δεν κατάφερε να κάνει… «Ανάσταση», το παζάρι που διακόπηκε το 2012, θα επιστρέψει το επταήμερο 3 έως 9 Ιουλίου. Πρόκειται μάλιστα να χωροθετηθεί στην περιοχή του Πανθεσσαλικού Σταδίου, αντί στο χώρο του πρώην ΚΤΕΟ στο Διμήνι.

Η θέση δεν είναι η μοναδική αλλαγή στο θεσμό. Μέρος της εμποροπανήγυρης προβλέπεται να λειτουργήσει σε στεγασμένο χώρο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κανονιστικής, την είσοδο του χώρου θα σηματοδοτεί αψίδα και μία επιγραφή.

Ο στεγασμένος χώρος, προβλέπεται να καταλαμβάνει έκταση 5.700τ.μ. Συνολικά προβλέπεται να χωροθετηθούν 354 περίπτερα διαστάσεων 3Χ3, περίπτερα για παραγωγούς εκτός Δήμου Βόλου και περίπτερα για παραγωγούς και συνεταιριστικούς φορείς του Δήμου. Από το σύνολο των περιπτέρων 19 θα δοθούν για την πώληση παραδοσιακού χαλβά και τρία θα παραχωρηθούν δωρεάν σε συνεταιρισμούς.

Βορειοανατολικά των περιπτέρων θα στηθεί το Λούνα Παρκ ενώ ξεχωριστός θα είναι και ο χώρος της εστίασης, όπου θα στηθούν εννέα περίπτερα για ψησταριές.

Στο χώρο της εμποροπανήγυρης θα υπάρχει επίσης ένα κλειστό περίπτερο που θα χρησιμοποιηθεί ως γραφείο του Δήμου, έξι χημικές τουαλέτες και δύο ντουζ.

Για την κατασκευή των περιπτέρων, ο Δήμος Βόλου πρόκειται να προχωρήσει σε μειοδοτικό διαγωνισμό.

Αντίθετα, πλειοδοτικός θα είναι ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του χώρου του Λούνα Παρκ, με την τιμή εκκίνησης να ορίζεται στις 35.000 ευρώ.

Ο Δήμος Βόλου θα προχωρήσει στην κατανομή των θέσεων, ενώ θα οριστεί Επιτροπή Εμποροπανήγυρης που θα αποτελείται από τέσσερις δημοτικούς συμβούλους (δύο από τη συμπολίτευση και δύο από την αντιπολίτευση), τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και δύο δημοτικούς υπαλλήλους από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Εμπορίου.

Το σχέδιο της Κανονιστικής προβλέπει επίσης 24ωρη φύλαξη με 4 άτομα ανά βάρδια για την ομαλή είσοδο των εμπόρων για να αναλάβουν τις θέσεις, για τον έλεγχο ότι έχουν καταβάλλει στο Δήμο και στο μειοδότη το ακριβές αντίτιμο της θέσης τους κατά την είσοδο στους χώρους της εμποροπανήγυρης, για την επίβλεψη του χώρου και την απομάκρυνση όσων εγκαθίστανται αυθαίρετα.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα κατατίθενται έως 15 Ιουνίου. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να νοικιάσει έως πέντε θέσεις και αφού καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ο κατάλογος των οποίων περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- απόδειξη ταμειακής, βεβαίωσης έναρξης επιτηδεύματος από την αρμόδια ΔΟΥ και δημοτική ενημερότητα. Σε περίπτωση δε, που το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό των θέσεων προβλέπεται να γίνει κλήρωση.

Τα τέλη χρήσης σύμφωνα με το σχέδιο της κανονιστικής προσδιορίζονται για τα περίπτερα στα 230 ευρώ, για τα γωνιακά περίπτερα στα 280 ευρώ, οι θέσεις για τους λουκουμάδες στα 530 ευρώ, για τις ψησταριές στα 1.600 ενώ μηδενικά είναι τα τέλη για τους παραγωγούς και συνεταιριστικούς φορείς του Βόλου.

Από την αναβίωση της εμποροπανήγυρης τα δημοτικά ταμεία αναμένεται να ενισχυθούν με τουλάχιστον 135.000 ευρώ από τα τέλη των περιπτέρων.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου