ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα 1.400 μετεγγραφές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

στον-αέρα-1-400-μετεγγραφές-στο-πανεπιστή-575884

Μετά την απόφαση – βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας

Σε αναμμένα κάρβουνα φοιτητές, γονείς αλλά και η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά την απόφαση – βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μετεγγραφές των φοιτητών στα Πανεπιστήμια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στον «αέρα» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι περίπου 1.400 φοιτητές: 400 που πήραν μετεγγραφή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και 1.000 που έφυγαν από το Θεσσαλικό ΑΕΙ προς αντίστοιχες σχολές άλλων πανεπιστημίων της χώρας.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο οι μετεγγραφές θα πρέπει να γίνονται με ανώτατο πλαφόν το οποίο θα καθορίζεται από τις Σχολές (και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος), ενώ θα αφορά μόνο δύο κατηγορίες φοιτητών: αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αυτών που έχουν ανυπέρβλητη οικονομική δυσχέρεια. Κανένα άλλο κοινωνικό κριτήριο δεν ισχύει όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί.

Η ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, βρήκε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Πετράκο, να συνεδριάζει με τις υπηρεσίες του ιδρύματος για να αποκομίσει μία πρώτη εικόνα των μετεγγραφών που είναι στον «αέρα» για το θεσσαλικό ΑΕΙ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Πετράκος, το Π.Θ. τηρεί στάση αναμονής. «Περιμένουμε οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας για το τι πρέπει να κάνουμε μετά το Πάσχα», ανέφερε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι τυχόν ανάκληση των μετεγγραφών θα δημιουργήσει αναστάτωση αφενός σε φοιτητές και γονείς και ενδεχομένως να προκαλέσει νέες προσφυγές, αφετέρου δε στο ίδιο το πανεπιστήμιο.

Στο σενάριο πάντως που θέλει την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια όπου εισήχθησαν με βάσει τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων, η διοίκηση του Π.Θ. «χλομιάζει». Κι αυτό γιατί, η μετεγγραφή φοιτητών από το Π.Θ. προς άλλα πανεπιστήμια, ουσιαστικά αμβλύνει το πρόβλημα του υπέρογκου -σε σχέση με τις υποδομές και τον αριθμό των καθηγητών- αριθμού φοιτητών που καλείται κάθε χρόνο να απορροφήσει το ίδρυμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου