ΤΟΠΙΚΑ

Επί ποδός πολέμου οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜΒ

επί-ποδός-πολέμου-οι-εργαζόμενοι-στη-δ-575850

Αποχή από την εργασία, μηνύσεις και προσφυγή στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης με φόντο τις υπερωρίες και τα ανθυγιεινά

Casus belli αποτέλεσε για τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ η διπλή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για δραστική μείωση των υπερωριών βάσει Νόμου, ψαλίδι στους δικαιούχους ανθυγιεινού επιδόματος και παράλληλα επιβολή εργασίας το Σάββατο με ρεπό μέσα στην εβδομάδα και υπηρεσίας επιφυλακής χωρίς αποζημίωση εκτός αν κληθούν να προσφέρουν υπηρεσία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε χθεσινή έκτακτη συνέλευσή τους, αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση. Από 10 Απριλίου απέχουν από εργασία τα Σάββατα, υπηρεσία επιφυλακής – ετοιμότητας, εργασία σε αμιαντοσωλήνες και κάθε εργασία εκτός ειδικότητας. Παράλληλα, θα κινηθούν με κάθε νόμιμο μέσο τόσο κατά των επίμαχων αποφάσεων της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ που αποτέλεσαν για τους ίδιους «κόκκινο πανί» όσο και για μια σειρά ακόμη θεμάτων. «Αν θέλουν τη νομιμότητα να την εφαρμόσουν σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρης Κουτσιφέλης.

«Μπουνιά στο μαχαίρι» εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ. Το κλίμα στην έκτακτη συνέλευσή τους που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου ήταν έκρυθμο. Κάποιοι πρότειναν μέχρι και γενική απεργία ως αντίδραση στις αποφάσεις που τους θίγουν.

Σε πρώτη φάση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποχή από τις 10 Απριλίου και επ’ αόριστον από καθήκοντα για τα οποία δεν αμείβονται. Ετσι λοιπόν, δεν θα εργάζονται Σάββατα, δεν θα κάνουν επιφυλακή και δεν θα εκτελούν καθήκοντα εκτός της ειδικότητάς τους. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι θα απέχουν από την εργασία σε αμιαντοσωλήνες από τη στιγμή που δεν λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα. Αυτό σημαίνει ότι το 18% από το σύνολο των υδρευτικού δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ που είναι κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες είναι στον… αέρα. Σε περίπτωση βλάβης οι εργαζόμενοι θα αρνηθούν να επέμβουν από τη στιγμή που ο αμίαντος είναι συστατικό καρκινογόνο και οι ίδιοι δεν λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Αμέσως μετά το Πάσχα, θα προβούν και σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, καταφερόμενοι τόσο απέναντι στην πολιτική όσο και στην υπηρεσιακή διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ.

Κατ’ αρχήν θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή προκειμένου να μπλοκάρουν την επιστροφή των χρημάτων μέσω των μισθών τους για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσιφέλη, το διοικητικό συμβούλιο παραπλανήθηκε. «Υπάρχει απόφαση του τότε διοικητικού συμβουλίου για την απόδοση του ανθυγιεινού επιδόματος στους εργαζόμενους», ανέφερε ο κ. Κουτσιφέλης, καταγγέλλοντας το Γενικό Διευθυντή Σταύρο Τζίνη για παραπλάνηση του σώματος. Μάλιστα οι εργαζόμενοι θα προσφύγουν κατά του ορισμού του κ. Τζίνη ως Γενικού Διευθυντή, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τα νόμιμα για τη συγκεκριμένη θέση προσόντα σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Επίσης θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά τόσο για το… ψαλίδι στα ανθυγιεινά όσο και για τις υπερωρίες.

Ανοιχτό προσκλητήριο απευθύνουν και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για μια σειρά ζητημάτων που για τους εργαζόμενους συνιστούν κακοδιοίκηση: για τις υπερωρίες που από το 2013 έως και το πρώτο δίμηνο του 2014 καταβάλλονταν με περικοπές 15%, για την απόρριψη των αιτήσεων αδειών των εργαζομένων χωρίς όμως να αποζημιωθούν, για τα αιτήματα γονικών αδειών σε άρρενες που απαντήθηκαν μετά από έξι μήνες με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να χάσουν άδειες που δικαιούνται βάσει νόμου και τις μετατάξεις εργαζομένων σε Βιολογικό και Μονάδα Αφαλάτωσης χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες ειδικότητες και χωρίς να λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα.

Για τα ίδια θέματα θα κατατεθούν επίσης μηνυτήριες αναφορές για παράβαση καθήκοντος τόσο της πολιτικής όσο και της υπηρεσιακής ηγεσίας της επιχείρησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου