ΤΟΠΙΚΑ

Ελπίδα χρηματοδότησης υποδομών και εξοπλισμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ελπίδα-χρηματοδότησης-υποδομών-και-ε-575942

Μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ελπίδα για την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βλέπει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο Πρύτανης του Π.Θ., Γιώργος Πετράκος ορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής αναζήτησης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ηταν άλλωστε ο άνθρωπος – «κλειδί» που… ξεκλείδωσε τη δυνατότητα δανειοδότησης του Υπουργείου Οικονομικού προς όφελος των ίδιων των Πανεπιστημίων της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δίνει τη δυνατότητα δανειοδότησης των Υπουργείων Οικονομικών της Ε.Ε. για προγράμματα ανάπτυξης υποδομών και προμήθειας εξοπλισμού στους τομείς της εκπαίδευσης και έρευνας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, η Ελλάδα είχε ανενεργό επί χρόνια. Ο κ. Πετράκος ανέλαβε να διερευνήσει τη δυνατότητα δανειοδότησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μετά το πράσινο φως που πήρε από το Λουξεμβούργο ήρθε σε επαφή με Υπουργούς για να τους ενημερώσει για τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Μολονότι το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο τα πάντα πάγωσαν εξαιτίας των εκλογών.

Πρόσφατα ξεκίνησε νέο κύκλο επαφών στα Υπουργεία. Χρίστηκε πρόεδρος της επιτροπής αναζήτησης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτή την περίοδο καταγράφονται οι ανάγκες των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε υποδομές και εξοπλισμό, προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να διεκδικήσει για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας δάνειο, προκειμένου στη συνέχεια τα χρήματα να διατεθούν στα Πανεπιστήμια. «Αγκάθι» αποτελεί ο όρος της συγχρηματοδότησης από την ελληνική πολιτεία.

Το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που θα γίνει μετά το Πάσχα στα Χανιά. Πάντως το Π.Θ. θα διεκδικήσει μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση του σχεδιασμού αξιοποίησης του κτιρίου Ματσάγγου αλλά και των νέων κτιρίων για την Πολυτεχνική Σχολή.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου